Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 21 d.

Nacionalinė biblioteka stiprina draugystę su Ispanijos ambasada

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko rašytojo ir diplomato Luiso Francisco Martínezo Monteso neseniai ispanų bei anglų kalbomis išleistos knygos „Spain, a Global History“ pristatymas. Renginyje dalyvavo knygos autorius bei istorikas dr. Artūras Vasiliauskas. Renginį moderavo Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje ambasadorius José María Roblesas Fraga.

Į knygos pristatymą susirinkusius sveikinęs José María Roblesas Fraga džiaugėsi vis augančiu Lietuvos kultūros įstaigų ir Ispanijos ambasados bendradarbiavimu, kultūrinių ryšių bei mainų stiprinimu, taip pat užsimezgusia draugyste su Nacionaline biblioteka. Pasak jo, tai pirmasis, bet, neabejotina, tikrai ne paskutinis visuomenei pristatomas bendras darbas, skatinantis ieškoti dviejų šalių sąlyčio taškų.

Knygos autorius L. F. Martínezas Montesas – rašytojas, diplomatas ir keliautojas. Anksčiau ėjo patarėjo pareigas Ispanijos nuolatinėje atstovybėje prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), dirbo misijos vadovo pavaduotoju Ispanijos ambasadoje Almatoje, Kazachstane. Dirbdamas Centrinėje Azijoje L. F. Martínezas Montesas plėtojo Viduriniosios Azijos regiono tyrimus, analizavo ir skaitė paskaitas apie naujus politikos lauko veikėjus ir tarptautinių santykių dinamiką areale nuo Maskvos iki Pekino. Parašė nemažai mokslinių straipsnių apie Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kinijos santykius, Ispanijos užsienio politiką bei Europos Sąjungos tendencijas.

L. F. Martínezo Monteso knyga – tai kelionė per kelių šimtmečių Ispanijos istoriją ir pažintis su visame pasaulyje pasklidusia įvairialype kultūra. Knygoje „Spain, a Global History“ autorius analizuoja, kaip Ispanija ir ispaniškasis pasaulis įsiliejo į pasaulio istoriją, kokį pėdsaką paliko ir kokią įtaką skirtingais laikotarpiais darė įvairioms kultūroms bei valstybėms. Monografijoje gilinamasi ne tik į Ispanijos klestėjimo laikotarpį, bet ir į kelių šimtmečių šalies istoriją bei šių dienų pasaulį. Abu knygų leidimai papildyti gausiomis iliustracijomis: meno kūrinių, pastatų, iškilių asmenybių nuotraukomis.

Regis, ispaniškos kultūros žymių šių dienų Lietuvoje nestinga – įvairius renginius puošia aistringas flamenko, vyksta profesionalių Ispanijos muzikantų pasirodymai, populiarumo nestokoja ispanų literatūros grandų (Miguelis de Cervantesas Saavedra, Federico García Lorca) darbai, o Jėzuitų ordinas dvi šalis susaistė dar XVI a. Kita vertus, diskusijos dalyviai pažymėjo, kad šiuolaikinių istorinių tyrimų apie Ispaniją, jos įtaką Lietuvos kultūrai, dviejų šalių santykių raidą, Ispanijoje gyvenančią lietuvių diasporą yra labai mažai. Pietų Europos valstybių santykių su Lietuva tyrimai atveria plačią nišą naujiems moksliniams darbams ir laukia mokslininkų susidomėjimo.

L. F. Martínezas Montesas džiaugėsi užsimezgusia draugyste su Lietuva ir lietuvių susidomėjimu Ispanijos kultūra, istorija. Autorius Nacionalinei bibliotekai padovanojo knygas su dedikacijomis tiek anglų, tiek ispanų kalbomis. Skaitytojai knygas rasti ir užsisakyti galės pasinaudoję Nacionalinės bibliotekos elektroniniu katalogu.

Daugiau nuotraukų ›