Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gruodžio 13 d.

Naujos „Taylor & Francis Group“ knygos teisės tema

Kviečiame susipažinti su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įsigytomis „Taylor & Francis“ kolekcijos knygomis Socialinių mokslų skaitykloje.

Pristatome keletą knygų teisės tema.

Law, regulation and governance in the information society: informational rights and informational wrongs / edited by Maurizio Borghi and Roger Brownsword. – Abingdon, Oxon; New York: Routledge, Taylor & Francis Group, [2023]. – 396 p.

Naujos technologijos ir programos keičia mūsų vertybes, mūsų pasaulio ribas ir suvokimą, kur esame ir kas esame. Savo „informacinėse visuomenėse“ puoselėjame įvairių vilčių, taip pat ir didelių baimių. Viso to pagrindas yra informaciniai interesai, jais remiantis reikalaujama tam tikrų teisių ir smerkiami tam tikri pažeidimai. Šioje knygoje aptariami interesai, susiję su informacinės ekosistemos vientisumu, privatumu, viešosios informacijos prieinamumu, tikslumu ir autentiškumu bei mūsų individualiu gebėjimu kontroliuoti informacijos srautus, tiesiogiai susijusius su mumis. Leidinyje trumpai pateikiama informacijos politikos istorija, rašoma apie intelektinę ir duomenų nuosavybes Europos duomenų strategijoje, dirbtinį intelektą ir jo grėsmę autorių teisių įstatymo taikymui, automobilių duomenų prieigos ir telematikos naudojimo reguliavimą Europoje.

Knygoje pateikiamas mūsų šiuolaikinės informacinės visuomenės tyrimas yra orientuotas į du klausimus: pirma, ar informacinė visuomenė, kurioje gyvename, yra tokia visuomenė, kokia, mūsų manymu, turėtų būti, ir, antra, jei ne, ar galime tikėtis, kad įstatymai, reglamentai ir valdymas sudarys pagrindą ją tobulinti.

 

Knygos viršelisHuman rights in world history / Peter N. Stearns. – 2nd ed. – London: New York: Routledge, Routledge, Taylor & Francis Group, [2023]. – 220 p.

Knygoje apžvelgiama pasaulinė istorinė perspektyva, parodanti žmogaus teisių atsiradimo eigą ir poveikį pasaulyje nuo XVIII amžiaus iki šių dienų, plėtrą ir augimo bangas nuo 1945 metų. Nagrinėjamos žmogaus teisės ir jų priklausomybė nuo tradicijų konkrečiame regione, kai tradicijos prieštarauja žmogaus teisėms (kalbama apie Afrikos regioną), aptariamos žmogaus teisės pasaulyje vykstančių karų fone, pražūtingas imperializmo ir rasizmo poveikis, nuolatinis teisių, suteiktų moterims ir vaikams, spektro išplėtimas. Analizuojamos žmogaus teisių gynimo nesėkmės ir teisių išplėtimas pasauliniu mastu per pastaruosius 15 metų, taip pat globalizacijos įtaka.

 

Knygos viršelisLaw, practice and politics of forensic DNA profiling: forensic genetics anf their technolegal worlds / edited by Victor Toom ... [et al.]. – Abingdon, Oxon; New York, N. Y.: Routledge, 2023. – 256 p.

Knygoje apžvelgiami DNR profiliavimo pokyčiai įvairiose jurisdikcijose, daugiausiai dėmesio skiriant mokslo technologijų raidai, taip pat jų politiniams, etiniams ir socialiniams bei teisiniams aspektams. Knygoje, parašytoje žymiausių teismo ekspertizės, mokslo ir technologijų bei socialinių sričių mokslininkų, pateikiamos naujausios teismo ekspertizės DNR praktikos analizės, rašoma apie teismo ekspertizės naujoves, genetikos technologijas ir teisėtumo klausimus.

Analizuojant empirinius atvejus ir atsižvelgiant į naujausius technologinius ir teisinius pokyčius, svarstoma, ką reiškia gyventi pasaulyje, vis labiau valdomame per išankstinę nusikalstamumo kontrolę ir su ja susijusius rizikos valdymo bei biologinės priežiūros mechanizmus, įsikišančius į žmogaus DNR ir sukuriančius subjektyvias politines ir teisines pasekmes.

Knyga naudinga dirbantiesiems teismo ekspertizės, mokslo technologijų studijų, socialinių teisinių studijų, sociologijos, antropologijos, politikos ir tarptautinių santykių srityse.

 

Knygos viršelisRadical constitutional pluralism in Europe / Orlando Scarcello. – London; New York, N. Y.: Routledge, Taylor & Francis Group, [2023]. – 165 p.

Šioje knygoje aiškinama konstitucinio pliuralizmo svarba, nagrinėjama, kaip teisės praktikai ir teoretikai susidūrė su visuomenės, gyvenančios pagal dvi konstitucijas vienu metu, iššūkiu.

Europos Sąjunga, teisiškai ir politiškai integruojanti Europą, atrodo, nesutinka su požiūriu, jog kiekviena valstybė gali tuo pačiu metu laikytis nacionalinės savo šalies konstitucijos ir nuolat besivystančios Europos Sąjungos konstitucinės teisės. Dėl šios priežasties didėja euroskepticizmas ir nacionalizmas. Knygoje nagrinėjamos konstitucinės krizės už Europos Sąjungos ribų siekiant pagrįsti teiginį, kad pliuralizmas ir konfliktai yra esminiai šiuolaikinių konstitucijų elementai. Galiausiai nagrinėjama konstitucinių konfliktų ES problema ir išsamiai aptariami naujausi nacionalinių teismų atviro nepaklusnumo ES teisei atvejai.

 

Knygos viršelisCrime scene investigation / Roy Fenoff ... [et al.]. – 4th ed. – New York, N. Y.; Abingdon, Oxon: Routledge, 2023. – 441 p.

Knygos autoriai siūlo novatorišką požiūrį į nusikaltimo vietos tyrimą. Skaitytoją jau pirmaisiais puslapiais veda nuo nusikaltimo nustatymo, vietos apžiūros ir niuansų iki nusikaltimo vietos įrodymų dokumentavimo ir įrodymų paruošimo pristatyti teismo salėje. Aptariamos temos, paprastai apeinamos kituose tekstuose, pavyzdžiui, teismo antropologija ir patologija, teisminė entomologija, padegimai ir sprogmenys bei elektroniniai nusikaltimai. Daugybė nuotraukų ir iliustracijų papildo tekstinę medžiagą, o išgalvoti pasakojimai kai kuriuose skyriuose suteikia skaitytojui gyvą nusikalstamo ir jo vietos patirtį. Pateikiami įdomūs faktai apie teismo medicinos ekspertų darbą ir įvairius jo niuansus, naudojamas priemones, technologijas.

 

Naujas knygas galite skaityti Socialinių mokslų skaitykloje III a., 334 kab.