Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gegužės 5 d.

Pokalbis apie pasaulio aktualijas ir literatūrą: susitikimas su rašytoju Arūnu Sprauniumi

Gegužės 10 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į susitikimą (7 a. posėdžių salėje), kuriame dalyvaus rašytojas, poetas, eseistas, sociopolitikos ir sociokultūros apžvalgininkas Arūnas Spraunius, politologas, literatūrologas, poetas, eseistas dr. Rimantas Kmita ir Nacionalinės bibliotekos darbuotojas, dailėtyrininkas dr. Kęstutis Šapoka.

Renginyje bus kalbama apie rūpimas šiandienos pasaulio aktualijas, problemas, susijusias ir su literatūra, jos funkcionavimo sistema. Bus svarstoma, kokios prasmės kuriamos lietuvių literatūroje ir kokiais būdais jos funkcionuoja. Literatūrologas  R. Kmita ir dailėtyrininkas K. Šapoka, kiekvienas iš savo pozicijų, papasakos apie rašytojo ir poeto A. Sprauniaus kūrybą, jos išskirtinumą bei aktualumą dabartinėje lietuvių literatūroje. Taip pat bus pristatyta 2015 metų pabaigoje žurnalo „Kultūros barai“ redakcijos išleista A. Sprauniaus rinktinė „99 rinktiniai tekstai“. Rašytojas paskaitys savo kūrybos, bus pademonstruotas trumpas A. Sprauniaus sukurtas videofilmas apie poezijos skaitymo subtilybes.

A. Spraunius yra išleidęs romaną „Sulamita“ (1996 m.), eilėraščių rinkinius „Egzaltacijos“ (1998 m.), „Savigraužos karalystė“ (1999 m.), „Letos pliažai saulėti“ (2004 m.), novelių rinkinį „Tylos!“ (2003 m.), tekstų rinktinę „Spraunius prieš Spraunių“ (2007 m.), romaną „Isto(e)rija apie šoferį Sofiją“ (2011 m.).

Prozą ir poeziją kuriančio autoriaus stiliui būdingas konstruktyvumas, derantis su ironija, absurdo elementais, be kurių sunku išsiversti žiūrint į šiuolaikinį pasaulį. Regzdamas intrigą, tolimos istorijos faktus jis neretai supina su dabarties įvykiais; ryškindamas veikėjų charakterius, suteikia jiems kontrastingų bruožų ir sulaukia netikėtų poelgių. A. Sprauniaus poezija ir proza pasižymi dėmesiu šiandienai, tikrovės (kultūrinės, politinės ir t. t.) paradoksalumui, siekiu kurti adekvačią gyvenamajam laikotarpiui literatūrą. A. Spraunius dažnai priskiriamas prie rašytojų postmodernistų.