Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. balandžio 27 d.

Komiksų centre Šiaulių jaunimą įkvėpė kūrėjas iš Prancūzijos

Nuo praėjusių metų spalio Šiaulių viešojoje bibliotekoje veikia vaikų ir jaunimo pamėgtas Komiksų centras, kuriame laukiami visi bendruomenės nariai. Čia jie gali turiningai leisti laisvalaikį, įgyvendinti savo idėjas, ugdyti kūrybiškumą ir formuoti teigiamą požiūrį į skaitymą. Trys mobilios komiksų skaityklos duris atvėrė ir bibliotekos filialuose, išsidėsčiusiuose skirtingose miesto dalyse. Lankytojai mokosi piešdami komiksus pasakoti įvairias istorijas, jiems organizuojami teminiai komiksų kūrimo konkursai, rengiamos edukacinės pamokėlės.

„Turėjome galimybę dalyvauti projektų dalinio finansavimo konkurse, kurį organizavo Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projekto „Komiksų erdvė bibliotekoje“ idėjos iniciatorė – direktorė Irena Žilinskienė. Stažuodamasi Prancūzijoje ji nusprendė, kad, modernizuojant biblioteką, galima joje įkurti komiksų centrą. Tai yra puiki terpė jaunimui atsiskleisti“, – pasakoja projektinės veiklos specialistė Kristina Mikliuvienė.

Pasak mobilios komiksų skaityklos koordinatorės Ritos Božienės, skaityklų veikla nuolat plečiama, ateityje jų bus įkurta ir naujose bibliotekų erdvėse. Šiemet komiksų skaitykla duris atvėrė „Šaltinėlio“ filiale. Kol kas čia lankytojai supažindinami su komikso žanru, bet jau planuojama organizuoti konkursą – kūrybines dirbtuves „Lietuvių nuotykiai Europoje“.

„Atvykome į Komiksų centrą susipažinti su naujais žmonėmis ir pasisemti idėjų. Bandėme ir pačios sukurti komiksą. Kaip pirmą kartą sekėsi prasčiau, tačiau manom, kad kitą sykį bus lengviau“, – dalijasi įspūdžiais komiksų centro lankytojos.

Edukacines veiklas koordinuojantis vyresnysis bibliotekininkas Tomas Januškevičius pasakoja, kad lankytojams kyla įvairių klausimų. „Komiksų kūrimas yra naujiena Lietuvoje, ne tik Šiauliuose ir mūsų bibliotekoje. Labiausiai lankytojus domina komiksų istorija ir jų piešimo technika, kompozicijai keliami reikalavimai. Mažesniems vaikams organizuojame piešimo pamokas, o su vyresniaisiais sprendžiame socialines problemas arba bandome komikso žanru perteikti knygų siužetus“, – pasakoja T. Januškevičius.

Į Komiksų centrą iš Prancūzijos atvykęs komiksų kūrėjas ir knygų iliustruotojas Alexadre’as Clerisse’as dalijosi sukaupta patirtimi ir mokė šiauliečius komiksų kūrimo subtilybių.

„Džiugu, kad Lietuvoje yra Komiksų centras, ir čia ateina daug jaunimo. Komiksai yra toks pat menas kaip muzika ar kinas. Ir jis skirtas ne vien laisvalaikiui, bet ir kūrybai. Ypač tai išryškėja kuriant piešinį ir tekstą“, – sakė komiksų kūrėjas.

„Tokie komiksų projektai labai reikalingi, ypač jaunimui. Jaunuoliai daug laiko praleidžia naudodamiesi naujosiomis medijomis, internetu ar telefonu, todėl be galo svarbus sąlytis su knyga, tekstų skaitymas“, – pridūrė A. Clerisse’as.

„Komikso žanras leidžia pasakoti istoriją, perteikti gamtos reiškinius ar dokumentinius faktus. Manau, tai yra priimtina forma jaunimui, nes kalbėjimas komiksais, kaip animacija, yra paprastas ir patrauklus“, – apie Šiaulių Komiksų centrą pasakoja projekto partnerio Prancūzų instituto darbuotoja Agnė Judžentytė-Žalguvienė.

Primename, kad 45 Lietuvos viešosios bibliotekos šiemet kartu su partneriais įgyvendina Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, skirtus gerinti vietos bendruomenių gyvenimo kokybę. Šie projektai sudaro sąlygas bibliotekoms atnaujinti infrastruktūrą ir plėsti savo paslaugas, taip pat užmegzti partnerystę su verslo atstovais, vietos valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis bei kitomis bibliotekomis.

Iš viso projektams finansuoti skirta 1 mln. 200 tūkst. eurų. Bibliotekos projektus turės įgyvendinti iki 2016 m. vidurio.

Radijo laidos apie Komiksų centrą įrašo klausykitės čia ›.

Daugiau nuotraukų rasite čia ›.