Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 21 d.

JAV folkmuzika: tarp muzikos ir politikos

Bobas Dylanas – vienas žinomiausių vardų, siejamų su JAV folkroko muzika, šiemet tapo Nobelio literatūros premijos laureatu. Pranešime skelbiama, kad atlikėjas „apdovanotas už naujas poetinės raiškos priemones, suformuotas JAV dainų kūrybos tradicijų“. Tai – tik vienas iš patvirtinimų, kad folkmuzikos žanras yra svarbus tiek literatūrinėje kūryboje, tiek visuomenės gyvenime.

Norinčius susipažinti su JAV folkmuzikos žanru ir sužinoti daugiau apie jo ryšį su politinių idėjų sklaida kviečiame į pokalbį su lektoriumi Algiu Fediajevu. Susitikime klausytojams bus pristatyti šio žanro muzikos ir teksto kūrybiniai ypatumai, apžvelgtos folkmuzikos ir politiškumo sąsajos, aptartos politinio folkomuzikantų angažuotumo priežastys ir įvairios jo formos. Į šias temas žvelgsime per istorinę prizmę: prisiminsime XX a. pradžią, IV–V dešimtmečius su Woody Guthrie priešakyje, VII dešimtmetį, Bobą Dylaną ir jo kontrkultūrinį politiškumą kaip alternatyvą senajai kairei. Skambės įvairių amerikietiškos folkmuzikos atlikėjų kūriniai. Susitikime bus paliestos ir gerokai bendresnio pobūdžio muzikos ir politiškumo bei apskritai meno ir politikos temos.

Laukiame jūsų spalio 24 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. meno erdvėje. Numatoma renginio trukmė – 1 val. Organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius. Įėjimas atviras.