Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 28 d.

Antrasis projekto „Bibliotekos pažangai 2“ patirties dalijimosi seminaras

Artėjant į pabaigą trejų metų trukmės projektui „Bibliotekos pažangai 2“, kurį įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, viešųjų bibliotekų atstovai susirinko pasidalyti su kolegomis sukaupta patirtimi ir padiskutuoti su įvairių sričių specialistais apie ateities perspektyvas.

Atnaujintoje Nacionalinėje bibliotekoje spalio 27–28 dienomis vykstantis jau antrasis „Bibliotekos pažangai 2“ patirties dalijimosi seminaras subūrė beveik pusantro šimto viešųjų bibliotekų vadovų ir specialistų iš visos Lietuvos, tarp jų – ir ne tik „Bibliotekos pažangai 2“ dalinį finansavimą projektams gavusios bibliotekos. Per dvi dienas bibliotekininkai turėjo galimybę pasisemti idėjų ir įkvėpimo iš kolegų, taip pat iš pirmų lūpų išgirsti, koks yra bibliotekų partnerių bei vartotojų požiūris į biblioteką ir jos paslaugas, dalyvauti diskusijose kartu su „Bibliotekos pažangai 2“ projekto koordinatoriais, išklausyti specialistų pranešimus bibliotekoms aktualiomis temomis.

Renginį sveikinimo žodžiu atidarė Nacionalinės bibliotekos vadovas prof. dr. Renaldas Gudauskas, susirinkusiems jis pristatė pagrindinės šalies bibliotekos, šį rugsėjį iš naujo atsivėrusios visuomenei, vaidmenį ugdant informacinę visuomenę valstybėje. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos atstovė Gražina Lamanauskienė dalijosi bibliotekų ateities vizija, o Kultūros tarybos darbuotoja Lina Žilytė aptarė atminties institucijų projektų finansavimo galimybes. Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Dalia Šiaulytienė apžvelgė neformaliojo suaugusiųjų švietimo galimybes Lietuvoje ir kaip prie šios strategiškai svarbios valstybei srities gali prisidėti bibliotekos. Bibliotekų specialistus su 2017 m. programos „Erasmus +“ galimybėmis supažindino Švietimo mainų paramos fondo darbuotoja Donata Kavoliūnienė. Renginio dalyviams taip pat pristatyti du projektai, susiję su bibliotekininkų kvalifikacijos kėlimu ir naujų idėjų įgyvendinimu: apie projektą „Tarptautinė kvalifikacija novatoriškoms bibliotekų idėjoms“ pasakojo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos atstovė Virginija Švedienė, o antrąjį projektą „Andragogika: virtuali mokymosi aplinka bibliotekininkams“ pristatė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojos Neringa Androšiūnaitė ir Toma Katinaitė.

Į patirties dalijimosi seminarą susirinkę bibliotekų atstovai dalyvavo ir interaktyviose diskusijose katu su „Bibliotekos pažangai 2“ koordinatoriais. Jose kalbėta apie modernių technologijų integravimą į bibliotekų veiklą, formalų ir neformalų ugdymą, bibliotekų erdves, socialinius projektus. Siekiant visapusiško požiūrio į šiuolaikines bibliotekas, jų projektinę veiklą ir teikiamas paslaugas, į diskusiją pakviesti ir bibliotekų partneriai bei vartotojai – jie galėjo pasidalyti savo patirtimi, susijusia su bibliotekomis, ir padėti joms susiformuluoti ateities tikslus bei uždavinius, kurie leistų įsitvirtinti kaip bendruomeninėms institucijoms, prisidedančioms prie Lietuvos gyventojų gyvenimo kokybės gerinimo.

Patirties dalijimosi seminare pirmą kartą Lietuvoje pristatytas virtualiosios realybės bibliotekų „Laiko portalas“, sukurtas įgyvendinant Nacionalinės bibliotekos projektą „Bibliotekos pažangai 2“. „Laiko portalas“ – tai galimų ateities bibliotekų paslaugų prototipas. Žiūrint pro specialius akinius ir naudojant kitas modernias technologijas portalas leidžia žmonėms bibliotekoje keliauti laiku ir virtualiojoje realybėje patirti istorinius įvykius. Čia žmonės gali nusikelti į praeitį, prie žymiosios italų renesanso menininko Rafaelio freskos „Atėnų mokykla“, susitikti su graikų išminčiais Aristoteliu, Pitagoru bei Platonu ir pasisemti iš jų išminties. Šia ekspozicija siekiama parodyti, kad modernioje bibliotekoje žmonės žinių gali gauti ne tik tradiciniu būdu, bet ir „patirti“ informaciją pasitelkdami pažangias technologijas. Tai yra vienas iš būdų, kaip bibliotekos skatina visuomenę naudotis technologinėmis naujovėmis. Ekspozicijoje taip pat pristatomas ir projektas „Bibliotekos pažangai 2“, kuris, išnaudodamas naujas viešųjų bibliotekų paslaugas ir erdves, prisideda prie Lietuvos gyventojų skaitmeninio raštingumo ugdymo ir viešųjų bibliotekų modernizavimo.

Antrąją patirties dalijimosi seminaro dieną dalyviai buvo pakviesti į projekto „Bibliotekos pažangai 2“ specialistų moderuojamas interaktyvias diskusijas poveikio vertinimo ir projektų finansinių klausimų temomis. Renginį baigė projekto „Bibliotekos pažangai 2“ vadovas Eugenijus Stratilatovas, kuris apžvelgė per beveik trejus metus bibliotekų nuveiktus darbus, įgyvendinant projektus, skirtus bendruomenėms.

Daugiau renginio nuotraukų: http://bit.ly/2fmIyWP