Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. kovo 9 d.

Kūrybinės dirbtuvės kvies kurti koliažą ir asambliažą

Garsus armėnų kino režisierius Sergejus Paradžanovas yra sakęs: „Kai man uždraudė kurti filmus, pradėjau kurti koliažus. Koliažas – tai supresuotas filmas.“

Koliažas – tapybos ir grafikos technika, kai paveikslas kuriamas piešiant, spalvinant ir lipdant prie pagrindo popieriaus, audinio ar kitų medžiagų skiautes. Koliažo esmė – jau egzistuojančių medžiagų, spaudinių fragmentavimas ir naudojimas. Svarbūs nebaigtumo, atsitiktinumo efektai. Koliažas neatsiejamas nuo tokių vartotojų kultūros elementų kaip kičas ir reklama.

Koliažo technika dailėje pradėta naudoti 1913–1914 m., įsivyravus sintetiniam kubizmui. Kūrėjai susidomėjo faktūriniais efektais, medžiagiškumo išraiška. Koliažo techniką naudojo garsūs prancūzų tapytojai Georges’as Braque’as, Pablo Picasso ir kt. Lietuvoje šia technika kuria menininkai Aloyzas Stasiulevičius, Antanas Mončys, Pranas Gailius, Vaidotas Žukas, Stasys Eidrigevičius.

Asambliažą (angl. assemblage – montažas, surinkimas) galima vadinti trijų dimensijų koliažu. Šį terminą 1953 m. pirmas pavartojo Jeanas Dubuffet. Asambliažas jungia skulptūros ir tapybos išraiškos priemones, jame vartojamas įvairiausių daiktų, atliekų montavimas, skirtingų medžiagų ir pavidalų jungimas, derinimas su tapytais paviršiais. Erdvinių, nuo plokštumos atitrūkusių kompozicijų aranžavimas turėjo įvairių stilistikos ir technikos atmainų, susipynusių su koliažu, objekto ir instaliacijų menu, tapyba.

Nuosekliausiai šią meno kryptį plėtojo Josephas Cornellis. Asambliažo technika itin suklestėjo XX a. 6-to dešimtmečio pabaigoje. Šią dailės rūšį mėgo Edwardas Kienholzas ir Robertas Rauschenbergas. Manoma, kad Lietuvoje pirmasis šia technika pradėjo kurti Vincas Kisarauskas. Tačiau 7–8 dešimtmečiais šia technika susidomėjo ir dailininkai Valentinas Antanavičius, Algimantas Jonas Kuras, Marija Teresė Rožanskaitė, Igoris Piekuras, Linas Katinas, Raimondas Martinėnas, Česlovas Lukenskas.

Kviečiame dailės mėgėjus į kūrybines dirbtuves, kuriose ne tik susipažinsime su koliažo ir asambliažo technikomis, bet ir išmoksime jomis kurti patys. Renginį ves menininkė, skulptorė Greta Skamaročiūtė.

Dalyvių prašome atsinešti iškarpų, nereikalingų nuotraukų, lipdukų, skiaučių, šiai kūrybai tinka ir smulkios laikrodžių detalės, įvairūs varžteliai, rakteliai, medinės lazdelės ir panašios smulkmenos. Baltu ar spalvotu popieriumi, akvareliniais dažais, teptukais, pieštukais ir žirklėmis pasirūpins organizatoriai.

Renginys vyks kovo 12 d. 12 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. meno erdvėje. Numatoma renginio trukmė – 2 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka.

Dalyvių skaičius ribotas, todėl kviečiame registruotis tel. 8 682 22558.

Kurti gali kiekvienas – tereikia noro, o žinių suteiksime mes!