Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 24 d.

„Fluxus“ avilys“ atidarytas

Vakar Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta „Fluxus“ menininkų judėjimo darbų paroda „Fluxus“ avilys“. Šio judėjimo, atsiradusio praėjusio amžiaus 7-o dešimtmečio pradžioje, tikslas buvo paakinti menininkų bendruomenę kurti kartu, be to, jie kartais net ir žiūrovams nurodydavo, kaip patiems susikurti meno objektą.

„Nuolat bendradarbiaujame su Jono Meko centru ir džiaugiamės šiandien turėdami galimybę pristatyti Lietuvai vertingą „Fluxus“ meno kolekciją, kuri Nacionalinės bibliotekos erdvėse eksponuojama jau antrą kartą, – sveikindamas susirinkusius į „Fluxus“ avilio“ atidarymą kalbėjo Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. – Šios parodos iniciatorius dr. Kęstutis Šapoka – menotyrininkas, kuratorius, menininkas – kruopščiai atrinko parodos kūrinius, pabrėždamas kolektyviškumo aspektą. Džiugu matyti, kaip šie darbai naujai suskambėjo erdvioje bibliotekos parodų salėje. Tokio pobūdžio renginiai į Nacionalinę biblioteką pritraukia ne tik skaitytojų, bet ir profesionalaus meno mėgėjų.“

Šio tarptautinio avangardinio meno judėjimo, kuriame itin svarbų vaidmenį suvaidino ir lietuvis išeivis Jurgis Mačiūnas (George Maciunas), atstovai siekė iš esmės reformuoti išsisėmusį ir komercinį anuometinį meną ir apskritai sudrebinti kultūros pagrindus. Vienas didžiausių tokios revoliucijos akstinų buvo tikrovės įsiveržimas į kūrybą, ištrinant ribas tarp vadinamojo elitinio ir masinio, vaizduojamojo ir taikomojo menų. „Fluxus“ atstovų veiklai buvo būdinga antielitinė, paprastumo, kasdienybės, pokšto ir tiražavimo estetika.

„Jono Meko vizualiųjų menų centras dėkoja Nacionalinei bibliotekai už „Fluxus“ kolekcijos globą ir už tai, kad šios kolekcijos parodos, beje, tinkančios bibliotekai ir idėjiškai, reprezentuojamos bibliotekos erdvėse“, – dėkojo Gintaras Sodeika, Jono Meko vizualiųjų menų centro vadovas, Lietuvos dailininkas, kompozitorius, politinis ir visuomenės veikėjas.

Parodoje „Fluxus“ avilys“ pristatoma šiam centrui priklausanti „Fluxus“ kolekcijos dalis atspindi judėjimą kaip kolektyvinę veiklą. Žinoma, „Fluxus“ buvo išimtinai performatyvus, nesibaigiantis eksperimentavimas, todėl šiandien įmanoma pristatyti tik to daugialypio proceso archyvą.

Parodos kuratoriaus  K. Šapokos teigimu, milžiniškas „Fluxus“ judėjimo archyvas domina ne tik menotyrininkus, bet ir eilinius meno mėgėjus iš viso pasaulio. „Galbūt Zmuidzinavičiaus gerbėjai sakys, anoks čia tas traukos dalykas, tai – šiukšlių krūva. Bet šios kolekcijos atvažiuoja pažiūrėti daugybė užsieniečių. Tad ši paroda naudinga Vilniuj net ir pragmatiška prasme“, – tvirtino K. Šapoka, Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus vyriausiasis metodininkas-tyrėjas. 

„Fluxus“ avilys“ Nacionalinėje bibliotekoje bus atidarytas iki liepos 9 dienos.

Reportažas LRT televizijos laidoje „Panorama“ (žiūrėti nuo 11:03).