Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 7 d.

Lietuvos nacionalinei bibliotekai – Moldovos nacionalinės bibliotekos mentorės vaidmuo

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson pasveikino tik prieš kelis mėnesius paskirtą Moldovos Respublikos ambasadorių Lietuvoje Serghejų Mihovą. Susitikimo metu aptartas ir svarbus bendradarbiavimas tarp Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Moldovos Respublikos nacionalinės bibliotekos. Prieš metus institucijos pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria bibliotekos siekia inicijuoti bendrus tyrimus, taip pat leidybos, kultūros ir kitus projektus, kuriais būtų prisidedama prie informacinės ir kultūrinės aplinkos plėtros abiejose šalyse.

Rugpjūčio–spalio mėnesiais minėtos bibliotekos vykdė projektą „Institucija: Nacionalinė biblioteka – potencialas ir galimybės“. Jo tikslas – skatinant bendradarbiavimą su Moldovos Respublikos nacionaline biblioteka, perduoti Lietuvos nacionalinės bibliotekos ekspertų veiklų ir paslaugų kūrimo patirtis stiprinant žinių visuomenę.

Per pirmąjį etapą Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje patirties sėmėsi gausi Moldovos nacionalinės bibliotekos delegacija, sudaryta iš įvairiausių sričių specialistų. Atsakomojo vizito į  Kišiniovą  vyko Lietuvos nacionalinės bibliotekos ekspertės: Jolita Steponaitienė, Informacijos išteklių departamento direktorė, dr. Nijolė Bliūdžiuvienė, Informacijos mokslų departamento direktorė, Viktorija Pukėnaitė, Komunikacijos ir rinkodaros departamento direktorė. Lietuvos atstovės buvo supažindintos su Moldovos nacionalinėje bibliotekoje teikiamomis paslaugomis, jų organizavimu, viešinimu ir paprašytos įvertinti šią veiklą. Viešnios taip pat skaitė pranešimus tarptautinėje konferencijoje, kurios auditorija buvo sudaryta iš įvairių Kišiniovo bibliotekų atstovų – Nacionalinės bibliotekos, universitetų, viešųjų bibliotekų ir jų filialų.

Tiek Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje, tiek per antrąjį projekto etapą ­Moldovos nacionalinėje bibliotekoje buvo gilinamasi į daugelį sričių (bibliotekų paslaugų, vadybos, komunikacijos, rinkodaros, fondoieškos, projektų valdymo, edukacinių veiklų organizavimo, skaitmeninimo, užsienyje gyvenančių kraštiečių įtraukimo į informacijos apie nacionalinį paveldą rinkimo ir viešinimo, patrauklių erdvių kūrimo ir jų pritaikymo), siekiant platesnės ir išsamesnės analizės. Įvertinę darbo susitikimų Vilniuje ir Kišiniove rezultatus, Moldovos nacionalinės bibliotekos poreikius, Lietuvos nacionalinės bibliotekos ekspertai parengė rekomendacijas, kuriomis besiremdama Moldovos nacionalinės bibliotekos administracija galėtų priimti sprendimus, kaip tobulinti procesus įstaigos viduje,  kaip geriau komunikuoti, kokiomis priemonėmis stiprinti vadybos grandį ir kt. Tikimasi, kad šios rekomendacijos bus naudingos ir jomis bus remiamasi atstovaujant įstaigai valstybės institucijose, mezgant partnerystės ryšius ir kt. Didelę reikšmę Moldovos atstovai teikė ir Lietuvos nacionalinės bibliotekos strategijai bei kitiems aktualiems vidaus tvarkos aprašams.

Be to, Moldovos nacionalinėje bibliotekoje vyko Lietuvos ambasadoriaus Moldovoje Kęstučio Kudzmano ir Moldovos Respublikos švietimo, kultūros ir sporto ministerijos atstovo Oresto Dabijos susitikimas. Jame Lietuvos nacionalinei bibliotekai buvo padėkota už partnerystę, biblioteka buvo įvertinta kaip turtingą patirtį turinti potenciali strateginė būsimų projektų partnerė. Lietuvos nacionalinės bibliotekos partneryste bei mentoryste pasidžiaugė ir Moldovos Respublikos nacionalinės bibliotekos generalinė direktorė Elena Pintilei. Ji akcentavo teigiamą šio projekto poveikį jos vadovaujamos bibliotekos procesams ir specialistų kompetencijoms.

Lietuvos nacionalinė biblioteka džiaugiasi galimybe įgyvendinti tokio pobūdžio projektą ir dėkoja Lietuvos užsienio reikalų ministerijai ir Lietuvos ambasadai Moldovoje už galimybę stiprinti Nacionalinės bibliotekos, kaip patikimos tarptautinės partnerės, įvaizdį ir skleisti sukauptą patirtį tarptautiniu mastu.

Projektas finansuojamas Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšomis.