Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 20 d.

Vasario 20–22 d.: konferencija „Berašant XX a. Europos istoriją: kasdienybės istorijos perspektyvos“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vokietijos istorijos institutas Varšuvoje ir jo padalinys Vilniuje organizuoja tarptautinę mokslinę konferenciją apie XX a. Europos istorijos rašymą iš kasdienybės istorijos perspektyvos. Paskutiniais dešimtmečiais kasdienybės istorija (vok. Alltagsgeschichte) sulaukia vis daugiau istorijos tyrėjų dėmesio. Ši mokslinė perspektyva išpopuliarėjo praėjusio šimtmečio septintame dešimtmetyje – socialinių ir politinių neramumų laikotarpiu. Naujoji istorikų karta dėmesį nukreipė išskirtinai į socialinę istoriją. Juos ėmė dominti paprasti ir dažnai nematomi istoriniai įvykiai ir jų herojai. Svarbiausiais istoriniais mokslininkų veikėjais tapo iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriantys ir iki tol istorikų užmiršti pavieniai žmonės, pradėta nagrinėti jų asmeninę patirtį. Pagrindinis kasdienybės istorikų tikslas – analizuojant tokius istorinius šaltinius kaip autobiografijos, asmeninė korespondencija, vizualinė medžiaga, viešieji dokumentai, spauda ar šnekamosios istorijos medžiaga, istorizuoti skirtingų žmonių socialinę patirtį ir papasakoti jų išgyvenimus iš mikroistorijos perspektyvos.

Konferencijoje pranešimus skaitys mokslininkai iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos, Austrijos, Ukrainos, Rusijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos ir Šveicarijos.

Konferencijos atidarymas – vasario 20 d. 15 val. Pirmoje konferencijos sesijoje bus pristatyti svarbiausi teoriniai ir metodiniai iššūkiai, su kuriais šiuo metu susiduria kasdienybės istorijos tyrinėtojai.

Vasario 20 d. nuo 17.30 val. iki 19.30 val. konferencijos dalyviai bus pakviesti į išskirtinį mokslinį pokalbį-diskusiją apie kasdienybės istoriją – „18-asis Joachimo Lelewelio pokalbis: Istorija su žmonėmis. Kasdienybės istorija ir jos naujausi tyrinėjimai Vokietijoje ir Vidurio ir Rytų  Europoje“.

Mokslinio pokalbio tikslas – pakviesti mokslininkus iš Rytų ir Vakarų Europos į bendrą diskusiją svarbiomis ir kartu prieštaringomis istorinėmis temomis. Diskusiją organizuoja Vokietijos istorijos institutas Varšuvoje, kuris Lenkijos sostinėje kelis kartus per metus rengia žymaus istoriko Joachimo Lelewelio vardu pavadintą diskusijų forumą. Tai bus jau 18-asis J. Lelewelio pokalbis, tačiau jis pirmą kartą vyks už Lenkijos ribų – Lietuvoje. Šioje diskusijoje, kurią moderuos viena iš Vokietijos istorijos instituto Varšuvoje vadovių prof. dr. Ruth Leiserowitz, dalyvaus dr. Tomas Vaiseta (Vilnius), prof. Tatjana Tönsmeyer (Vupertalis), prof. Vita Zelčė (Ryga), habil. dr. Błażejus Brzostekas (Varšuva).

Konferencija vyks anglų kalba. Programa ›

Kviečiame dalyvauti!

Trumpai apie konferenciją

Data vasario 20–22d.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 3 dienos
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai Vokietijos istorijos institutas Varšuvoje, „Max Weber Stiftung“, Nacionalinė biblioteka
Daugiau informacijos

socialiniame tinkle „Facebook“: Konferencija. Diskusija

Diena Vieta Laikas Renginys
Vasario 20 d. Renginių erdvė, III a. 15–17 val. Atidarymas ir pirma konferencijos sesija
Vasario 20 d. Renginių erdvė, III a. 17.30–19.30 val. Diskusija „18-asis Joachimo Lelewelio pokalbis: Istorija su žmonėmis. Kasdienybės istorija ir jos naujausi tyrinėjimai Vokietijoje ir Vidurio ir Rytų  Europoje“
Vasario 21 d. Renginių erdvė, III a. 9.30–18.30 val. Antra konferencijos diena 
Vasario 22 d. Renginių erdvė, III a. 9–17 val. Trečia konferencijos diena