Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 28 d.

Nuo Baltijos iki Bengalijos: Antano Poškos keliais

Šiemet rudenį sukanka 90 metų, kai Lietuvos keliautojai Antanas Poška ir Matas Šalčius motociklu leidosi į kelionę per Europos, Afrikos ir Azijos šalis. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje gegužės 20 d. įvyko susitikimas su keliautojais Rimu Bružu ir Aurimu Mockumi, kurie pernai pakartojo A. Poškos (1903–1992 m.) „Didžiąją kelionę“. Jų kelionės kroniką šiuo metu rodo LRT.

1929 m. A. Poška ir M. Šalčius iš Kauno per Marijampolę, Kybartus pasiekė Vokietiją ir keliavo toliau link Viduržemio jūros ir Egipto. Irane jų keliai išsiskyrė ir po pusmečio trukusios ligos A. Poška kelionę tęsė vienas. Ji aprašyta aštuonių tomų knygoje „Nuo Baltijos iki Bengalijos“.

Žurnalistas R. Bružas ir keliautojas A. Mockus nusprendė pakartoti 1929 m. A. Poškos kelionę nuo Baltijos jūros iki Bengalijos. Maršrutas driekėsi per Kaliningrado sritį, Lenkiją, Vokietiją, Čekiją, Austriją, Vengriją, Serbiją, Bulgariją, Graikiją Egiptą, Izraelį, Jordaniją, Siriją, Iraką, Iraną, Jungtinius Arabų Emyratus ir Indiją nuo Mumbajaus iki Kalkutos. Tai kelias, aprašytas aštuoniuose A. Poškos tomuose.

Nacionalinės bibliotekos TV studijoje R. Bružas ir A. Mockus pasakojo apie savo kelionę. Ar tikrai keliauninkų santarvės prielaida buvo motociklo lopšys? M. Šalčius ir A. Poška tokio daikto neturėjo, ir tai kėlė nepatogumų. Kur galima pajusti civilizacijų ribą? Kokie jausmai apima Izraelio kibuce, kai virš galvų lekia kovinės raketos? Daugybė įspūdžių netelpa nei į pusvalandžio pokalbį, nei į kelionės kronikos serialą — tad lieka erdvės knygai.

R. Bružo nuomone, A. Poška yra didvyriška asmenybė – kaip Steponas Darius ir Stasys Girėnas. A. Mockus primena A. Poškos biografiją. Teherane, galima sakyti, prisikėlęs iš numirusių, A. Poška pasiekė Indiją. 1931–1933 m. Bombėjaus universitete studijavo antropologiją, mokėsi sanskrito. 1934 m. dalyvavo ekspedicijoje į Baltistaną, lankėsi Nepale. 1933–1936 m. dalyvavo antropologinėse ekspedicijose po Pietryčių Aziją, rinko duomenis apie Himalajų šiaurės vakarų tauteles, aplankė Birmą, Takla Makano dykumą, Andamanų ir Nikobarų salas. Varanasyje, padedamas vietinių mokovų, A. Poška tobulino sanskrito žinias, parengė „Bhagavadgytos“ vertimą. 1937 m. keliavo po Afganistaną, Iraną, Iraką ir Turkijos Kurdistaną. Turkijoje Poška buvo sulaikytas, apkaltintas šnipinėjimu britų naudai, kalintas, jo surinkta medžiaga dingo. Bulgarijoje surinkta medžiaga apie Joną Basanavičių iki šiol labai vertinga (išleista 1940 m.). Būdamas sovietų Lietuvos švietimo komisariato bibliotekų skyriaus viršininku, A. Poška atsisakė sunaikinti ideologiškai netinkamas knygas, todėl 1945 m. buvo suimtas, kalintas Archangelsko srityje ir Komijos lageriuose, ištremtas į Kazachstaną. 1949–1958 m. dirbo Vidurinės Azijos muziejuose, dalyvavo ekspedicijose, 1959 m. grįžo į Lietuvą.