Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 27 d.

„Europeana“: kaip Lietuva supažindina su kultūros paveldo autorių teisėmis

Nacionalinė biblioteka, vykdydama projektą „Skaitmeninio ir suskaitmeninto turinio ženklinimas“, į ženklinimo įrankį / žinyną cc.lnb.lt integravo „Rights Statments“ ženklinimo pareikštis, kurios yra naudojamos ir interneto platformoje www.europeana.eu.

Taip pat buvo sukurti du interneto auditorijai skirti animaciniai vaizdo klipai, pristatantys ženklinimo „Creative Commons“ licencijomis ir „Rights Statements“ pareikštimis naudą ir tam skirtą Nacionalinės bibliotekos sukurtą įrankį bei ženklinimo žinyną.

Filmukai yra aktualūs kūrėjams ir atminties institucijoms, kurie kūrinius, jų nuotraukas, vaizdo ar garso įrašus skelbia internete, kur svarbu nurodyti, kokiomis sąlygomis kiti interneto vartotojai gali (ar negali) paskelbtą turinį naudoti. Taip skatinama pagarba autorių teisėms ir sąžiningo dalijimosi kultūra, kultūros įvairovė ir kūrybinių industrijų plėtra. Animaciniais vaizdo klipais taip pat siekiama didinti visuomenės informuotumą ir formuoti neigiamą požiūrį į piratinę veiklą, mažinti jos mastą, tuo pat metu sudarant kuo palankesnes sąlygas teisėtai prieigai prie autorių ir gretutinėmis teisėmis saugomo turinio.

Smagu pažymėti, kad „Europeana“ savo svetainėje paskelbė informaciją apie Nacionalinės bibliotekos sukurtas e. paslaugas, o patį projektą vadina novatorišku ir prisidedančiu prie atviros, nusimanančios ir kūrybingos visuomenės kūrimo.

Kviečiame skaityti:

„Europeana“ – turtingiausia skaitmeninė Europos kultūros paveldo sistema, patogi naudotis tiek darbo, mokslo, tiek laisvalaikio tikslais. „Europeana“ bendradarbiauja su tūkstančiais Europos archyvų, bibliotekų ir muziejų, siekdama dalytis kultūros paveldu gėrėjimosi, ugdymo ir tyrimų tikslais. „Europeana Collections“ suteikia prieigą prie daugiau kaip 50 milijonų skaitmenizuotų kūrinių – knygų, muzikos, meno kūrinių ir kitų.