Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 28 d.

Projekto „Klausomės Stanislovo Moniuškos (UNESCO minimai kompozitoriaus 200 metų gimimo sukakčiai)“ rezultatai

Šiemet pasaulio muzikinė bendruomenė mini vieno ryškiausių XIX a. tautinio romantizmo muzikos kūrėjų Europoje, kompozitoriaus, dirigento ir kultūros veikėjo Stanislovo Moniuškos 200-ąsias gimimo metines.   Ši data Lenkijos, Lietuvos ir Baltarusijos teikimu UNESCO Generalinės konferencijos įtraukta į UNESCO 2019 m. minimų datų sąrašą.

Šia proga Lietuvoje ir užsienyje buvo rengiamos minėjimo programos, vyko koncertai, renginiai, edukacijos, konferencijos, leidžiami leidiniai ir kt.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, minėdama žymiojo kompozitoriaus jubiliejų, parengė projektą – edukacinį ciklą „Klausomės Stanislovo Moniuškos“ (UNESCO minimai kompozitoriaus 200 metų gimimo sukakčiai). Projektą iš dalies rėmė Lietuvos kultūros taryba.

Projekto tikslas – minint kompozitoriaus gimimo sukaktį aktualizuoti istorinę-kultūrinę atmintį, tam pasitelkiant Nacionalinėje bibliotekoje saugomas vertybes. Sujungiant mokslinį pagrindimą ir pateikimo patrauklumą pristatyti kompozitoriaus asmenybę ir kūrybą plačiajai visuomenei, nepasiliekant tik muzikos profesionalų ar jau įgudusių muzikos ir kultūros vartotojų akiratyje.

Edukacinis ciklas tęsėsi daugiau nei 3 mėnesius. Vilniuje ir Palangoje vykusiuose renginiuose apsilankė per 1 tūkst. žmonių. Įgyvendinant projektą surengti net septyni įvairių formų renginiai – vyko parodos, paskaitos, koncertai, kino filmo peržiūra.  Išleistas Nacionalinės bibliotekos garso įrašų studijoje įrašytas klasikinės muzikos atlikėjų atliekamų S. Moniuškos vokalinių kūrinių kompaktinis diskas, suskaitmeninti (senųjų plokštelių) įrašai, pagaminti riboto tiražo,  originalaus dizaino  skaitytojo pažymėjimai, skirti kompozitoriaus Stanislovo Moniuškos jubiliejui.

Vienas iš projekto uždavinių buvo supažindinti visuomenę su turimomis S. Moniuškos intelektinio paveldo vertybėmis, saugomomis Nacionalinės bibliotekos fonduose, užtikrinti šių vertybių išlikimą ir šiuolaikišką jų sklaidą.

Projekto dalis – paroda „Atrask ir išgirsk Stanislovą Moniušką“ leido susipažinti su Nacionalinėje bibliotekoje saugoma gausia XIX a. išleistų S. Moniuszkos (1819–1872) natų kolekcija. Daugelis jų spausdintos Vilniuje, garsiojoje J. Zavadskio spaustuvėje. Parodoje pristatyti labai įdomūs artefaktai:  „Namų dainyno sąsiuviniai“, atskiri natų aplankai ir rinkiniai, Varšuvoje ir Paryžiuje išleisti leidiniai. Iš viso parodoje buvo eksponuojama 34  objektai (spaudiniai, šelako plokštelės) ir 12 garso įrašų laikmenose. Atskirai garso laikmenose buvo pateikti ir senųjų gramofono plokštelių įrašai (1921–1925), kuriuose žinomi XX a. pradžios lenkų vokalistai M. Sembrich, G. Górskis (1903–1910), lietuvių vokalo žvaigždės K. Petrauskas, M. Rakauskaitė, J. Būtėnas atlieka S. Moniuszkos kūrinius, taip pat pristatyti Nacionalinės bibliotekos garso įrašų studijoje padaryti profesionalūs kompozitoriaus muzikos įrašai – kūrinius iš Nacionalinėje bibliotekoje saugomų natų leidinių atliko nūdienos atlikėjai.

Parodą lydėjo ir edukaciniai renginiai: žymaus fotografo, fotografijos istoriko Stanislovo Žvirgždo paskaita „Stanislovas Moniuška ir Vilnius 1840–1858 m.“, ji buvo įraukta į festivalio „Kultūros naktis“ programą. Muzikologės Beatos Baublinskienės dviejų dalių paskaita apie kompozitorių S. Moniušką ir jo kūrybą papildė bei padėjo pristatyti koncertinę programą Vilniuje ir parodą Palangoje.

Projektas leido S. Moniuškos kūrybą pristatyti gyvai, rengti koncertus. Ansamblis „RAMuzika“ (Aistė Širvinskaitė-Ruškienė – sopranas, Miglė Dikšaitienė – smuikas, Rūta Blaškytė – fortepijonas), rengdamas koncertinę programą „Gražiausi S. Moniuškos vokaliniai kūriniai“, naudojosi Nacionalinėje bibliotekoje saugoma S. Moniuškos natų kolekcija. Per pusantro mėnesio muzikės kruopščiai peržiūrėjo apie 200 pavadinimų natų leidinių, atrinko ir sudarė programas dviem koncertams Vilniuje ir Palangoje. Abiejuose koncertuose skambėjo šiek tiek skirtinga programa (13 kūrinių). Nacionalinės bibliotekos Garso įrašų studijoje muzikės įrašė aštuonis S. Moniuškos kūrinius, kurie buvo įkelti į laikmenas ir skambėjo parodose. Koncertas buvo filmuojamas.

Projekto renginiai pasiekė įvairių Lietuvos regionų auditoriją, taip prisidėjo prie profesionalios kultūrinės jų edukacijos. Renginiai Palangoje vyko intensyviausiu kurortiniu laikotarpiu poilsiautojų ypač pamėgtoje Nacionalinės bibliotekos vasaros rezidencijoje – Vasaros skaitykloje, o koncertas „Gražiausi S. Moniuškos vokaliniai kūriniai „Sapnas prie Vilijos“ skambėjo populiariausio ir gausiausiai lankomo Palangos gintaro muziejaus salėje.   

UNESCO paskelbti S. Moniuškos jubiliejiniai metai neabejotinai prisidėjo prie įvairių intelektinių, kūrybinių institucijų ir asmenų mobilizacijos. Todėl vienas pagrindinių projektui keliamų uždavinių buvo vystyti tarpinstitucinį bendradarbiavimą (UNESCO komisijos sekretoriatas Lietuvoje, Lenkijos institutas Vilniuje ir kt.) ir pritraukti plačiosios visuomenės dėmesį.

Lenkijos instituto Vilniuje dėka surengta televizijos ir kino režisieriaus Kazimierzo Oraczo dokumentinio filmo „Stanisław Moniuszko“ (1984) peržiūra.  

Projekto renginiai buvo įtraukti į bendrą Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos S. Moniuškos minėjimo kultūrinę programą, be to Nacionalinėje bibliotekoje vyko ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos organizuota dviejų dienų tarptautinė mokslinė konferencija „Žymusis vilnietis Stanisłowas Moniuszka“.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos muzikologės Beatos Baublinskienės paskaita Palangos vasaros skaitykloje apie kompozitorių, jo kamerinę muziką ir jos ryšį su kilmingos visuomenės įpročiais, muzikinius salonus, kaip išskirtinę to meto kultūrinio bendravimo formą, sulaukė nemažo klausytojų būrio.

Finaliniam edukacinio ciklo renginiui – koncertui Lietuvos dailės muziejaus Palangos Gintaro muziejus suteikė galimybę skambėti autentiškoje Tiškevičių rūmų aplinkoje.

Logotipai