Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 20 d.

Lapkričio 20 d.: diskusija „Kiek reali tironijos grėsmė?“

2017 m. istorikas ir politologas Timothy Snyderis išleido knygą „Apie tironiją“ (On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century), kurioje, remdamasis XX a. patirtimis, bando aptarti, kokiomis priemonėmis reikia priešintis tironijai ir jos įsigalėjimui. „The New York Times“ bestseleriu tapusi knyga kviečia iš naujo įvertinti šiandieninį pasaulį. Šiemet Lietuvoje išleistos žymaus istoriko knygos pristatymas ir diskusija „Kiek reali tironijos grėsmė?“ vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Timothy Snyderis (g. 1969) – Yale‘io universiteto profesorius, JAV Holokausto muziejaus Sąžinės komiteto narys, kurio moksliniai tyrimai apima dviejų didžiųjų XX a. represinių režimų – nacizmo ir stalinizmo – veiklą. Istoriko knygose daug dėmesio skiriama Rytų Europai, taip pat ir Lietuvai.

„Apie tironiją“ – ketvirtoji T. Snyderio knyga lietuviškai, kuri skiriasi nuo anksčiau lietuvių kalba pasirodžiusių jo veikalų „Tautų rekonstrukcija“, „Kruvinos žemės“ ar „Juodžemis“.

Šį kartą T. Snyderis rašo apie dabartį. Donaldą Trumpą išrinkus Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu, T. Snyderis, remdamasis savo, kaip istoriko, žiniomis, parengė dvidešimt pamokų, kaip apsisaugoti nuo tironijos įsigalėjimo. Ši knyga – tai pilietinio sąmoningumo ir politinio aktyvumo pradžiamokslis. Nors knyga neabejotinai skirta JAV, joje pateiktos pamokos tinka ir Lietuvai. Įdomu, kad autorius daugiausia remiasi Rytų Europos patirtimi bei jos intelektualų, kurių gretose – ir Leonidas Donskis, įžvalgomis. Knyga siūlo idėjas, kurios padės išsaugoti laisvę ir nepasiduoti tironijos kerams.

Knygos „Apie tironiją“ pasirodymas leidžia kelti bendresnį klausimą: kiek reali tironijos grėsmė ir kokie pavojai šiuo metu kyla demokratijai? Tiek D. Trumpo išrinkimas JAV prezidentu, tiek atvirai antidemokratinių jėgų populiarumas kai kuriose Rytų Europos šalyse lyg ir leidžia kalbėti apie tai, kad demokratija nėra tiek įsitvirtinusi, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Pastaraisiais metais net ir Lietuvoje kai kurie komentatoriai įžvelgė judėjimą policinės valstybės link. Diskusijoje bus svarstoma, kiek šie poslinkiai realūs ir kaip turime į juos reaguoti.

Knygos pristatyme-diskusijoje dalyvaus saugumo specialistė, Merilando universiteto mokslininkė Eglė Murauskaitė, filosofas, politikas Mantas Adomėnas, žurnalistas Paulius Gritėnas. Renginį ves Vytauto Didžiojo universiteto lektorius, Vilniaus politikos analizės instituto Gero valdymo programos ekspertas Algirdas Davidavičius.

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 20 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatoriai leidykla „Hubris“
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“