Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 27 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2019 m. 11-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Visus metus rubrikos svečiai dalijasi mintimis ir prisiminimais apie Nacionalinę biblioteką, šiemet mininčią šimtmetį. Šiame numeryje Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas prisimena bibliotekoje praleistus metus studijuojant, atvirauja, kodėl pasirinko studijuoti bibliotekininkystę, ko išmoko vadovaudamas Nacionalinei bibliotekai ir kokia kryptimi ji turėtų eiti antrąjį šimtmetį.  

Įvykis. Mėnesio viduryje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyravo šventinė nuotaika: lapkričio 14 d. bibliotekos šimtmetis minėtas iškilmingame šventiniame vakare „Žmonių biblioteka“, o lapkričio 16–17 d. kartu švęsti pakviesta visuomenė – vyko atviras šventinis savaitgalis „100!“ Apie renginius pasakoja Vaidenė Grybauskaitė.

Dar vienas šventinis šimtmečio renginys vyko lapkričio 7 d. – Valstybingumo erdvėje atidaryta paroda „Jie kūrė mūsų biblioteką“, skirta Nacionalinės bibliotekos direktoriams, vadovavusiems įstaigai nuo pat jos įsteigimo 1919 m. iki šių dienų. Parodą pristato Diana Norkūnienė.

Tema: biblioteka XXI amžiuje. Lapkričio 15 d. bibliotekų vadovai ir atstovai iš įvairių Europos šalių rinkosi į Nacionalinės bibliotekos šimtmečiui skirtą tarptautinę mokslinę konferenciją „XXI a. bibliotekos: tradicijos ir inovacijos“. Po pranešimų, kuriuos skaitė ekspertai iš Lietuvos, Švedijos, Jungtinės Karalystės ir Portugalijos, sesijos vyko diskusija, kurioje Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas, Estijos nacionalinės bibliotekos direktorė Janne Andresoo, Lenkijos nacionalinės bibliotekos direktorius dr. Tomaszas Makowskis ir Lietuvos Respublikos kultūros viceministrė dr. Ingrida Veliutė svarstė apie nacionalinių bibliotekų partnerystę ir bendradarbiavimą, neišvengiamus skaitmeninės eros keliamus iššūkius.

Šiandien aktualu. Violeta Černiauskaitė apžvelgia šiuolaikinę terminijos tvarkybos ir tyrimų plėtrą Nacionalinėje bibliotekoje. Terminijos tvarkybos problemos buvo nagrinėtos 2019 m. spalio 17–18 d. Lietuvių kalbos institute vykusioje 3-iojoje tarptautinėje konferencijoje „Moksliniai, administraciniai ir edukaciniai terminologijos lygmenys“.

Kitame straipsnyje Birutė Railienė pateikia du veiklos barus, kuriuose bibliografai galėtų ir turėtų glaudžiai bendradarbiauti su mokslo istorijos tyrėjais.

Nauji leidiniai. Liubovė Buckienė pristato Nacionalinės bibliotekos Informacijos mokslų departamento ir Bibliotekininkystės skyriaus specialistų parengtą naują metodinį leidinį „Tarptautinio standartinio bibliografinio aprašo (ISBD) 0 (nulinės) srities „Turinio forma ir priemonės tipas“ taikymas bibliografiniam įrašui UNIMARC formatu“.

Žvilgsnis į istoriją. Kokią datą galima laikyti lietuvių fotožurnalistikos pradžia? Kokios ir kieno darytos fotografijos pirmiausia pasirodė mūsų krašto periodiniuose leidiniuose? Kokie leidiniai tai buvo? Į šiuos klausimus bando atsakyti Stanislovas Žvirgždas – jis nagrinėja Lietuvos fotografiją periodinėje 1860–1940 m. spaudoje.

Žmonės ir laikas. Laima Pikčiūnienė primena apie Tauragės krašto šviesuolę – matematikę, fizikę ir bibliotekininkę Larisą Kopaitę (1899–1952), pirmąją Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos vedėją, bibliotekai vadovavusią nuo 1931 iki 1952 m.

Sukaktys. 200-ąsias kompozitoriaus Stanislovo Moniuškos gimimo metines UNESCO generalinė konferencija įtraukė į 2019-aisiais minimų datų sąrašą. Šia proga Nacionalinė biblioteka įgyvendino ilgiau nei 3 mėnesius trukusį projektą, kuriuo mėginta prikelti kompozitoriaus kūrybą ir priminti jo kūrybinį kelią. Apie kompozitoriaus kūrybą ir šiemet vykdytą projektą kalba Kęstutis Šapoka.

„Tarp knygų“ – 70. Rubrika, skirta žurnalo 70-mečiui paminėti. Verčiame žurnalo numerių puslapius ir primename, apie ką rašėme per visus šiuos septynis dešimtmečius, kaip keitėsi aktualijos, temos, rubrikos, žurnalo dizainas. Šįkart – lapkričio numeriai ir juose rastos įdomybės, kurias surinko Vaiva Markevičiūtė.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos šimtmečio grafika. Dizainerė Vaida Gasiūnaitė.