Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 13 d.

Nacionalinėje bibliotekoje diskutuota apie pasaulines tendencijas ir nacionalinį saugumą

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kvietimą dalyvauti renginyje „2020-ieji. Pasaulinės tendencijos ir nacionalinis saugumas. Įžvalgos. Iššūkiai. Scenarijai“ priėmė garsūs politikai, politologai, ekonomistai, teisininkai, verslininkai, žinomi mokslininkai, patyrę savo sričių ekspertai. Ši metinė konferencija-diskusija skirta strategiškai numatyti globalius siužetus, kurie kitąmet vienaip ar kitaip gali būti susiję su Lietuva.

Prezidentūros vardu konferencijos dalyvius ir organizatorius sveikino Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Šarūnas Radvilavičius. „Nesinori būti dar vienu pavojaus pranašu, bet akivaizdu, kad (ne)saugumo tema dominuoja visų pasaulio valstybių darbotvarkėse. Geopolitinės grėsmės, bręstančios ekonominės krizės, bauginantys klimato kaitos padariniai, psichologinis nesaugumas, socialinė atskirtis, visuomenės susipriešinimas, Lietuvoje iškilęs istorinės atminties saugumo klausimas, kurį išprovokavo įpaminklinimas-nupaminklinimas. Turime jau dabar ieškoti galimybių, kaip sušvelninti šių ir kitų tendencijų padarinius. Atsakas į tai – platus ir atviras dialogas, europietiška diskusijos kultūra, ko ir imasi Nacionalinė biblioteka, suteikdama savo renginiams erdvę ir intelektinį svorį“, – sakė Prezidento patarėjas.

Seimo Pirmininko sveikinimo žodyje nuskambėjo linkėjimas „proaktyvioje diskusijoje sulaukti gimstančios tiesos“, o premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas kalbėjo apie intelektualinio pasirengimo ir intelektinių pajėgų telkimo misiją bei svarbą ieškant atsakymų, kaip sušvelninti globalių krizių padarinius.

Įžanginį pranešimą pristatė ir savo tarptautine ekspertine patirtimi strateginių rizikų valdymo srityje dalinosi Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Esminė pranešimo įžvalga, kad globalių problemų nei sustabdysime, nei išspręsime, tačiau labai svarbu žinoti, kad kiekviena rizika yra ir galimybė – kiek sėkmingai tas galimybes pasirinksime, prognozuosime, tiek ir laimėsime. „Nuo duomenų link analitikos, ekspertinių prognozių. Tai – naujoji Nacionalinės bibliotekos veiklos kryptis, kuria mes sėkmingai judame“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

Konferencijos metodologinius aspektus pristatė bibliotekos Vadovybės informacijos skyriaus vadovas Ignas Stankovičius ir idėjinis konferencijos sumanytojas ir pagrindinis organizatorius Informacijos analitikos skyriaus vadovas Ginas Dabašinskas. „Visų jūsų įžvalgas ir prognozes patikrinti ateitimi, kuri neabejotinai įvyks. Toks pagrindinis šios konferencijos metodas“, ­– kalbėjo G. Dabašinskas, diskusijų moderatorius.

Ar pasaulis taps saugesnis 2020-aisiais, ar Lietuvoje jausimės saugesni – esminiai klausimai, į kuriuos buvo ieškoma atsakymų analizuojant skirtingus scenarijus. Diskusijose svarstyti įvairūs saugumo aspektai: informacinis, karinis, energetinis, ekologinis ir kt., bet daugiausia dėmesio buvo skiriama socialiniam saugumui, kuris apima atskirties, skurdo, emigracijos, imigracijos, demografijos, mirštamumo ir panašias problemas. Speciali tema, pastaruoju metu vėl atsidūrusi dėmesio centre ir neabejotinai būsianti aktuali kitais metais, – atminties politika, suprantama kaip bendrosios saugumo politikos dalis.

Būdama parlamentinė biblioteka, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka informaciniu aspektu neišvengiamai dalyvauja valstybiniuose procesuose. Bibliotekos Vadovybės informacijos skyrius ir Informacijos analitikos skyrius, teikdami susistemintą informaciją Seimo komitetams, Seimo nariams, ministerijoms, kitiems valstybiniams bei nevalstybiniams subjektams, vykdo viešosios erdvės stebėseną, identifikuoja esmines temas, galimus scenarijus, teikia audiovizualines ir informacijos analitikos paslaugas.

Konferencijos vaizdo įrašą galite žiūrėti čia ›

Daugiau nuotraukų ›