Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. kovo 10 d.

Kovo meno edukacijos

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje jau trečius metus vykstančiame meno edukacijų cikle apžvelgėme ir praktiškai pabandėme daugelį kompozicijos temų. Kovą tęsiame meno galimybių paieškas, slypinčias meno istorijoje.

Kovo 10 d. 17 val. Abstrakcija

Žodžiai, nurodantys abstrakcijos apibrėžimą, negali būti visiškai tikslūs, nes tai tik bandymai apibūdinti ir nubrėžti ribas. Geriau atkreipti dėmesį į visas išraiškos formas, be realistinių vaizdinių. Savo kūryboje tai pritaikė Pietas Mondrianas, Vasilijus Kandinskis, kompozitorius Johnas Cage’as siekė išplėsti žiūrovo sąmonę, siūlydamas stebėti tiesiog garsų vyksmą, nesuteikiant jiems žodžių pavidalo. Tai, beje, siejama su meditacine technika, kai stebimos savos mintys, garsai, vaizdiniai, nesitapatinant su jais, neįvardijant jų ir nekuriant minties...

Būtina registracija ›

Kovo 17 ir 24 d. 17 val. Knygų įkūnijimai su A. Dautartaitė-Krutulė

Meno edukacijų cikle lektorė Agnė Dautartaitė-Krutulė pasakos, kaip savo kūryboje laviruoja tarp knygos apibrėžties ir patirties, tarp knygos estetikos ir paskirties, tarp klaidos ir sąmoningo dizaino sprendinio. A. Dautartaitė-Krutulė – knygų dizainerė, Vilnius dailės akademijos Grafikos katedros docentė, įvertinta „D&AD“, „Design Week“, „Design Observer“, „The One Club for Creativity“, „Red Dot“ konkursuose, viena iš tarptautinės knygų dizaino konferencijos „6 pt“ organizatorių. Šiai temai skirsime dvi pamokas, į kurias būtina registruotis:

Kovo 31 d. 17 val. Šviesa ir šešėlis

Kovo mėnesio programa bus papildyta natiurmorto studijomis, remiantis kompozicijos dėsniais. Tęsiant kompozicijos mokymus, svarbu pamatyti supančią aplinką, tinkamai ją suvokti. Daiktai aplink mus visuomet kalba. Natiurmortas (pranc. nature morte – negyvoji gamta) – dailės žanras, tapybos, kartais grafikos kūrinys, kuriame dažniausiai vaizduojami negyvi daiktai, nuskinti vaisiai, gėlės, medžioklės ar kitokios žmogaus veiklos atributai. Dailininkas specialiai komponuoja daiktus, ryškina jų struktūrą, erdvinius tarpusavio santykius, siekiama spalvų, tonų, šviesotamsos darnos. Kartais aplinka pati nukreipia žvilgsnį į vaizdus. Jeigu žvilgsnis yra aštrus, gali pastebėti visatos grožį net be papildomo įsiterpimo ar patobulinimo. Pavakario saulė laikinai gali apšviesti stalą dirbtuvėje. Atsitiktinai likę puodeliai, apvalus arbatinukas, geltona citrina ant mėlynos staltiesės meta šešėlį, būdingą tik tai akimirkai. Atsiradęs šviesos ir šešėlio žaismas kuria tobulą natiurmorto nuotaiką. Saulei pasislinkus, šešėliai pajuda ir vaizdas prarastas, kuriama nauja tikrovė. Tada verta gaudyti šviesotamsą, neprisirišant prie kontrasto ar santykio.

Būtina registracija ›

Trumpai apie edukacijas

Data Laikas Trukmė Vieta Tema
Kovo 10 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Abstrakcija
Būtina registracija ›
Kovo 17 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Knygų įkūnijimai su A. Dautartaite-Krutule
Būtina registracija ›
Kovo 24 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Knygų įkūnijimai su A. Dautartaite-Krutule
Būtina registracija ›
Kovo 31 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Šviesa ir šešėlis
Būtina registracija ›