Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. kovo 6 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta šalies ataskaita „Lietuva 2020“

Kovo 6 d. Lietuvoje vyko Europos Komisijos (EK) nario Virginijaus Sinkevičiaus, atsakingo už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę, ir Europos Komisijos atstovų vizitas, vadovaujamas EK Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties generalinio direktoriaus pavaduotojos Andrianos Sukovos. Ta proga Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje organizavo renginį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje ir į jį pakvietė suinteresuotus asmenis ir valstybinių institucijų atstovus.

Renginyje buvo pristatyta 2020 m. vasario 26 d. paskelbta šaliai skirta ataskaita, kurioje analizuojami svarbiausi ekonominiai ir socialiniai iššūkiai Lietuvoje. Sveikinimo žodį tarė Europos Komisijos narys V. Sinkevičius, pranešimus skaitė EK Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties, Ekonomikos ir finansų reikalų bei Regioninės ir miestų politikos  generalinių direktoratų atstovai. Vyko Lietuvos Vyriausybės,  ministerijų atstovų ir socialinių partnerių diskusijos.

Eurokomisaras V. Sinkevičius pasidžiaugė, kad EK prieš porą dienų priėmė Klimato apsaugos įstatymą, kuriame įtvirtinta, kad Bendrija iki 2050 metų turi tapti neutralia klimatui. Projektui dar turi pritarti Europos Parlamentas ir šalys narės.

„Didžiausias mūsų laikų uždavinys ir galimybė – iki 2050 m. tapti pirmuoju pasaulyje neutralaus poveikio klimatui žemynu. Siekdama šio tikslo, Europos Komisija pristatė Europos žaliąjį kursą – plačiausio užmojo priemonių rinkinį, kuris turėtų suteikti Europos piliečiams ir verslo įmonėms galimybių pasinaudoti tvariu perėjimu prie žaliosios ekonomikos. Priemonės, prie kurių pridedamas pradinis pagrindinių politikos sričių veiksmų planas, yra labai įvairios: nuo didelio masto išmetamųjų teršalų kiekio mažinimo iki investicijų į pažangiausius mokslinius tyrimus bei inovacijas ir Europos gamtinės aplinkos išsaugojimo. Žaliasis kursas, apimantis investicijas į ekologiškas technologijas, tvarius sprendimus ir naujas įmones, turi tapti nauja ES augimo strategija. Jos sėkmei būtinas visuomenės ir visų suinteresuotųjų šalių dalyvavimas bei įsipareigojimai. Veikdami pirmi ir sparčiai, padėsime Europos ekonomikai tapti pasaulio lydere“, – sakė V. Sinkevičius.

EK Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties generalinio direktoriaus pavaduotoja A. Sukova pažymėjo, kad šalies ataskaita „Lietuva 2020“ yra svarbus Europos semestro ciklo dokumentas, į kurį atsižvelgdama Lietuva ruoš nacionalinę reformų programą, kurią pateiks EK balandžio pabaigoje. Ją įvertinusi komisija savo ruožtu ES Tarybai pateiks Lietuvai skirtų rekomendacijų pasiūlymą. Šioje ataskaitoje apžvelgiami iššūkiai viešųjų finansų, socialinės politikos, švietimo, sveikatos apsaugos, inovacijų, regioninės politikos, aplinkosaugos bei kitose srityse, įvertinama, kaip buvo vykdomos ES Tarybos 2019 m. Lietuvai teiktos rekomendacijos.

Šiais metais ataskaitoje daug dėmesio skiriama šalies aplinkosauginiam tvarumui, kuris Lietuvoje yra gana žemas. Tai lemia didėjantis išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis, ypač transporto sektoriuje, intensyvus resursų naudojimas ekonomikoje, silpna teršėjų kontrolė, maži aplinkosauginiai mokesčiai ir lėtas žiedinės ekonomikos principų įgyvendinimas. Kad perėjimas prie klimatui neutralios ekonomikos Lietuvai būtų lengvesnis, labiausiai paveiktuose regionuose Europos Komisija siūlo Teisingos pertvarkos mechanizmo finansavimą.

Daugiau nuotraukų ›
Daugiau informacijos ›
Išsami Lietuvos ataskaita (anglų kalba) ›