Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 7 d.

Virtuali paroda „…nuo šiol vėl Nepriklausoma. Kovo 11“

Lietuvos valstybės naujasis archyvas kartu su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka ir partneriais, pasitikdami Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30 metų jubiliejų, parengė unikalių dokumentų parodą „...nuo šiol vėl Nepriklausoma. Kovo 11“. Nacionalinėje bibliotekoje paroda buvo iškilmingai atidaryta, daugelis žmonių dar spėjo aplankyti išskirtinių dokumentų ekspoziciją Valstybingumo erdvėje. Tačiau karantinas iš daugelio piliečių atėmė galimybę gyvai joje apsilankyti. Išradingi parodos organizatoriai rado sprendimą, kaip parodą pristatyti neribotam žmonių skaičiui. Siūlome pažiūrėti Nacionalinės bibliotekos sukurtą vaizdo įrašą apie šiuo metu Valstybingumo erdvėje eksponuojamą parodą.

Yra ir dar viena puiki naujiena. Šį rytą (balandžio 6 d.) Lietuvos valstybės naujasis archyvas baigė rengti virtualią parodą, kurioje pateikiami visi ekspoziciniuose stenduose esantys dokumentai. Vaizdo įraše pristatoma svarbiausia informacija apie parodą, o norintieji su jos eksponatais susipažinti išsamiau, gali naršyti virtualioje parodoje.

Kelias į Lietuvos Respublikos nepriklausomybę buvo ilgas: partizaninis karas, disidentinė veikla, Romo Kalantos auka, mitingas prie Adomo Mickevičiaus paminklo, Sąjūdžio susikūrimas ir kiti ne mažiau reikšmingi įvykiai, persmelkti vilties, kurią įkvėpė 1918 m. vasario 16 d. signatarų dvasia... Šio kelio pabaigą ir laisvos valstybės pradžią lėmė Nepriklausomybės Atkūrimo Aktas, 1990 m. kovo 11 d. 22 val. 39 min. 124-iems tautos atstovams išreiškus savo valią nutraukti Lietuvos okupaciją ir grąžinti Lietuvą į pasaulio žemėlapį.

„Per tris atkurtos Lietuvos dešimtmečius apie Kovo 11-osios aktą išleisti ištisi veikalai, apie šio dokumento rengimą, priėmimą ir reikšmę yra rašę istorikai, teisininkai, politologai. O kur dar tų dienų amžininkų, Akto signatarų prisiminimai, dienoraščiai.

Taigi galima teigti, kad apie įvykį arba, metaforiškai tariant, Akto fiziką žinome pakankamai, o ateityje sužinosime dar daugiau. O kokia buvo Nepriklausomybės Akto metafizika?“, – intriguoja parodos sudarytojai ir kviečia žiūrėti.

Malonių įspūdžių ir įdomių atradimų.