Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 7 d.

Nuotolinės meno edukacijos: „Tapyba tušu arba kas buvo Bodhidharma“ ir „Spalva ir forma“

Jau trečius metus Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengiamos edukacijos dabar tęsiamos nuotoliniu būdu. Karantino laikotarpiu kviečiame į situaciją pažvelgti pozityviai, neprarasti kūrybiškumo ir susipažinti su meno pagrindais bei kompozicijos subtilybėmis. Peržiūrėję šias meno edukacijas, galėsite lavintis ir piešti namuose savarankiškai.

„Tapyba tušu arba kas buvo Bodhidharma“

Antrojoje pamokoje menininkė Eglė Jovaišaitė pasakos apie tapybą tušu, leidžiančią visiškai susikaupti ir išlaikyti stabilią būseną. Tuše pamirkomas teptukas ir lape braukiama linija. Kas piešia šią akimirką? Mokytojas ar mokinys? Ką patiri dabar, kai baltame lape brėži ryškią liniją? Piešimo metu įsivyrauja nuotaika, kai nėra prieštaringų ir kontrastingų sąvokų. Visiškas dėmesingumas, kuris leidžia pamiršti net savo kūną. Pajuda riešas, pajuda teptuko šeriai, permirkę nuo tušo, ir suvaldoma potėpio dinamika. Tai sutelkta galia, leidžianti atsiskleisti prigimčiai. Meistrystė ateina savaime, tačiau stengtis reikia nuolat.

„Spalva ir forma“

Trečiojoje pamokoje mokysimės rinktis iš skirtingų spalvų, analizuosime jų santykių variacijas, atpažinsime ir išplėsime savo galimybes. Mūsų suvokimas leidžia akimirksniu įvertinti meno kūrinį. Tačiau kas lemia šį apsisprendimą? Ar tik ne kiekvieno iš mūsų istorija ir patirtis? Žmogaus suvokimo ribos nuolat keičiasi. Paprastos meno kompozicijos taisyklės, susijusios su formų, spalvų derinimu, išmoko nebijoti jas paneigti, remtis savo pastangų ir patirčių autentiškumu.