Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 10 d.

Biblioterapija iš namų: kūrybinis ir terapinis rašymas

Rašyti gali kiekvienas. O karantino laikotarpis gali būti puiki to paskata – gyvename laikotarpiu, kai rašymo „medžiaga“ tiesiog slenka mums pro akis. Antrojoje ciklo „Biblioterapija iš namų“ laidoje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Skaitytojų klubo vadovės Rasa Derenčienė ir Daiva Janavičienė kalba apie rašymą, jo sąsajas su biblioterapija, prasmę ir galimą naudą, kviečia rašyti ir dalytis savo atradimais.   

Perfrazuojant šveicarų dramaturgą ir prozininką Maxą Frischą, rašyti – tai save skaityti. Rašant galima geriau pažinti save. Spontaniškai ir nestabdant jausmų atsiverti popieriaus lapui ir atsitraukus tarsi pažvelgti į savo gyvenimą iš šalies. Jau savaime galime patirti naujų įžvalgų, pamatyti iki šiol nepastebėtas galimybes. Anot psichoterapeutų, rašydami esame atviresni. Rašant lengviau išsakyti tiesą apie tai, kas esame, kaip jaučiamės, ką patiriame. Tam puikiai pasitarnauja dienoraščio rašymas. Tyrimai rodo, kad jis gerina nuotaiką, savijautą, mažina stresą, padeda veiksmingiau spręsti problemas.

Šiuo ypatingu laiku rašymas gali būti ne tik būdas save atskleisti, bet ir gera priemonė tiesiog atsipalaiduoti. Imkite rašiklį, popieriaus ir užrašykite, kaip šiandien matote pasaulį – kokie jausmai, išgyvenimai kyla čia ir dabar. Ateityje gali būti labai įdomu tai paskaityti. 

Laidoje R. Derenčienė ir D. Janavičienė taip pat aptaria krūrybinį ir terapinį rašymą, jų skirtumus ir susietumą pagal siekiamą tikslą, kartu su žiūrovais atlieka pasiūlytą rašymo užduotį, kviečia dalytis savo kūryba. Ir linki visiems ramių bei jaukių šv. Velykų, kurias tikrai verta aprašyti.

Kviečiame žiūrėti.