Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 25 d.

Gegužės 28 d.: internetinis seminaras „Suvokiant šalies žydiškąjį paveldą kaip savastį: ar Lietuva šį tarpsnį jau įveikė?“

Šiais metais minimos XVIII a. išminčiaus, daug prisidėjusio prie litvakiškojo judaizmo formavimosi ir Vilniaus, kaip Šiaurės Jeruzalės, išgarsinimo, Elijo ben Saliamono Zalmano (Vilniaus Gaono) 300-osios gimimo metinės. 2020 m. minėjimas sukuria galimybę atrasti ir išgarsinti ilgą bei dinamišką Lietuvos žydų istoriją. 300-osios Vilniaus Gaono metinės skatina apmąstyti svarbaus ir įvairiapusio žydų paveldo vietą Lietuvos istorijoje, kultūroje bei lietuviškos tapatybės sampratoje.

Pastaraisiais metais augantis susidomėjimas prarastu Lietuvos žydų pasauliu ir troškimas suvokti jo svarbą jaučiamas visoje šalyje. Stodama akistaton su šia skaudžia problema, Lietuvos visuomenė gali iš esmės permąstyti praeitį ir jos sąsajas su šių dienų aktualijomis. Šiandien žydų kultūra gyvuoja dvasinio ir materialaus paveldo fragmentuose – atspindima literatūroje, architektūroje, muzikoje ar mokslo pasaulyje. Nors praeityje siekta sunaikinti žydų paveldą, išlikusios vertybės skatina šios tautos kultūrą atrasti iš naujo.

Internetiniame seminare įžanginę kalbą „Atkuriant žydiškąjį Vilnių“ tars Lietuvos Respublikos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas – literatūros tyrėjas ir gausių jidiš tekstų į lietuvių kalbą vertėjas. Po ministro kreipimosi viešoje diskusijoje dalyvaus penki garbingi ekspertai, jie kartu ieškos atsakymo į klausimą, kaip nepriklausomoje Lietuvoje vyksta žydų paveldo pripažinimo procesai, kokios to galimybės ir keliami iššūkiai.

Diskusijos dalyviai:

  • Lara Lempertienė, žydų kultūros istorikė ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos skyriaus vadovė;
  • Kamilė Rupeikaitė, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorė ir žydų muzikinio paveldo specialistė;
  • Violeta Davoliūtė, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė;
  • Michael Berkowitz, šiuolaikinės žydų istorijos profesorius (Londono universiteto koledžas);
  • Jon Seligman, archeologas ir Vilniaus Didžiosios sinagogos archeologinių kasinėjimų vadovas.

Diskusijos moderatorė Rosie Goldsmith, buvusi BBC žurnalistė, Europos literatūros tinklo vadovė ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko literatūros premijos vertinimo komisijos pirmininkė. Pokalbis vyks anglų kalba.

Internetinis seminaras vyks gegužės 28 d. 16 val. Kviečiame susipažinti su renginio programa ir registruotis. Tik užsiregistravusiems vartotojams bus atsiųsta internetinio seminaro nuoroda.

9-ųjų litvakų dienų Londone renginį organizuoja Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje.

Daugiau informacijos „Facebook“ ›