Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 28 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2020 m. 7–8-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet švenčiame atkurtos Lietuvos nepriklausomybės 30-metį. Ta proga rubrikos autoriams, savo srities profesionalams, siūlome pasidalyti mintimis, kaip per šiuos tris dešimtmečius keitėsi šalies bibliotekos. Šiame numeryje Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekos direktorė Vida Garunkštytė svarsto, kokį kelią nuėjo būtent Lietuvos viešosios bibliotekos, kad pasiektų dabartinį lygį, ir, žinoma, vertina savo bibliotekos, kuriai vadovauja 30 metų, svarbiausią pasiekimą – tapimą modernia biblioteka.

Tema: kraštotyra ir bendruomenės. Kraštotyrinė veikla yra viena svarbiausių ir daugelį metų vykdomų bibliotekų veiklos krypčių. Greta Bacevičiūtė pristato Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos kartu su partnerėmis – keturių valstybių užsienio bibliotekomis įgyvendinamą tarptautinį projektą „Kultūros paveldas ateičiai: atrask, mokykis, dalinkis“, kuriuo siekiama į kraštotyrinę veiklą plačiau įtraukti bendruomenės narius, tam pasitelkiant modernesnes viešinimo formas.

Pokalbis. Geriausia 2019 m. bibliotekos vadove išrinkta Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė pasakoja apie svarbiausius savo ir vadovaujamos įstaigos pasiekimus, atvirauja, kuri veikla jai pačiai labiausiai prie širdies, ir atsako, kas yra pagrindinis įvairiopos Zarasų viešosios bibliotekos veiklos variklis. Kalbėjosi Asta Stirbytė.

Šiandien aktualu. Daiva Janavičienė aptaria bibliotekų teikiamą informavimo paslaugą, kuri XXI a. atnaujinama integruojant pažangias technologijas, t. y. įprastas skaitytojų konsultavimas bibliotekos erdvėje pakeičiamas čia pat nuotoliniu būdu teikiamomis konsultacijomis, greitu reagavimu į skaitytojų užklausas. Tai paskatino daugelį bibliotekų permąstyti informacinių paslaugų sampratą.

Bibliotekų turtai. Aušra Marčiulaitytė pristato Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomą 35 graviūrų rinkinį „Paryžiaus vaizdai“. Autorė pasakoja apie šių XVIII–XIX a. graviūrų autorius ir jų vaizdinį naratyvą. Šis ciklas – teisės istorikės, visuomenės veikėjos Jonės Deveikės (1907–1965) kolekcijos, kurią ji 1965 m. padovanojo bibliotekai, dalis.

Žvilgsnis į istoriją. Liepos 15 d. Lietuvoje ir Lenkijoje iškilmingai minėtos 610-osios Žalgirio mūšio, kuriame lietuvių kariuomenės vadas buvo Vytautas Didysis, metinės paskatino žurnalo „Tarp knygų“ redakciją atsigręžti į 1933 m. Kaune išleistą „Vytauto Didžiojo mirties 500 metų sukaktuvėms paminėti albumą, 1430–1930“. Arida Riaubienė pateikia knygotyriniu požiūriu įdomesnių faktų apie albumą, jo sudarytojus ir kitas šios knygos leidimo aplinkybes.

Biblioteka ir jos vardas. Zita Civilkaitė ir Vaiva Markevičiūtė pasakoja, kaip Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka įprasmina jai suteiktą lietuvių humanisto, vieno lietuvių raštijos kūrėjų vardą: tai – kalbos šventės, poezijos, prozos, ekslibrisų konkursai, konferencijos, jubiliejiniai leidiniai, parodos.

Žmonės ir laikas. „Tarp knygų“ redakcija kviečia į ypatingą kelionę po Europą prieš šimtą metų. Vaiva Markevičiūtė apžvelgia lietuvių diplomato, prozininko Jurgio Savickio 1938 m. išleistą apybraižų knygą „Kelionės“ ir cituoja keliautojo įspūdžius riedant automobiliu po Prancūzijos, Italijos, Juodkalnijos ir Graikijos žemes.

Nūdienos mintys. Remigijus Misiūnas, remdamasis Lietuvos kultūros tarybos leidėjams ir leidykloms paskirstytų lėšų rezultatais, analizuoja, kaip jiems sekėsi 2019 m. konkursuose. Ar galima teigti, kad knygų leidyba Lietuvoje neremiama, o turime reikalą tik su parama leidybiniams projektams?

Geroji patirtis. Ernesta Dambrauskaitė pristato Kauno apskrities viešosios bibliotekos vykdomą hiphopo edukaciją 9–12 klasių mokiniams, kurios vienas tikslų – naudojant repo muziką, skatinti moksleivių kūrybiškumą bei saviraišką ir didinti tekstų suvokimo kompetenciją. Iki šiol dauguma pagal kultūros paso priemonę siūlomų paslaugų buvo skirta pradinių klasių ir vos vyresniems vaikams. Straipsnio autorė pateikia vieną pavyzdžių, kaip, dalyvaudami hiphopo edukacijos renginiuose, nuo 2019 m. šia paslauga galėtų naudotis visi Lietuvos mokiniai.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a., tel. (8 5) 249 7028) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • Šią vasarą naują skaitymo erdvę Klaipėdos poilsio parke uostamiesčio gyventojams ir svečiams pasiūlė Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos nuotr.