Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 25 d.

Daugiau nei šimtas dalyvių gilinosi į autorių teisių aspektus, susijusius su atvirąja prieiga

Rugsėjo 25 d. Visorių informacinių technologijų parkas, Mokslo leidybos klasteris kartu su Lietuvos mokslo periodikos asociacija, Vilniaus universitetu ir Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka pakvietė Lietuvos mokslo leidybos bendruomenę į internetinį seminarą, skirtą atvirosios prieigos mokslo leidybai aptarti.

Lietuvos mokslo leidybos atstovai, archyvų, mokslinių bibliotekų, muziejų, universitetų, mokslo tyrimo institutų ir kitų suinteresuotų institucijų atstovai buvo supažindinti su pažangiausiais novatoriškais pasaulinės mokslo leidybos sprendimais. Taip pat seminaro dalyviai analizavo bendradarbiavimo ir teisinio reguliavimo niuansus tarp mokslo institucijų (leidyklų) bei tarp mokslo ir verslo, kuriant ir diegiant pažangius mokslo leidybos sprendimus viešajame sektoriuje.

Internetinį seminarą „Autorių teisių aspektas įgyvendinant atvirąją prieigą“ moderavo doc. dr. Arūnas Gudinavičius (Vilniaus universiteto leidykla). Seminaro dalyvius sveikino prof. habil. dr. Rūta Petrauskaitė (Vytauto Didžiojo universitetas). Pranešimą „Esminė informacija teikiant žurnalo paraišką į atvirosios prieigos žurnalų katalogą Directory of Open Access Journals (DOAJ)“ skaitė DOAJ vykdomoji redaktorė Sonja Brage ir operacijų vadovas Dominicas Mitchellas. Teisinius atvirosios prieigos aspektus analizavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentė dr. Marija Stonkienė.

Kalbant apie atvirąją prieigą dažnai sureikšminama nemokama prieiga prie skaitmeninės formos mokslo, literatūros ar meno kūrinių. Tik ar tai yra tikroji atvirosios prieigos esmė? Ką naudotojai gali teisėtai daryti su kūriniais (intelektinės nuosavybės objektais), turėdami prie jų „nemokamą prieigą“? Koks yra teisinis atvirosios prieigos turinys? Kokie yra teisiniai leidėjų veiklos aspektai, susiję su atvirosios prieigos suteikimu? Kokie subjektai veikia sudėtinguose teisiniuose atvirosios prieigos santykiuose? Kokias teisines problemas ryškina atvirosios prieigos suteikimas Lietuvoje? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškojo seminaro organizatoriai, pranešėjai ir dalyviai.

Seminaro pabaigoje Vilniaus universiteto Skaitmeninių kultūrų ir komunikacijos katedros docentas dr. Vincas Grigas pakvietė į antrąjį internetinį seminarą „Skaitmeninių identifikatorių naudojimas mokslo publikacijų sklaidai stiprinti“, kuris planuojamas 2021 m. sausio 27 d. Apie jį bus informuojama papildomai.

Kviečiame žiūrėti seminaro „Autorių teisių aspektas įgyvendinant atvirąją prieigą“ įrašą: