Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 19 d.

Spalio 19–25 d.: Tarptautinė atvirosios prieigos savaitė

Spalio 19–25 dienomis pasaulyje minima Tarptautinė atvirosios prieigos savaitė. Jos tikslas – suteikti galimybę akademinei ir mokslinių tyrimų bendruomenei daugiau sužinoti apie laisvai prieinamų mokslinių tyrimų naudą, pasidalinti idėjomis su kolegomis ir prisidėti skatinant atvirosios prieigos, kaip svarbios mokslinių tyrimų platformos, pažangą.

Atvirosios prieigos (angl. Open Access) iniciatyvos esmė – laisva prieiga prie recenzuojamų mokslinių žurnalų, knygų ir kitos mokslinės informacijos, kad kiekvienas asmuo be apribojimų galėtų susipažinti su naujausiais moksliniais tyrimais, ypač kai jie finansuojami viešosiomis lėšomis.

Šiemet Atvirosios prieigos savaitės organizatoriai akcentuoja mokslinių tyrimų atvėrimo svarbą: tai turėtų tapti norma, nes būtent atvirumas suteikia galimybę kurti pamatą teisingumui. Vis dėlto šiandien struktūrinis rasizmas, diskriminacija ir atskirtis yra ir ten, kur atvirumas laikomas viena pagrindinių vertybių. Pasaulinei bendruomenei svarbu suprasti, kad dabarties sistemos dažnai remiasi istorinės neteisybės palikimu, todėl būtina spręsti šias problemas: tirti ir aiškintis, kam yra sukurtos įvairios sistemos, kas pelnosi ir kenčia mūsų naudojamų verslo modelių kontekste, kieno interesams yra teikiamas prioritetas. Dirbdami kartu, turime pereiti nuo pokalbių prie konkrečių įsipareigojimų ir prisiimti atsakomybę už realią pažangą.

Atviroji prieiga prie informacijos – nemokama, greita, internetinė prieiga prie mokslinių tyrimų rezultatų bei teisė naudoti šiuos rezultatus pakartotinai – gali reikšmingai pakeisti mokslininkų darbą visai visuomenei itin svarbiose gyvenimo srityse, tokiose kaip medicina, technologijos, ekologija ir kitos. Taip pat atviroji prieiga gali ženkliai padidinti investicijas į mokslininkų darbą, paskatinti publikuotų tyrimų įtaką ir rezultatų naudojimą bei tapti svarbia mokslinių tyrimų pažangos dalimi. Tyrimus finansuojančios agentūros, akademinės institucijos, tyrėjai ir mokslininkai bei plačiosios visuomenės nariai kasmet vis labiau palaiko atvirosios prieigos judėjimą. Atvirosios prieigos savaitė yra svarbi galimybė visiems bendruomenės nariams kartu inicijuoti veiksmus, reikalingus siekti pokyčių ir inovacijų plėtros.

Lietuvoje atliktų mokslinių tyrimų rezultatų randame Lietuvos akademinėje elektroninėje bibliotekoje eLABa, aukštojo mokslo institucinėse talpyklose ir kitur. Visą atvirosios prieigos iniciatyvą Lietuvoje koordinuoja Lietuvos mokslo taryba. Informacijos apie atvirąją prieigą ir Lietuvos vaidmenį atvirosios prieigos judėjime rasite Lietuvos mokslo tarybos interneto svetainės skyriuje „Atviroji prieiga“.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos interneto svetainės skyriuje „Atvirosios prieigos ištekliai“ rasite populiariausių užsienio ir Lietuvos atvirosios prieigos mokslinių žurnalų, knygų ir disertacijų talpyklų sąrašą. O pradiniame www.lnb.lt svetainės puslapyje paieškos laukelyje pasirinkę ieškoti duomenų bazėse, pateksite į EBSCO „Discovery Service“ puslapį, kuriame galite susiaurinti paiešką, pasirinkę tik norimas atvirosios prieigos talpyklas („Content Provider“ skiltyje).

Kviečiame naudotis šiais ištekliais.