Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 20 d.

„Lietuvos politikos forume“ – diskusijos apie partijų vaidmenis po rinkimų

Spalio 19 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje „Lietuvos politikos forume“ politikos apžvalgininkai ir ekspertai diskutavo apie būsimas kovas vienmandatėse, analizavo galbūt padarytas klaidas po pirmojo rinkimų turo, svarstė, kuriai partijai koks vaidmuo teks pasibaigus rinkimams. Diskusijos dalyviai taip pat pasisakė apie premjero Sauliaus Skvernelio perspektyvą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje, Ramūno Karbauskio politinę ateitį.

Diskusiją moderavo žurnalistas Edmundas Jakilaitis, dalyvavo „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Kęstutis Girnius, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė Ainė Ramonaitė ir Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė.

Politikos apžvalgininkų nuomone, labai didelių, kritinių klaidų po pirmojo rinkimų turo partijos nepadarė, tačiau pavojingų, neapgalvotų pasisakymų buvo tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės. V. Bruveris sakė, kad konservatoriams svarbiausia dabar nepadaryti staigių, klaidingų judesių, kad nemobilizuotų ir neaktyvuotų priešininkų elektorato.

Politologas K. Girnius prognozavo, kad didelių pokyčių antrajame rinkimų ture nebus ir konservatorių pergalei užkirsti kelią būtų sudėtinga.

„Valstiečiai dabar vietoje vieno priešo (konservatorių) turi ir antrą – Laisvės partiją. Gąsdinimas gėjų revoliucijomis ir panašiais dalykais aiškiai matoma valstiečių strategija. Klausimas, kiek ji suveiks. Labai svarbu suvokti, kad reikia ne padidinti tą procentą, bet pakelti nuo sofos tuos, kurie nenori eiti balsuoti prieš konservatorius“, – sakė R. Urbonaitė.

Politologė A. Ramonaitė pritarė, kad tikėtis didelių staigmenų iš antrojo turo neverta. „Socdemų sprendimas eiti su, o ne prieš valstiečius pakankamai svarbus, nes tampa aišku, kas jie yra ir kokią poziciją užima. Laisvės partija akcentuoja tuos programinius dalykus, kuriuos kėlė, tai irgi klausimas, ar jiems išeis į naudą, nes už juos dalis žmonių balsavo kaip už naują partiją, o ne dėl programinių dalykų. Šių priminimas ir užaštrinimas gali atbaidyti kai kuriuos žmones“, – sakė A. Ramonaitė. Politologės teigimu, kadangi ši partija kol kas pakankamai nišinė, o antrajame ture susitiks su konservatoriais, tai prognozė gana aiški – šansų mažai. Jai pritarė ir K. Girnius: „Gana aišku. Iš jų 12-os kandidatų 9 prieš konservatorius Vilniuje, visi pralaimės. Tai daugiausia gaus 3 vietas.“

Apžvalgininkai svarstė, koks galėtų būti Darbo partijos vaidmuo po rinkimų ir kodėl konservatoriai griežtai nebrėžia jai raudonų linijų. „Ne vieną mūsų čia stebina pareiškimai, kad „ir už Darbo partijos yra rinkėjai“, – kalbėjo diskusijos dalyviai.

„Reikia žiūrėti į ateitį. Jei laimės dešinieji, jie bandys vykdyti tokią ūkio politiką, kuri nepatiks prezidentui ir nelabai derinsis su jo viltimi kurti gerovės valstybę, kuri reikalauja daugiau išlaidų, pašalpų ir t. t. Dabar prezidentas užėmęs labai patogią poziciją, gali ramiausiai vetuoti bet kokį įstatymą, nes žino, kad dabartinė dauguma neturi 71 balso, kad galėtų atmesti. Tai konservatoriams reikia turėti tą 71 balsą ir, manau, jie jau dabar apie tai galvoja“, – sakė K. Girnius.

Skaitykite daugiau portale www.delfi.lt arba žiūrėkite visą „Lietuvos politikos forumo“ vaizdo įrašą. Jį galite žiūrėti čia: