Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 9 d.

Pristatyta knyga „Marija Kiuri – moteris, pralenkusi savo laiką“

Lapkričio 9 d. virtualioje erdvėje pristatyta knyga „Marija Kiuri – moteris, pralenkusi savo laiką“. Knygą 150-ojo M. Curie jubiliejaus proga 2017 m. išleido autorių kolektyvas – Marie Curie muziejus Paryžiuje ir rašytoja Marion Augustin. Lietuviškai knyga pasirodė Baltijos šalių mokslininkių asociacijos „BASNET Forumas“ iniciatyva, bendradarbiaujant su Vilniaus universitetu.

Knygą žiūrovams trumpai pristatė renginio moderatorė, „BASNET Forumas“ prezidentė doc. dr. Dalia Šatkovskienė. Sveikinimo žodį tarė Prancūzijos ambasadorės Lietuvoje Claire Lignieres-Counathe laikinoji reikalų patikėtinė Laurence Bernardi, Lenkijos Respublikos ambasadorė Lietuvos Respublikoje Urszula Doroszewska ir Vilniaus universiteto mokslo prorektorė prof. Edita Sužiedelienė. Knygos pasirodymo proga žiūrovus pasveikino ir apie jos leidybą papasakojo bendraautorės – M. Curie anūkė Hélène Langevin-Joliot ir M. Curie muziejaus Paryžiuje atstovė Natalie Pigeard-Micault (pristatyti padėjo vertėja Lina Perkauskytė, išvertusi knygą iš prancūzų kalbos).

Apie M. Curie asmenybės įtaką ir veiklos reikšmę šiuolaikiniam mokslui papasakojo Nacionalinio vėžio instituto direktorė prof. dr. Sonata Jarmalaitė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto atstovas prof. Rimantas Jankauskas ir UAB „Biok“ laboratorijos generalinė direktorė Romualda Stragienė.

Knygos pristatymo renginį lapkričio 9 d. planuota organizuoti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, tačiau dėl karantino apribojimų jį teko perkelti į virtualią erdvę. Tardamas žodį bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas atkreipė dėmesį, kad Nacionalinės bibliotekos prioritetai yra ne tik kultūra, bet ir švietimas, mokslas, o naujoji bibliotekos koncepcija kuria vis naujas kultūrinio bendradarbiavimo galimybes. Kalbėdamas apie M. Curie fenomeną prof. dr. Renaldas Gudauskas, akcentavo, kad visas šios moters gyvenimas buvo skirtas išskirtinai mokslui. „M. Curie moksliniai tyrimai sukrėtė to meto visuomenę ir tikrąja to žodžio prasme pakeitė pasaulį“, – teigė jis.

Knyga „Marija Kiuri – moteris, pralenkusi savo laiką“ – reprezentatyvi, turininga, šilta, įkvepianti ir lengvai skaitoma. Joje ne tik pabrėžiami  M. Curie nuopelnai fizikos ir chemijos srityje, pripažinimas mokslo visuomenėje, bet ir parodoma jos asmenybės raida, požiūris į mokslą ir jo įtaką visuomenei, taip pat jos pavyzdžio įtaka, pritraukiant jaunimą į tiksliuosius mokslus ir skatinant lygias lyčių galimybes moksle. Pateikiama daug niekada nepublikuotų nuotraukų, asmeninių laiškų iš šeimos archyvo, leidžiančių skaitytojui tarsi tiesiogiai bendrauti su knygos herojais, M. Curie artimaisiais, žymiausiais to meto mokslininkais, ir kartu dalyvauti to laikotarpio Paryžiaus intelektualiniame Europos gyvenime.

Kviečiame žiūrėti renginio vaizdo įrašą ›