Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 28 d.

Seminare – apie skaitmeninių identifikatorių svarbą mokslinės informacijos sklaidai

Sausio 27 d. vyko nuotolinis seminaras „Skaitmeninių identifikatorių naudojimas mokslo publikacijų sklaidai stiprinti“, skirtas su mokslinių publikacijų sklaidos stiprinimu susijusioms technologijoms nagrinėti ir teisiniam reguliavimui.

Šis seminaras – dalis Lietuvos mokslo leidybos bendruomenei skirtų renginių ciklo „Atvirosios prieigos mokslo leidyba: publikacijų sklaidos stiprinimas“. Seminarų organizatoriai – Visorių informacinių technologijų parkas, Mokslo leidybos klasteris kartu su Lietuvos mokslo periodikos asociacija, Vilniaus universitetu ir Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Seminarai supažindina mokslo leidybos bendruomenę su pažangiausiais novatoriškais pasaulinės mokslo leidybos sprendimais, skatina mokslo institucijų (leidyklų), mokslo ir verslo bendradarbiavimą viešajame sektoriuje kuriant ir diegiant pažangius mokslo leidybos sprendimus.

Vilniaus universiteto vicerektorė ir mokslo prorektorė profesorė Edita Sužiedėlienė, tardama sveikinimo žodį, pasidžiaugė seminaro dalyvių gausa. O tai liudija, kokia yra skaitmeninių įrankų svarba mokslinės informacijos identifikavimui, sklaidai ir pasiekiamumui gerinti. Pastarąjį dešimtmetį akademinio publikavimo mastai išaugo iki didžiulių apimčių. Anot prof. E. Sužiedienės, galima sakyti, kad pereiname į erą, kurią mokslininkas Peteris Jacsó pavadino „metaduomenų meganetvarka“. Tokiame kontekste skaitmeniniai identifikatoriai leidėjų, mokslinės informacijos teikėjų, administratorių ir kitų yra plačiai pripažįstamas įrankis. Tai – investicija į mokslinių darbų cituojamumą ir poveikio didinimą.

Seminaro dalyviai išsamiau susipažino su „Crossref“ ir ORCID iniciatyvomis bei teikiamomis galimybėmis mokslo bendruomenei.

Pranešimą „Registruojame turinį „Crossref“. Ką tai reiškia?“ skaitė Rachael Lammey, laikinoji „Crossref“ bendruomenės direktorė. „Crossref“ yra tarptautinė pelno nesiekianti organizacija, kurios tikslas – remti novatoriškų technologijų, paremtų DOI sistema, plėtrą ir skatinti internete mokslo leidinius publikuojančius leidėjus bendradarbiauti ir saugoti autorių teises. Taip pat tai yra didžiausia mokslo informacijos metaduomenų atvirosios prieigos duomenų bazė. Šioje organizacijoje dalyvauja 31 narys iš Lietuvos.

ORCID ryšių su nariais vadybininkė Gabriela Mejias skaitė pranešimą „ORCID mokslinių tyrimų ir leidybos gyvavimo cikle: atvirumo ir skaidrumo galimybė“. ORCID (angl. Open Researcher and Contributor ID) – tai atvira pelno nesiekianti ir į visuomenę orientuota iniciatyva, kurios tikslas – sukurti mokslininkų unikalių identifikacijos numerių registrą ir skaidriu būdu susieti šiuos identifikatorius su jų kuriama moksline produkcija: straipsniais, monografijomis, konferencijų pranešimų medžiaga, recenzijomis, mokslinių tyrimų duomenimis, patentais ir kt.

Seminarą moderavo doc. dr. Arūnas Gudinavičius (Vilniaus universiteto leidykla). Kviečiame žiūrėti seminaro vaizdo įrašą.

Pirmo seminaro „Autorių teisių aspektas įgyvendinant atvirąją prieigą“ vaizdo įrašą rasite Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale. Daugiau informacijos apie renginių ciklą čia.

Šių renginių ciklo pradžia – 2019 m. organizuota konferencija „Atvirosios prieigos mokslo leidyba 2019: vertės (Lietuvos) kryptis“.