Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2021 m. 1-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet minime Sausio 13-osios įvykių 30-metį. Šia proga spausdiname Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centro kartu su partneriais organizuoto 10–12 klasių moksleivių eseistikos konkurso „Laisvės vaikai apie laisvę“ vienos iš 5 laureačių Ūlos Kabailaitės rašinį. Taip pat skelbiame dalį žurnalo redakcijai atsiųstų bibliotekininkų (Ramunės Jarmalavičiūtės, Jūratės Remeikienės, Rasos Bubėnaitės, Vytauto Kondracko, Gražinos Dunauskienės) atsiminimų apie Sausio 13-ąją. (Daugiau jų publikuosime kituose numeriuose.)

Pokalbis. Jarda Paukštienė kalbina kultūros viceministro pareigas pradėjusį eiti Rimantą Mikaitį: kokie bus pirmieji viceministro darbai bibliotekų sektoriuje, kokia jo nuomonė apie tarpinstitucinį bendradarbiavimą, kas jam yra šiuolaikinė biblioteka ir kitomis temomis.

Projektai. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengtuose „Kūrybinio rašymo kursuose jaunimui bibliotekoje“ dalyvavo daugiau kaip 70 Vilniaus miesto ir krašto 9–11 klasių moksleivių. Organizatorių lūkesčius gerokai pranokusius kursus vedė populiarūs šių dienų Lietuvos rašytojai: Laura Sintija Černiauskaitė, Ilona Ežerinytė, Sigitas Parulskis, Mindaugas Nastaravičius ir Marius Burokas. Apie jų išsakytas mintis apie kūrybą, taip pat kūrybines užduotis moksleiviams pasakoja Dalia Cidzikaitė ir Silvija Stankevičiūtė.

Tyrimai. Rimalda Kvietkauskienė pristato 2020 m. Nacionalinės bibliotekos Bibliotekininkystės ir bibliografijos tyrimų skyriaus inicijuoto kompleksinio šalies viešųjų bibliotekų tyrimo „Viešųjų bibliotekų specialistų kompetencijų tobulinimo ir metodinės pagalbos poreikiai“ rezultatus. Tyrimas buvo vykdomas kartu su Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus apskričių viešųjų bibliotekų specialistais.

Nauji leidiniai. Nacionalinė biblioteka išleido solidų veikalą – savo kone penkių dešimtmečių veiklos istorinę apžvalgą „Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka 1940–1989 metais“. Jos autorius – ilgametis Nacionalinės bibliotekos darbuotojas, buvęs jos direktorius Vytautas Gudaitis. Autorius rėmėsi dokumentuotais ir archyviniais šaltiniais, vertingos informacijos aptiko ir tarp atsiminimų. Knyga iliustruota įvairių laikotarpių nuotraukomis. Apžvelgia Daina Dailidonienė.

Tyrėjui įdomu. Arvydas Pacevičius pristato dovanų Vilniaus universitetui knygą „Mokslo draugijų ir asmenų dovanos universitetui, jo [vadovybės] nurodymu atiduotos bibliotekai“, pildytą 1820–1832 m.  Aptardamas knygos reikšmę mokslinės komunikacijos tyrimams, autorius atkreipia dėmesį, kad ji ne tik atskleidžia bibliotekininkų kasdienybės, bibliografinio darbo, raštvedybos, santykių su Vilniaus universiteto vadovybe ypatumus, bet ir pateikia duomenų apie bibliotekos komplektavimo šaltinius bei būdus, papildo turimas žinias apie mecenatystę Vilniaus akademinėje bendruomenėje.

Biblioteka ir jos vardas. Kretingos rajono savivaldybės Motiejaus Valančiaus viešoji biblioteka vyskupo, švietėjo, rašytojo M. Valančiaus vardą įprasmina įvairiomis veiklomis: minėdama su šia asmenybe susijusius jubiliejus, vykdydama projektinę veiklą jaunimui, glaudžiai bendradarbiaudama su kitomis krašto įstaigomis. Apie M. Valančiaus idėjų sklaidą ir atminimo įamžinimą Kretingoje pasakoja Brigita Barkauskaitė ir Vaiva Markevičiūtė.

Sukaktys. Žymaus XIX a. indoeuropeisto, lyginamosios kalbotyros bei sanskrito profesoriaus Augusto Schleicherio 200-ųjų gimimo metinių proga Kotryna Rekašiūtė primena šio vokiečių mokslininko sąsajas su Lietuva, lietuvių kalba, reikšmingus jo nuopelnus lituanistikai.

Geroji patirtis. Daiva Vilkickienė pasakoja apie Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos gebėjimą į savo veiklą įtraukti ne tik vietos bendruomenę, bet ir tą šalies visuomenės dalį, kuriai brangi Pauliaus Širvio kūryba. Autorė pristato net keturis 2020 m. bibliotekos vykdytus projektus, skirtus poeto 100-osioms gimimo metinėms.

Dėl Lietuvoje paskelbto karantino mūsų skaitytojai gali patirti sunkumų norėdami pavartyti popierinį žurnalą, todėl suteikiame galimybę naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,23 ct; kaime – 0,20 ct).

Pirmame viršelyje

  • Minios pasiryžusių apginti Lietuvos laisvę žmonių virto galinga jėga. Prie parlamento, Vilnius, 1991 m. sausio 13 d. rytas. Nuotr. iš „Tarp knygų“ archyvo (spausdinta žurnale ir prieš 30 metų)

Ketvirtame viršelyje

  • 2021-ieji – skulptoriaus Juozo Zikaro metai. J. Zikaras. Paminklo „Žuvusiems už Lietuvos laisvę“ (1910) projektas. Eksponatas saugomas Vytauto Didžiojo karo muziejuje