Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. kovo 10 d.

Kovo 10-oji – 40-ies paukščių diena

Kovo 10-ąją Lietuvoje minima 40-ies paukščių diena, siejama su masiniu paukščių parskridimu tėviškėn. Apytikriai keturiasdešimt paukščių rūšių kasmet išskrenda iš Lietuvos žiemoti į svetimas šalis, o pavasarį grįžta. Dėl klimato kaitos, švelnėjančių žiemų iš Lietuvos neišskrenda žiemoti kai kurios rūšys, vienų paukščių mažėja, jie išnyksta, tačiau juos keičia kiti, kurie atskrenda ir plinta. Teigiama, kad senovės lietuvių suskaičiuotų rūšių skaičius išlieka panašus. Mūsų proseneliai tikėjo, kad būtent šią dieną į tėviškę jau būna sugrįžę keturiasdešimt sparnuočių rūšių.

Lietuvoje įsigalėjus krikščionybei ši diena imta vadinti ir 40-ies kankinių, kurie IV amžiuje atidavė savo gyvybes už krikščionybės išpažinimą, diena. Kartu sudėjus dvi šventes buvo sakoma, kad keturiasdešimt paukščių parskrenda kankinių garbei.

Nuo senovės lietuviai šią dieną švęsdavo. Parskridusius paukščius pagerbti yra sukurta daug įvairių dainų ir žaidimų. Norėta, kad žmonės gerbtų ir mylėtų paukščius, jų neskriaustų, geriau pažintų. Žmonės stebėjo gamtą, tikėjo ja lyg pranašyste. Buvo įsitikinę – jei tą naktį pašąla, tai stipri šalna dar kartosis 40 parų, o kad būtų geras derlius, tekdavo šeimynai iškepti 40 bandelių. Lietuviams, gyvenantiems ūkinį gyvenimą, paukščiai buvo labai svarbūs. Metų laiką, orus jie nustatydavo stebėdami gamtą. Paukščių elgesys jiems atstodavo kalendorių. Liaudies išmintimi šiais laikais mažai tesinaudojama, tačiau ji yra, niekur neišnyko. Lietuvių tautosakai ši diena labai svarbi.

Genialieji pauksciaiŠventė tebešvenčiama – organizuojami paukščių grįžimo renginiai, jiems skiriami nauji nameliai, paukščiai saugomi ir globojami. Jei negalite prie to prisidėti, dalyvauti, tuomet turite unikalią galimybę paukščius pažinti ir paminėti šią dieną kitaip: galite skaityti malonumo suteikiančią elektroninę knygą apie paukščių smegenų sudėtingumą bibliotekų elektroninių paslaugų portale ibiblioteka.lt. Tai Jennifer Ackerman knyga „Genialieji paukščiai“, pagrįsta naujausiais mokslo tyrimais apie neįtikėtinus paukščių gebėjimus – „aptinkama paukščių, kurie geba skaičiuoti, spręsti paprastus matematinius uždavinius, patys gamintis įrankius, judėti pagal muzikos ritmą, suvokti pagrindinius fizikos principus, prisiminti praeitį ir planuoti ateitį.“

Aštuonių knygų ir gausybės straipsnių apie mokslinius gamtos ir žmogaus tyrimus autorė su nuoširdžia meile ir pagarba visai gamtai sako: „Man paukščiai niekada neatrodė kvaili. Tiesą sakant, nedaug padarų yra tokie budrūs, su ugnele siekiantys tikslo, išnaudojantys visas galimybes... Paukščius stebėjau didžiąją savo gyvenimo dalį ir visada stebėjausi drąsa, dėmesingumu, įtampą ir spartą spinduliuojančiu gyvybingumu...“ Skaitydami sužinosite, kokia yra paukščių rūšių gausa ir įvairovė, kokie jie įdomūs ir unikalūs.

Virtualiame kultūros paveldo portale epaveldas.lt siūlome atsiversti ir kitokią, taip pat įdomiai paukščius pristatančią knygą. 1913 m. Seinuose leistos knygos „Zoologija“. T. 2: „Paukščiai“ prakalboje autorius J. Gerutis rašo: „Verta pažinti plunksnuočių būdas ir papročiai, verta pasidžiaugti jų įvairybe ir grožybe. Skaitytojas, išgirsi šiame tome, ko negirdėjęs, išvysi ko neregėjęs.“

Tautosakos apie paukščius rasite skaitmeniniuose leidiniuose „Mūsų tautosaka“, leistuose 1930–1935 m. „Mūsų paukščiai tautosakoje“ skaitykite 1930 m. Nr. 1, p. 17–89, Nr. 2, p. 94–116. 1932 m. Nr. 5, p. 63–130 rasite skyrių „Keletas žinių apie gyvulių gerbimą pas senovės lietuvius: IV. Paukščiai (Avies)“, o 1933 m. Nr. 7 – „Mūsų paukščiai liaudies padavimuose“, p. 3–29.

Gal šie tekstai padės pakeisti požiūrį į paukščius ar atpažinti iš prosenelių paveldėtą meilę gamtai, o gal ta meilė dar labiau sustiprės?

Šaltiniai:

  1. Kovo 10-oji – 40-ties paukščių diena [interaktyvus], [žiūrėta 2021-03-05]. Interneto prieiga: https://www.bernardinai.lt/2014-03-10-kovo-10-oji-40-ties-pauksciu-diena/.
  2. Kovo 10-oji – Keturiasdešimties paukščių diena / Lietuvos ornitologų draugija [interaktyvus], [žiūrėta 2021-03-05]. Interneto prieiga: http://www.birdlife.lt/kovo-10-oji-keturiasdesimties-pauksciu-diena.
  3. Milušauskienė, R. Kovo dešimta – Keturiasdešimties paukščių diena – Kankinių diena [interaktyvus], [žiūrėta 2021-03-05]. Interneto prieiga: https://nemunokilpos.lt/kovo-desimta-keturiasdesimties-pauksciu-diena-kankiniu-diena.
  4. Sakas, Vincentas. Kovo mėnuo – ir senieji naujieji metai, ir paukščių gerbimo šventės [interaktyvus], [žiūrėta 2021-03-05]. Interneto prieiga: https://www.silaineskrastas.lt/gyvenimas/laisvalaikio-skaitiniai/kovo-menuo-ir-senieji-naujieji-metai-ir-pauksciu-gerbimo-sventes/.
  5. Šiandien – 40-ties paukščių diena [interaktyvus], [žiūrėta 2021-03-08]. Interneto prieiga: https://alkas.lt/2011/03/10/siandien-40-ties-pauksciu-diena/.