Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. kovo 19 d.

Nacionalinės bibliotekos naujovės: darbo organizavimo poreikiams skirtas botas „LNB Bitė“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka vis dar dirba karantino režimu, tačiau ir šiuo sudėtingu metu toliau kuria ir skleidžia įvairų turinį aptarnaujamoms bendruomenėms, naudoja alternatyvias bendravimo priemones ir būdus, diegia savo darbe automatizuotus sprendimus, kasdienėje veikloje sėkmingai taiko išmaniąsias technologijas ir naujoves.

Karantino iššūkiai paskatino perėjimą į virtualiąją realybę. Biblioteka sėkmingai persiorientavo į darbą virtualiojoje erdvėje ir didžiąją dalį paslaugų teikia nenutrūkstamai – 7/24 režimu. Sklandų visų šių veiklų darbą garantuoja ir Nacionalinės bibliotekos Informacijų technologijų (IT) valdymo skyriaus darbuotojai. Per karantiną ypač išaugo IT įrankių svarba: modernizuojama Lietuvos integrali bibliotekų informacijos sistema (LIBIS), Virtuali elektroninio paveldo informacinė sistema (VEPIS), gerinamos technologinės informacijos prieigos sąlygos, modernizuojama Kultūrinės edukacijos sistema, kurioje bus naudojama inovatyvi blokų grandinių technologija ir kt.

IT valdymo skyriaus darbuotojai tęsė investicinio projekto „Visuomenės poreikius atitinkančios virtualios kultūrinės erdvės plėtra“ veiklas. Projekto pagrindinis tikslas – Virtualios elektroninio paveldo informacinės sistemos (VEPIS) bei joje saugomo ir per portalą epaveldas.lt prieinamo skaitmeninto kultūros paveldo sklaidos plėtra. 2020 m. atlikti šie pagrindiniai darbai: baigti BAVIC programavimo darbai ir sėkmingai atliktas testavimas;  atlikti sistemos administravimo, skaitmeninio turinio atvaizdavimo, www.epaveldas.lt duomenų  paieškos, turinio valdymo posistemių programavimo darbai bei atliktas testavimas. Atsižvelgiant į vieną iš projekto „VEPIS“ uždavinių – gerinti kokybiško suskaitmeninto turinio panaudojimą, buvo atliktas OCR (optinis simbolių atpažinimas).

Be to, siekiant tobulinti infrastruktūrą, leidžiančią LIBIS bibliotekoms efektyviai teikti prieigos, paieškos ir informacijos gavimo galimybes vartotojams, tęstinio investicijų projekto „Bibliotekų kompiuterizavimas“ metu, buvo atnaujinta 1924 kompiuterinės darbo vietos Lietuvos viešosiose bibliotekose, t.y. 28 procentiniais punktais daugiau nei buvo planuota.

Taip pat įgyvendintas projektas „Lietuvos Respublikos bibliotekų integralios informacijos sistemos LIBIS kūrimas“. 2020 m. atlikti LIBIS sistemos modernizavimo darbai ir sukurti nauji sistemos administravimo, informacijos išteklių gavimo, tvarkymo komponentai, iteracinės sąsajos, būtinos ibiblioteka.lt funkcionalumui užtikrinti. Modernizuota metaduomenų kūrimo infrastruktūra – ji pritaikyta specifiniams viešųjų bibliotekų elektroninių katalogų, nacionalinės bibliografijos, skaitmeninto ir elektroninio turinio kūrimo poreikiams, sukurta nauja Informacijos išteklių aprašymo ir prieigos prie jų metodika, kurios diegimas numatytas 2021 metais.

Įgyvendinant bibliotekos veiklas, įsisavintos ir pritaikytos naujos programos ir platformos (MS Teams, Kahoot, Moodle, ir kt.). Užtikrinę bibliotekos padalinių funkcionavimą, patogias nuotolinio darbo sąlygas darbuotojams (iš 480 darbuotojų nuotoliniu būdu dirba 378), IT specialistai įdiegė dar vieną produktą: bibliotekos vidaus poreikiams ir darbo organizavimui palengvinti sukūrė pirmąjį botą – bibliotekos asistentę robotą „LNB Bitė“ („Bitė“). 

„Bitė“ įdiegta Nacionalinės bibliotekos „Microsoft Teams“ programoje, o sukurta darbui su dokumentų valdymo sistema „Avilys“. „Todėl ir „Bitė“, – paaiškina IT valdymo skyriaus vadovas Mantas Janavičius. – „Bitė“ gimė iš labai didelio asmeninio poreikio greitai ir patogiai surasti reikalingą informaciją. Siekis inovatyviai ją pateikti ir atvedė prie „LNB Bitės“ idėjos. „Bitei“ sukurti naudoti trys įrankiai: žinių bazė, pagal kurią „Bitė“ formuluoja atsakymus, kognityvinių paslaugų programa ir taikomųjų programų kūrimo programa „Teams“-uose.“.

Pasak M. Janavičiaus, „Bitė“ yra dirbtinio intelekto produktas. Kompiuterijos pasaulyje vartojamas terminas botas. Nuo roboto jis skiriasi tuo, kad neturi fizinio pavidalo. „LNB Bitė“ fizinio kūno neturi, todėl ji yra botas.

Nacionalinės bibliotekos IT specialistai sako, kad automatizuotos sistemos, dirbtinio intelekto produktai yra šių dienų technologijos. Dar šį mėnesį jie žada įdiegti automatizuotą sąskaitų išrašymą ir išsiuntimą vartotojams  už Nacionalinėje bibliotekoje spausdinamas lipdes. Tobulinamoje LIBIS sistemoje naudojant dirbtinį intelektą kuriami teksto santraukų kūrimo sprendiniai. „Dirbtinis intelektas ir procesų automatizavimas tampa vis labiau pasiekiamas ir lengviau įdiegiamas. Todėl kreipkitės į IT skyrių su idėjomis, problemomis, pasiūlysime ir padėsime išspręsti panaudojant automatizuotus sprendimus!“ – kviečia bendradarbiauti M. Janavičius.