Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. kovo 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2021 m. 3-iasis numeris: apie ką jis?

Tema: lyčių raštingumo galimybės. Ineta Krauls-Ward teigia, kad kalbant apie bibliotekininkystės tyrimų sritis – knygos istoriją, skaitybą, skaitymo istoriją – yra itin daug informacijos spragų, užgožtų „vyriškojo“ mokslo raidos diskurso. Autorė bando kai kurias jų užpildyti.

Projektai. Silvija Stankevičiūtė, remdamasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kartu su partneriais surengtos parodos „Exegi monumentum: Lietuvos rašytojų įamžinimas“ eksponatais, supažindina su aštuonių lietuvių rašytojų įamžinimo istorijomis primindama kūrėjų atminimo tendencijoms įtakos turintį besikeičiantį kontekstą.

Pokalbis. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė Lara Lempertienė pelnė 2020 m. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premiją už bibliotekininkystės, bibliografijos, knygotyros mokslinius tyrinėjimus ir praktinę veiklą bibliotekose. Dalia Cidzikaitė kalbina Judaikos tyrimų centro vadovę apie centro ištakas, jo veiklą bei vietą šalies ir tarptautiniame kontekste.

Šiandien aktualu. 2020-ieji dėl COVID-19 pandemijos Europos ir pasaulio ekonomikai buvo ypatingi, sukėlę ir tebekeliantys nemažai iššūkių įvairių sektorių įmonėms – ne išimtis ir leidėjai. Kokie praėję metai buvo Lietuvos ir kitų Europos valstybių leidėjams, kaip jiems sekėsi perorientuoti savo veiklą, su kokiomis problemomis susidūrė ir kaip jas sprendė? Visa tai apibendrina Vaidenė Grybauskaitė.

Dėl pandemijos neįvykus kasmetinei Vilniaus knygų mugei, viena didžiausių šalyje internetinių platformų knygos.lt nusprendė surengti virtualią knygų mugę – nuo vasario 9 d. visą mėnesį specialiai sukurtame knygos.lt polapyje skaitytojai galėjo susipažinti su naujausiomis knygomis, įvairiomis rašytojų, leidėjų ir tinklaraštininkų įžvalgomis. Iveta Smirnovaitė apžvelgia, kokios knygos 2020 m. buvo perkamiausios lietuvių.

Terminų aruodas. Violeta Černiauskaitė kalba apie bibliotekininkystės ir informacijos sričių terminiją, pastaraisiais dešimtmečiais išgyvenančią aktyviausios kaitos ir standartizavimo laikotarpį, paskatinusį itin ryškius natūraliosios ir dirbtinės profesinės kalbos santykio pokyčius.

Žvilgsnis į istoriją. XV a. pab.–XVI a. vykusi sparti spaudos pramonės plėtra sudarė galimybes greitai tiražuoti spausdintą žodį. O tai paskatino ir su intelektine nuosavybe susijusį piratavimą. XVI a. viduryje toks piratavimas su pirmosiomis spaustuvėmis pasiekė ir Lietuvą. Tomas Petreikis pasakoja apie pirmąjį knygų piratą Lietuvoje – Stanislovą Murmelijų, 1558 m. į Lietuvos Brastą atvykusį iš Krokuvos.

Sukaktys. Šalyje minint žinomo XIX a. dvasininko, švietėjo Motiejaus Valančiaus 220-ąsias gimimo metines, Vilija Baublytė svarsto, ar šių laikų žmogus gali skaityti ir suvokti M. Valančiaus rašytinį palikimą be pagalbinės literatūros, specialių žinių, ar Žemaičių vyskupo tekstai „kalbasi“ su šiandienos skaitytoju, ar jo žodžiai pasiekia mūsų širdis.

Sausio 13-oji. Spausdiname trečią, paskutinę, „Tarp knygų“ redakcijos surinktų Lietuvos bibliotekininkų atsiminimų apie Sausio 13-ąją dalį. Šiame numeryje – Audrutės Sadeckienės, Giedrės Bulgakovienės, Zitos Gedminienės ir Sujainių (Raseinių r.) bibliotekos skaitytojos Janinos Marijos Šniurevičiūtės-Šiuipienės pasakojimai.

Geroji patirtis. Inga Mitunevičiūtė dalijasi muzikantės, knygų vaikams autorės, dirbusios nacionalinėje Švedijos televizijoje ir radijuje, vadovavusios įvairioms kultūros įstaigoms, nuo 2018 m. atsakingos už Vakarų Jotalando regiono kultūrą Katti Hoflin mintimis apie tai, kokia turi būti biblioteka ir kaip ja sudominti vaikus.

Dėl Lietuvoje paskelbto karantino mūsų skaitytojai gali patirti sunkumų norėdami pavartyti popierinį žurnalą, todėl suteikiame galimybę naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,23 ct; kaime – 0,20 ct).  

Pirmame viršelyje
Skaitanti vienumoje. Šiais laikais niekam nekyla nuostabos, kodėl ji SKAITO. Kodėl JI? Kodėl VIENA? Bet ne visada taip buvo. Kaip praeityje galėjo būti pavadinta skaitanti moteris? Atsakymai – numerio temoje, p. 2–5. Irmanto Gelūno nuotr.

Ketvirtame viršelyje
2021-ieji – skulptoriaus Juozo Zikaro metai. J. Zikaras. „Laisvės“ paminklo modelis (projektas, 1926). Eksponatas saugomas Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje