Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. birželio 14 d.

Socialinių mokslų skaitykloje parengta knygų ekspozicija „Streso valdymas“

Terminas „stresas“ mokslinėje literatūroje vartojamas nuo XX amžiaus. Anglų kalbos žodis „stress“ verčiamas kaip spaudimas, slėgimas, įtempimas, sunkumai. Streso tyrinėtojo kanadiečių mokslininko Hanso Selye teigimu, stresą sukelia ne įvykiai, o mūsų mintys apie juos, jų interpretacija. Šiandien šis terminas kasdienėje kalboje vartojamas apibūdinti įvairią patirtį, kurią sukelia susikaupę jausmai, kylantys dėl psichinio ir fizinio pobūdžio apribojimų, nusivylimų, praradimų ar pernelyg didelių reikalavimų, kai reikia įveikti ką nors ekstremalaus.

Streso, kaip kasdienio gyvenimo reiškinio, išvengti mums nepavyks. Gyvenimas be judėjimo, įtampos yra neįmanomas, o stresas – natūrali viso to dalis. Streso yra patyręs kiekvienas žmogus.

Pastarojo meto tyrimai ir apklausos rodo, kad visuomenės streso lygis per pandemiją padidėjo dvigubai, o besikreipiančių dėl depresijos, nerimo ir panašių sutrikimų skaičius išaugo maždaug 10 procentų. Stresas yra normalus gyvenimo reiškinys – išmokę jį atpažinti ir valdyti, galėsite labiau atsipalaiduoti, kad ir susidūrę su sunkiausiais gyvenimo iššūkiais.

Knygų skaitymas gali tapti veiksminga priemone stresui valdyti. Jose rasite ne tik pagrindinės informacijos apie stresą, bet ir praktinių patarimų, kaip pakeisti mitybą, poilsį, gyvenimo būdą, bei įvairių metodų, kuriuos įvaldę kontroliuosite gyvenimą. Nebijokite streso ir jį įveiksite!

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Socialinių mokslų skaityklos ekspozicijoje galite susipažinti su leidiniais streso valdymo tema. Socialinių mokslų skaityklos darbo laikas ›.

Literatūros, esančios kituose Nacionalinės bibliotekos fonduose, sąrašą rasite čia ›.

Norėdami surasti dar daugiau informacijos šia ir kitomis jums svarbiomis ar įdomiomis temomis, galite pasinaudoti socialinių ir humanitarinių mokslų informacijos paieškos konsultantų profesionalia pagalba (daugiau informacijos rasite čia ›) arba savarankiškai naudotis portalu ibiblioteka.lt.