Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. rugsėjo 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2022 m. 9-asis numeris: apie ką jis?

Įvykis. Rugsėjį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pasitiko spalvingai, darbingai ir turiningai – atidarytos net penkios šalies kultūriniam gyvenimui reikšmingos parodos. Jose – iškilių asmenybių biografijos, literatūros, kultūros, meno istorijos ženklai, nūdienos aktualijų atspindžiai. Apie kelių parodų rengimą „Tarp knygų“ redakcija pasakoja plačiau.

Šiandien aktualu. Europos Sąjungos finansuojama „Erasmus“ programa, iš esmės prasidėjusi kaip aukštųjų mokyklų studentų mainų iniciatyva, per kelis jos vykdymo dešimtmečius išsiplėtė ir atvėrė daugiau galimybių visiems tiek formaliojo, tiek neformaliojo švietimo sistemos dalyviams. Laura Juchnevič pasakoja, kaip „Erasmus+“ gali praturtinti bibliotekų veiklą suaugusiųjų švietimo srityje.

Projektai. Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto biblioteka kartu su Humanitarinių mokslų katedra įgyvendina tarptautinį projektą „ArtDiCo: menas, skaitmeninimas ir koronavirusas. Skaitmeninis pasakojimas turintiems nepakankamus skaitmeninius įgūdžius – naujas požiūris į e. mokymąsi“. Projektui gerokai persiritus į antrąją pusę, Valentina Grinevičienė dalijasi jo įgyvendinimo patirtimi ir tam tikrais atradimais.

Terminų aruodas. Violeta Černiauskaitė kalba apie bibliotekose kaupiamų ir tvarkomų duomenų didžiulį potencialą, kaip jos prisideda prie lietuvių kalbos vartojimo globaliuose informacijos ir žinių tinkluose. Autorė pristato lietuviškosios, tarp jų susijusios ir su bibliotekininkystės, informacijos ir knygotyros terminija, naujienas „Eurotermbank“ tinkle.

Bibliotekų turtai. Aušra Marčiulaitytė apžvelgia keletą kolekcininkų albumų, saugomų Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyriuje. Dviejuose sukaupti Luvro reprodukcijų ir spalvoti įvairios tematikos atvirukai, trečiajame, vadinamame Kauno albumu, – atvirukai, nuotraukos ir paveikslų reprodukcijos, kuriuose užfiksuoti Kauno ir jo apylinkių vaizdai.

Sukaktys. 1918 m. vasario 16 d. atsikūrusi Lietuvos valstybė oficialią valiutą – litą – po kelerių metų diskusijų įvedė 1922 m. spalio 1 d. Minint šimtąjį lito gimtadienį, Vytautas Smilgevičius pasakoja apie Lietuvoje cirkuliavusius pinigus keleri metai iki lito įvedimo ir pirmaisiais savos valiutos įvedimo mėnesiais. Įdomu, kad jis tai daro pasiremdamas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus Vytauto Steponaičio rankraščių fonde saugoma popierinių pinigų kolekcija.

Biblioteka ir jos vardas. Prozininkui, dramaturgui, vertėjui Juozui Paukšteliui (1899–1981) gimtinė visada buvo labai svarbi. Lygiai taip pat jo kraštiečiams svarbu prisiminti rašytoją. Jo atminimu aktyviai rūpinasi ir Pakruojo rajono savivaldybės biblioteka, kuriai J. Paukštelio vardas suteiktas beveik prieš ketvirtį amžiaus. Apie bibliotekos veiklą siekiant įamžinti rašytojo atminimą pasakoja Romualda Kulšytė.

Užsienyje. Liepos 26–29 d. Dubline (Airijoje) vyko Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos renginys – pasaulinio bibliotekų ir informacijos kongresas. „Tarp knygų“ redakcija apžvelgia keletą Lietuvos bibliotekininkams aktualių kongrese pristatytų dokumentų, tarp kurių – Parlamentinių bibliotekų gairės, IFLA-UNESCO manifestas, Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų profesinio mokymo programų ir nacionalinių bibliografijų rengimo skaitmeniniame amžiuje gairės. Parengė Vaiva Markevičiūtė ir Ramunė Balčikonienė.

Užsienyje. Dar viena IFLA pasauliniam bibliotekų ir informacijos kongresui skirta publikacija – Mildos Bieliauskaitės patarimai, kaip tokiame grandioziniame renginyje nepamesti galvos ir pasiimti iš šios konferencijos tai, kas kiekvienam gali būti naudingiausia.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,40 Eur.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršeliuose

Rugsėjo mėnesį Šilalės rajono savivaldybės viešąją biblioteką papuošė dailės mokytojo ir parodų autoriaus Andriaus Zaikausko sukurtos „Gilės – skaitytojos“ skulptūrėlės. Viena jų nutūpė ant palangės antrame aukšte (nuotr. pirmame viršelyje), kita – sutinka skaitytojus įsitaisiusi ant stogelio virš bibliotekos įėjimo (nuotr. ketvirtame viršelyje). Andriaus Zaikausko nuotr.