Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. sausio 2 d.

Nauji Pasaulio banko fondo leidiniai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka atkreipia dėmesį į atvirosios prieigos leidinius ir kviečia naudotis atvirosios prieigos tarptautinių organizacijų duomenų bazėmis – taip lengviau rasite reikiamą informaciją.

Susipažinkite su Pasaulio banko (PB) atvirosios prieigos saugyklos „The World Bank Open Knowledge Repository“ (OKR) visateksčiais leidiniais apie ekonomikos raidą, klimato kaitą, gamtos išteklius, žemės ūkį, infrastruktūrą, sveikatą, švietimą, regioninę integraciją, skurdo mažinimą ir kitomis temomis.

„The World Bank Open Knowledge Repository“ (OKR) leidžia visiems vartotojams dokumentą skaityti, atsisiųsti, išsaugoti, kopijuoti ir spausdinti nemokamai.

Naujausius ir kitus PB leidinius rasite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje pasirinkę nuorodą Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Tarptautinių organizacijų duomenų bazės › The World Bank Open Knowledge Repository (OKR). Duomenų bazės pristatyme rasite rekomenduojamų naujai paskelbtų leidinių sąrašą.

Daugiau informacijos apie Europos Sąjungos, Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO), Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ir kitų tarptautinių organizacijų leidinius rasite čia.

Susipažinkite:

Thriving : Making Cities Green, Resilient, and Inclusive in a Changing Climate

70 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų patenka iš miestų pramonės objektų. Miestai vis labiau kenčia nuo klimato kaitos ir su ja susijusių sukrėtimų, juos lemia dažni ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai. Šiame leidinyje analizuojama, kaip tokie sukrėtimai sąveikauja su kitomis miesto plėtros veiklomis, pateikiama programa kaip padėti miestams ir valstybėms imtis veiksmų švelninti klimato kaitai.

Commodity Markets Outlook, October 2022: Pandemic, War, Recession : Drivers of Aluminum and Copper Prices

Staigus pasaulio ekonomikos augimo sulėtėjimas verčia susirūpti dėl artėjančios pasaulinės recesijos, ji lemia žaliavų kainas. Tačiau kai kurios energijos kainos pakilusios dėl geopolitinės įtampos ir nuolatinių tiekimo sutrikimų. Prognozuojama, kad žemės ūkio produkcijos ir metalo kainos 2023 m. sumažės atitinkamai 5 ir 15 proc., o 2024-aisiais stabilizuosis. Daromos išvados, kad energetikos tiekimo pertvarka gali turėti nenumatytų padarinių, dėl to gali padidėti kainų svyravimo rizika.

Trade Therapy : Deepening Cooperation to Strengthen Pandemic Defenses

COVID-19 pandemija atskleidė tarptautinės prekybos medicinos prekėmis ir paslaugomis privalumus ir trūkumus. Atvira prekyba gali padaryti labiau prieinamas medicinos paslaugas ir prekes (ir jų gamybai būtiniausius išteklius), pagerinti kokybę ir įvairovę bei sumažinti išlaidas. Tačiau dėl pernelyg didelės gamybos koncentracijos, ribojančios prekybos politikos, tiekimo grandinės sutrikimų ir reguliavimo skirtumų visuomenės sveikatos sistemos gali ne taip operatyviai reaguoti į pandemijas ir kitas sveikatos krizes. Leidinyje pateikiami nauji duomenys apie prekybą medicinos prekėmis ir paslaugomis; siūlomas veiksmų planas, kaip pagerinti prekybos politiką ir sustiprinti tarptautinį bendradarbiavimą kovojant su būsimomis pandemijomis.