Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. sausio 4 d.

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras – integrali Nacionalinės bibliotekos dalis

Nuo 2023 m. sausio 1 d. Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras (MELC) tapo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos struktūrine dalimi. Sausio 4 d. vykusiame Nacionalinės bibliotekos administracijos susitikime su naujaisiais kolegomis buvo dar kartą aptarta centro darbuotojų integravimo į Nacionalinės bibliotekos struktūrą proceso eiga, planuojamos vidinės komunikacijos priemonės.

Pasak Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko, pokyčius visuomet lydi iššūkiai, kartu jie atveria ir naujas galimybes. „Nacionalinėje bibliotekoje daugelis darbuotojų pokyčius priima gana atvirai, nes per pastaruosius dešimt metų jie tapo suprantami kaip nuolatinė, būtina intencija siekiant sukurti kuo didesnę vertę visuomenei. Nacionalinė biblioteka turi didelę komandą, išvystytą infrastruktūrą ir yra turtinga įvairių patirčių. Neabejoju, kad sujungę MELC kompetencijas ir Nacionalinės bibliotekos galimybes drauge pasieksime puikių rezultatų“, – sako prof. dr. R. Gudauskas.

MELC pagrindinė veikla yra rengti skaitmenines enciklopedijas. Ji vykdoma paveldo, dokumentų ir archyvų veiklos srityse. Šiuo metu MELC rengia ir leidžia visuotines ir šakines enciklopedijas, vienkalbius, dvikalbius ir daugiakalbius terminų, lingvistinius ir mokyklinius žodynus, vadovus ir žinynus, Lietuvos ir pasaulio kultūros, mokslo ir technikos paveldo veikalus, lietuvių raštijos ir etninės kultūros paminklus, mokslinę, techninę, grožinę, mokslo populiarinamąją ir pedagoginę literatūrą, aukštųjų ir aukštesniųjų mokyklų vadovėlius, informacinius leidinius, žurnalą „Gimtoji kalba“.

Pagrindinė ir svarbiausia MELC veikla – skaitmeninės „Visuotinės lietuvių enciklopedijos“ (VLE) rengimas. Tai originalus mokslinis informacinis leidinys, Lietuvos visuomenei pateikiantis susistemintą informaciją apie pasaulį ir Lietuvą, Visatą ir Žemę, pasaulio ir civilizacijos istoriją, visų žemynų tautas ir jų kultūrą, mokslą, ekonomiką, pasaulio religijas, humanistines ir krikščioniškąsias vertybes.

Šiandien didžioji dalis VLE straipsnių yra suskaitmeninti ir laisvai prieinami internete adresu www.vle.lt. VLE turinys nuolat atnaujinamas ir pildomas naujais straipsniais bei iliustracijomis, siejamas su naujais išorinės informacijos šaltiniais, suskaitmenintais MELC išleistais moksliniais ir enciklopediniais leidiniais.

Laikinai vykdoma tik elektroninė prekyba MELC knygomis. Fizinis knygynas artimiausiu metu bus įrengtas Nacionalinėje bibliotekoje.