Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. gegužės 3 d.

Tarptautiniame simpoziume Taipėjuje pristatytas Lietuvos nacionalinės bibliotekos veiklų modelis

Balandžio 20–21 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas dalyvavo tarptautiniame simpoziume, skirtame Taivano nacionalinės centrinės bibliotekos veiklos 90-mečiui. Simpoziumo tema – „Bibliotekos besikeičiančiame amžiuje“ (angl. Libraries in a Changing Century: International Symposium Celebrating Nine Decades of the National Central Library).

Renginyje dalyvavo vienų garsiausių ir stipriausių Kanados, Singapūro, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Estijos, Čekijos, Lietuvos ir kitų nacionalinių bibliotekų vadovai.

Prof. dr. R. Gudauskas balandžio 20 d. vykusioje sesijoje „Išmaniosios technologijos veda bibliotekas į naują paslaugų pasaulį“ (angl. Smart Technology Leading Libraries into a New World of Service ) pristatė pranešimą „Nacionalinės bibliotekos koncepcija: kurti žinių erdvę, kuri kuria vertę“ (angl. The Concept of the National Library: Building a Knowledges Space that Creates Value). Pranešime buvo pristatyta Nacionalinė biblioteka, kaip moderni žinių erdvė, turinti puikią infrastruktūrą, kurioje vyksta įvairios edukacinės ir kūrybinės veiklos. Pagrįstas konceptas, kaip dėl prieinamumo biblioteka tampa puikia vieta kultūrinei savimonei ugdyti ir pati tampa kūrybine aplinka, palengvinančia savikūrą ir saviraišką kiekvienam visuomenės nariui. 

Dalykinėse diskusijoje su nacionalinių bibliotekų vadovais buvo aptarti aktualiausi bibliotekų transformacijos ir ateities perspektyvų klausimai.

Komandiruotėje vyko susitikimas su Gaosiongo miesto valdžia (meru ir tarybos nariais) ir Gaosiongo pagrindinės viešosios bibliotekos (Kaochsiung Main Public Library) atstovais. Jame buvo pristatytas Gaosiongo pagrindinės viešosios bibliotekos veikimo modelis, išryškinantis bibliotekos stiprybes prisidedant prie kultūrinės-kūrybinės miesto plėtros – pastatytas Kultūros ir kūrybinių industrijų bendradarbystės visuomeninis pastatas (Cultural and Cewative Industrial Co-Construction Hall) ir plėtojamos šiuolaikinės miesto kultūros ir kūrybinės industrijos.

Pasak prof. dr. R. Gudausko, dalyvavimas aukšto lygio tarptautiniuose renginiuose prisideda prie gerosios praktikos bibliotekų srityje formavimo. Taip pat tai yra svarbi galimybė tarptautiniu mastu pristatyti Lietuvos nacionalinę biblioteką, kaip lyderystės pavyzdį formuojant kultūros politiką, pagilinti turimas žinias ir kompetencijas kultūros ir kūrybinių industrijų miesto plėtros srityje, stiprinti tarptautinius ryšius su kultūros, mokslo ir kitomis bibliotekų sektoriui svarbiomis institucijomis.

Vokietijos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius Frankas Scholzė taip pat aukštai įvertino vykusį tarptautinį renginį. „Puiki temų konvergencija tarptautinėje konferencijoje, skirtoje Taivano nacionalinės centrinės bibliotekos 90-mečiui. Šis renginys – geras pagrindas bendroms nacionalinių bibliotekų vertybėms, kurių centre yra prieiga prie informacijos ir galimybė įvertinti bei remtis informacija. Štai kodėl nacionalinės bibliotekos turi atlikti vis aktyvesnį vaidmenį visuomenėje, kuriai tarnauja, pereinant nuo mokymo prie mokymosi. Puikių šio interaktyvaus informavimo pavyzdžių pateikė Leslie Weir (Kanados archyvų biblioteka), Janne Andresoo (Estijos nacionalinė biblioteka), Renaldas Gudauskas (Lietuvos nacionalinė biblioteka), Ng Cher Pong (Singapūro nacionalinė biblioteka) ir, žinoma, nuostabus vedėjas ir šeimininkas dr. Shu-hsien Tseng (Taivano nacionalinė centrinė biblioteka)“, – savo tinklaraštyje rašo Vokietijos nacionalinės bibliotekos vadovas.