Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Parodų archyvas

Paroda „Exegi monumentum: Lietuvos rašytojų įamžinimas“

2021 m. vasario 11 d. – balandžio 18 d.

„Pasistačiau paminklą, tvaresnį už varį...“ – kadaise rašė romėnų poetas Horacijus. Būtent ši sparnuota eilutė slypi už lotyniško parodos pavadinimo „Exegi monumentum“.

Lietuvos rašytojų įamžinimas – tai estetikos, istorijos ir politikos sandūra. Juk dažnai paminklai rašytojams dunkso nepastebimi it fonas, o kartais įplieskia ugningas diskusijas viešojoje erdvėje. Ši paroda – tai kvietimas atsitraukti nuo dienos aktualijų, įdėmiai apsidairyti ir į rašytojų įamžinimo formas pažvelgti iš šimtametės istorijos perspektyvos.

Su romantizmo epocha Vidurio ir Rytų Europoje prasidėjęs paminklų nacionaliniams klasikams kūrimo vajus Lietuvą pasiekė XIX amžiaus pabaigoje ir virto neatsiejama viešojo gyvenimo dalimi. Besimainant politinėms santvarkoms, literatūros kanone vieni klasikai keisti kitais, koreguoti senieji ir kurti nauji rašytojų memorializacijos ženklai.

Parodos eksponatai – nuo delne lengvai telpančių monetų ir pašto ženklų iki solidžiai atrodančių portretų ir nuotraukose užfiksuotų masyvių paminklų – pasakoja aštuonių rašytojų įamžinimo istorijas, drauge vis užsimindami apie besikeičiantį kontekstą, bėgančius metus. Kaip laikų tėkmėje matytas Kristijonas Donelaitis, Simonas Daukantas, Vincas Kudirka, Julija Beniuševičiūtė-Žymantienė (Žemaitė), Jonas Mačiulis (Maironis), Salomėja Bačinskaitė-Bučienė (Salomėja Nėris), Bernardas Brazdžionis ir Jurga Ivanauskaitė?

Paroda „Exegi monumentum“ – tai ir unikali galimybė vienoje vietoje išvysti eksponatus iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondų ir daugelio skirtingų institucijų. Juos parodai suteikė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Lietuvos paštas, Lietuvos banko Pinigų muziejus, Lietuvos nacionalinis muziejus, Maironio lietuvių literatūros muziejus, Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo namai-muziejus, Trakų istorijos muziejus, Lietuvos literatūros ir meno archyvas. J. Ivanauskaitei įamžinti skirtus eksponatus paskolino privatūs asmenys: J. Ivanauskaitės šeima, skulptūros „Katinas“ autorė Ksenija Jaroševaitė, J. Ivanauskaitės premijos laureatė poetė Aušra Kaziliūnaitė, architektas Robertas Mažeika, dailininkė Ugnė Žilytė. 

Parodos rengėjai – Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimo departamentas ir Komunikacijos ir rinkodaros departamentas, parodos dizainerė – Kotryna Abromaitytė. Projektą „Rašytojų įamžinimas XIX–XXI a. Lietuvoje“ parėmė Lietuvos kultūros taryba. Jis vykdomas bendradarbiaujant su Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu.