Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Retos istorijos“ – kelionė į laimės salą

Šį kartą išskirtinių knygų mėgėjų rubrikoje „Retos istorijos“ kviesime pasižvalgyti po populiariuosius XIX a. įvairių temų žurnalus, kuriuose aptariamos gyvenimo būdo, madų ir panašios temos. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje yra saugoma net keletas tokio tipo žurnalų. Savo kilme ir pobūdžiu panašiausi yra žurnalai skirti ponioms bei panelėms („Le conseiller des Dames et demoiselles: journal d‘économie domestique et de travaux à l‘aiguille“) ir vaikams („Le conseiller des enfants:).

„Le conseiller des Dames et demoiselles: journal d‘économie domestique et de travaux à l‘aiguille“ – tai ne tik mados ir pramogų žurnalas, bet kartu ir rimtas, įvairiapusis leidinys, skirtas ponioms ir panelėms mokyti ir patarti namų ruošos, higienos, medicinos, meno, vaikų auklėjimo ir kitais klausimais. Pirmasis 16 puslapių žurnalo numeris pasirodė 1847 m. ir išeidavo  kartą per mėnesį. Jo prenumeratos kaina Paryžiuje siekė 10 frankų, o provincijoje – 12 frankų.

Brolių Eugenie ir Victoro Penaud leistame mėnesiniame žurnale vaikams buvo pateikiami įvairūs pasakojimai istorijos, muzikos, dailės temomis, matematikos, istorijos, architektūros galvosūkiai. Kiekviename numeryje buvo įdedama įvairių muzikos kūrinėlių natų, vaikų žaislų iškarpų, žaidimų pavyzdžių, įvairių rankdarbių idėjų, piešinių spalvinimui bei piešinių, kuriais vaikai buvo supažindinami su jų patiriamomis emocijomis – pavydu, pykčiu, išdidumu, smalsumu, jautrumu ir kt. Tiksliai nėra žinoma, kas šiuos žurnalus turėjo skaityti: patys vaikai, guvernantės ar tėvai? Tačiau aišku, kad buvo galima užsiprenumeruoti ir tominius (jau įrištus) tų žurnalų numerius, kaip ir žurnalų ponioms ir panelėms. Nors žurnalai buvo pakankamai iliustruojami nuo pat pirmojo numerio (1847) laidos, tačiau nuo 1855 m. jie buvo dar gausiau iliustruojami.

Čia pateikiama alegorinė jaunimo kelionė laimės link, vaizduojanti, kaip jaunuoliai bando pasiekti savo laimės salą, tačiau niekada to nedaro tiesia linija, o turi įveikti daug skirtingų iššūkių, kad joje galėtų atsidurti.

Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius siekia saugoti, tyrinėti, teikti vartotojams ir viešinti dokumentus, kurie radę prieglobstį Nacionalinėje bibliotekoje. Šiame skyriuje yra saugoma apie 70 tūkst. XV–XXI a. spaudinių ir daugiau kaip 70 tūkst. archyvinių dokumentų saugojimo vienetų. Šios retos knygos pasakoja išskirtines, gyvąsias istorijas, kurias kviečiame atrasti, susipažinti ir tyrinėti. Įdomi detalė: didžioji dalis Nacionalinėje bibliotekoje saugomų vaikiškų žurnalėlių niekada nebuvo skaityti, kadangi nėra supjaustyti knygų lankai. Gyvai keletą žurnalo iliustracijų pavyzdžių galima apžiūrėti Frankofonijai skirtoje parodoje.

Gif_kovas_504x504.gif

Le conseiller des enfants..., Paris, 1853 (Novembre)


Daugiau „Retų istorijų“ rasite čia ›