Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. rugsėjo 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2023 m. 9-asis numeris: apie ką jis?

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje apie savo gerus darbus pasakoja Juozo ir Alfonso Keliuočių palikimo studijų centro pirmininkė, iki šių metų liepos mėnesio – ilgametė Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė ir Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijos edukatorė Vaiva Kulišauskienė.

Karštas klausimas. Saulės elektrinės pastaruoju metu Lietuvoje populiarėja ne tik tarp fizinių asmenų, bet ir tarp įmonių ar įstaigų. Pirmuosius žingsnius šia kryptimi žengia ir šalies bibliotekos. Apie projektą ant bibliotekos stogo įrengti saulės elektrinę pasiteiravome Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos direktorę Dainą Sutkevičienę ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Bendrojo skyriaus vadovę Jūratę Almantienę. Parengė Vaidenė Grybauskaitė.

Projektai. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka 2021–2023 m. įgyvendino projektą „Suaugusiųjų švietimo sistemos plėtra suteikiant besimokantiems asmenims bendrąsias ir pagrindines kompetencijas“. Projekto komanda įvykdė ir net viršijo savo įsipareigojimus. Projekto rezultatus apžvelgia Daiva Janavičienė ir Rasa Januševičienė.

Šiandien aktualu. Kaip nepaklysti žiniasklaidos, interneto ir socialinių tinklų platybėse? Kaip atskirti patikimą informaciją nuo viešojoje erdvėje mirgančių melagienų? Į šiuos klausimus pasirengusios atsakyti Lietuvos viešosios bibliotekos, tampančios medijų ir informacinio raštingumo centrais. Jos kviečia dalyvauti nemokamuose medijų ir informacinio raštingumo mokymuose, naudotis elektroniniais ištekliais. Parengė Donata Baniūnienė.

Tema: autografai knygose. Ar skaitytojai vis dar renka mėgstamų autorių parašus, o gal tai jau praeinanti mada? Ką reiškia užrašytas autografas, ar jis prideda knygai vertės? Gal tai – tik būsima problema: knygos jau tikrai nebereikia, o jos išmesti ar išplėšti lapą su autoriaus įrašu nepatogu? Kaip su tokiomis knygomis elgiasi bibliotekos? Šiuos klausimus svarsto Rasa Praninskienė.

Pokalbis. Neseniai šimtmetį minėjusi Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka gali džiaugtis dar viena proga – bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vadovė Greta Kėvelaitienė pelnė 2022 metų geriausio jaunojo bibliotekininko vardą. Su ja apie svarbiausius projektus ir ką kultūros paveldo specialistas veikia bibliotekoje kalbėjosi Vaiva Markevičiūtė.

Bibliotekų turtai. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka šią vasarą įsigijo keturis Lietuvos kultūros istorijai ypač reikšmingus dokumentus: tris XVI ir XIX a. spausdintines knygas ir XVIII a. graviūrą. Šiuos dokumentus pristato Viktorija Vaitkevičiūtė Verbickienė.

Žmogus ir laikas. Vytautas Smilgevičius kviečia nors epizodiškai žvilgtelėti į prieš 150 metų gimusios knygnešės, visuomenės ir kultūros veikėjos, politikės, žmogaus teisių gynėjos Felicijos Bortkevičienės (1873–1945) gyvenimą. Peržvelgdamas Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomo jos rankraščių fondo dokumentus, autorius pasakoja apie F. Bortkevičienės šeimą, asmenybę, kokia buvo moters darbinė veikla, politinės pažiūros, laisvalaikio pomėgiai.

Sukaktys. 100 metų sukakties proga Jonas Nekrašius siūlo prisiminti neeilinę asmenybę – iš Šiaulių kilęs Olegas Truchanas (1923–1972), apsigyvenęs Tasmanijoje, išgarsėjo kaip Australijos gamtos tyrinėtojas ir gamtosaugininkas. Dabar atminimas apie šį keliautoją puoselėjamas dviejose valstybėse –  Šiauliuose jo vardu pavadinta gatvė, jo garbei rengiama buriavimo regata, o Australijoje jo vardą turi kalnai, gamtos draustiniai, alpinistų ir žygeivių nameliai.

Užsienyje. 2023 m. rugpjūčio 21–25 d. Roterdame (Nyderlandai) vyko Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) 88-asis kongresas. Savo įspūdžiais dalinasi Pasauliniame bibliotekų ir informacijos kongrese (angl. World Library and Information Congress, WLIC) dalyvavusios Sandra Leknickienė ir Jolita Steponaitienė iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, Žydrūnė Tichanavičienė iš Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos.

Ką skaityti. Norisi poilsio valandėlę paskaityti, tačiau nenusprendžiate, kokią knygą pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės įvairių žanrų ir temų literatūros rekomendacijomis. Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Ernesta Kaulinytė (perskaiciau.ir.pagalvojau).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose, taip pat internetu adresu www.melc.lt.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos knygyną (Gedimino pr. 51, Vilnius) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,70 Eur.

Viršelyje

Per Žemaitijos bibliotekininkų sąskrydį, kuris šiemet vyko rugsėjo 7–8 d. ant Rambyno kalno, dalyvių iš įvairių gamtos gėrybių sukurtas ornamentuotas baltų simbolis – bendrystės ženklas. Egidijaus Kuisio nuotr.