Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. spalio 23 d.

Atvirosios prieigos el. knygos – visur ir visada

Spalio 23–29 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė atvirosios prieigos savaitė, jos tema – „Bendruomenė svarbiau už komercializaciją“ (Community over Commercialization). UNESCO rekomendacijoje dėl atvirojo mokslo pabrėžiamas poreikis teikti pirmenybę bendruomenei, o ne komercializacijai, raginama užkirsti kelią „netolygiam pelno gavimui iš valstybės finansuojamos mokslinės veiklos“ ir remti „nekomercinius leidybos modelius ir bendradarbiavimą be straipsnių apdorojimo mokesčių“.

Atviroji prieiga suteikia galimybę nemokamai ir nevaržomai naudotis internetine prieiga prie mokslinių publikacijų, tyrimų duomenų ir kitos mokslinių tyrimų medžiagos, kurią kiekvienas vartotojas gali laisvai skaityti, kopijuoti ir atlikti automatizuotą turinio analizę nepažeisdamas autorių teisių.

Galybę informacijos šaltinių įvairiomis temomis rašantiesiems mokslinius darbus ar tiesiog besidomintiesiems siūlo ne tik Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamos užsienio duomenų bazės, bet ir atvirosios prieigos ištekliai, kurie yra laisvai prieinami bet kur ir bet kada be jokios registracijos.

Pateikiame kelis atvirosios prieigos išteklius pagal dažniausias el. knygų ir jose publikuojamų mokslinių straipsnių temas:

  • Sociologija, politika, geografija, migracija, kriminologija

DOAB (Directory of Open Access Books) – tai atvirosios prieigos el. knygų katalogas. Katalogas yra atviras visiems leidėjams, kurie leidžia atvirosios prieigos akademines, recenzuotas knygas, atitinkančias akademinius standartus.

  • Teisė, politika, istorija, astronomija, geografija

Cambridge University Press yra akademinis leidėjas, pristatantis tarptautines el. knygas ir žurnalus, kurie remia mokymąsi, mokymą ir viso aukštojo mokslo mokslinius tyrimus.

  • Architektūra, dailė, komiksai, maisto gamyba, sodo priežiūra, istorija, religija

Knowledge Unlatched duomenų bazė ir joje esanti el. knygų biblioteka Open Research Library suteikia laisvą prieigą prie mokslinės informacijos ir prisideda prie tolesnės atvirosios prieigos infrastruktūros plėtros. Ši talpykla virtualioje erdvėje pateikia atvirosios prieigos knygų kolekcijas iš pirmaujančių leidyklų. Yra įgyvendinamos ir naujos atvirosios prieigos iniciatyvos.

  • Socialiniai mokslai, etninės studijos, literatūra, švietimas, medicina, menai

Project MUSE ebooks yra pirmaujanti skaitmeninio humanitarinių ir socialinių mokslų turinio duomenų bazė, skirta mokslininkų bendruomenei. Ji skatina informacijos sklaidą, bendradarbiavimą su bibliotekomis, leidėjais ir mokslininkais visame pasaulyje.

Apsilankę mūsų svetainėje https://www.lnb.lt› Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Atvirosios prieigos ištekliai rasite ir daugiau Lietuvos ir užsienio atvirosios prieigos mokslinių žurnalų, knygų ir disertacijų, talpyklų sąrašus, kitų nuorodų. Be to, pasitelkus bendrą paiešką mūsų interneto svetainės pirmame puslapyje ir pažymėjus, kad informacijos ieškoma duomenų bazėse, rezultatų sąraše bus pateikiami šaltiniai ir iš atvirosios prieigos išteklių.