Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 7 d.

Šiuolaikinio piešinio kontūrais: teminė ekspozicija Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

Meno istorijoje piešinys ilgą laiką buvo tarpinis, paruošiamasis etapas tapybos ar skulptūros kūriniui ir tik labai retais atvejais jo vertinimas prilygdavo savarankiško ir pilnaverčio kūrinio statusui. Tačiau pastaraisiais metais, piešinys tapo savita, savipakankama ir labai dinamiška medija. Vis daugiau menininkų renkasi piešimą kaip savo pagrindinę raiškos priemonę. Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklos erdvėje kviečiame susipažinti su aštuoniomis pastaraisiais metais išleistomis knygomis ir albumais bei pamatyti, koks platus ir įvairus gali būti šiuolaikinio piešinio pasaulis.

Pažintį su šiuolaikiniu piešiniu galima būtų pradėti nuo Phaidon leidyklos ir jos puikia spaudos kokybe pasižyminčios “Vitamin D” serijos. Naujausias šios serijos albumas “Vitamin D3: today's best in contemporary drawing” (2021) plačiai apžvelgia šiuo metu su piešinio medija aktyviai kuriančius menininkus. Chronologiškai šį albumą puikiai  papildo Thames & Hudson  išleista ir platų laikotarpį apimanti rinktinė “Pushing paper: contemporary drawing from 1970 to now” (2019), kurioje galima pamatyti šiuolaikinio piešinio ištakas ir raidą iki šių dienų. Čia galima rasti ir gerai žinomų vardų, kurie pirmiausia asocijuojasi su skulptūra ar tapyba, tačiau šiuose rinkiniuose jie atsiskleidžia naujai, per rečiau matomus, asmeniškesnius piešinius. 

Be šių rinkinių, ekspozicijoje taip pat yra pristatomi penkių menininkų, tokių kaip William Kentridge, Mindaugo Lukošaičio, Vije Celmins, Michaël Borremans ir Raymond Pettibon kūrinių albumai, dedikuoti jų piešimo praktikai. William Kentridge garsėja kaip ekspresyvaus, tamsaus piešinio meistras, puikiai išnaudojantis šios priemonės teikiamas naratyvo kūrimo galimybes. Jo darbus apžvelgiantis albumas “William Kentridge” (Phaidon, 1999) yra pirma tokia plati autoriaus kūrinių rinktinė. William Kentridge amžininko Raymond Pettebon, kūrybą rasite puikiame reprodukcijų albume “Raymond Pettibon: the pages which contain truth are blank” (Skarabaeus, 2005). Šis autorius pasižymi laisvu piešiniu kurį dažnai papildo ironiškas tekstas. Taip pat Raymond Pettibon garsus tuo, kad sukūrė daugumą pankroko grupės “Black flag” albumo viršelių. Su šiuo ir kitais autoriais dar išsamiau susipažinsite užsukę į Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklą (V a., 508 kab.).

Ekspozicija veiks iki lapkričio 30 d. laukiame jūsų darbo dienomis 8–21 val., savaitgaliais 10–18 val. Kviečiame apsilankyti!