Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 10 d.

„Taylor & Francis Group“ elektroninės knygos apie pasaulio literatūrą

Kviečiame tęsti pažintį su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įsigytomis „Taylor & Francis Group“ kolekcijos viso teksto el. knygomis. Visas įsigytų el. knygų sąrašas.

Norėdami skaityti šias el. knygas ne bibliotekoje, prisijunkite nuotoliniu būdu. Bibliotekoje jos prieinamos portale ibiblioteka.lt.

Knygos viršelisAn Introduction to Literature, Criticism and Theory / Andrew Bennett, Nicholas Royle. – London : Routledge, 2023. – 540 p.

Ši knyga yra pagrindinis literatūros studijų vadovas, gyvai, originaliai nušviečiantis XX a. Vakarų literatūros sudėtingas idėjas, tiesiogiai susiejant jas su literatūros kūriniais. Šis jau šeštasis atnaujintas leidimas papildytas keturiais naujais skyriais – „Literatūra“, „Netektis“, „Žmogus“, „Migrantas“, atspindinčiais naujausius literatūros studijų pokyčius.

Be to, kiekvieno skyriaus pabaigoje pateikiama papildoma literatūra. Knygoje yra išsami bibliografija ir pagrindinių literatūros terminų žodynas. Ši knyga skaitytojui suteiks neįtikėtinų skaitymo ir literatūros studijavimo alternatyvų.

 

Knygos viršelisLiterature After Fukushima : From Marginalized Voices to Nuclear Futurity / edited by Linda Flores, Barbara Geilhorn. – London : Routledge, 2023. – 220 p.

Knygoje išsamiai analizuojami literatūros kūriniai, susiję su vadinamąja Japonijos triguba katastrofa – didžiuoju Rytų Japonijos žemės drebėjimu, cunamiu ir avarija Fukušimos „Daiichi“ atominėje elektrinėje. Taip pat nagrinėjami šios katastrofos socialiniai padariniai. Praėjus daugiau nei dešimtmečiui, persekiojantys nelaimės vaizdai ir jaudinančios jos pasekmių istorijos išlieka įrašytos į kolektyvinę kultūrinę sąmonę, jos keičia japonų tapatybę. Analizuojami kūriniai atskleidžia, kaip nelaimės gali iš esmės performuoti mūsų individualią ir bendrą istorijos bei dabarties sampratą.

 

Knygos viršelisReading James Joyce : an introduction / A. Nicholas Fargnoli and Michael Patrick Gillespie. – New York : Routledge, 2023. – ix, [1], 214 p.

Ši knyga skaitytojus supažindina su J. Joyce’o pasauliu, joje pateikiami biografiniai tyrinėjimai, aptariami rašytojo kūriniai („Dubliners“, „Ulysses“,Finnegans Wake“), pateikiamos reikšmingų kritinių straipsnių apžvalgos. Taip pat pateikiami mažiau žinomų J. Joyce’o kūrinių – kritinių raštų, dramos, poezijos, laiškų, epifanijų, asmeninių prisiminimų – vertinimai, siekiama kontekstualizuoti jų kūrybinę ir socialinę aplinką. Kiekviename skyriuje pateiktas interpretacinis požiūris į šiuolaikines literatūros teorijas ir pagrindines problemas, nurodoma papildoma literatūra.

 

Knygos viršelisSusan Sontag : an annotated bibliography, 1948–1992. – New York : Routledge, 2021. – 658 p.

Susana Sontag – viena žinomiausių JAV rašytojų, filosofė, dramaturgė, režisierė, socialinė kritikė, aktyvistė. Stengėsi suprasti ir patirti pasaulį, domėjosi įvairiais dalykais, pradedant prancūzų rašytojais egzistencialistais, baigiant baletu, fotografija, politika. Kartą ji sakė, kad rašytojas turėtų būti „tas žmogus, kuris domisi viskuo“. Visą gyvenimą kovojo už žmogaus teises.

Šios bibliografijos sudarytojai peržiūrėjo 170 bibliografinių šaltinių, atrinko ir suregistravo visą S. Sontag kūrybinį palikimą: romanus, apsakymus, pjeses, filmų scenarijus, tiriamuosius darbus, esė, apžvalginius straipsnius, interviu ir kt.

 

Knygos viršelisA thematic exploration of twentieth-century western literature / Jiang Chengyong. – London : Routledge, 2021. – 222 p.

Knygoje nagrinėjamos šešios pagrindinės temos: egzistencinės situacijos ir prasmės paieškos, tapatybės paieškos, karas ir žmogaus prigimtis, didėjanti sumaištis ir netektys, meilė ir santuoka, antiutopinės literatūros istoriniai ir filosofiniai apmąstymai. Autoriai teigia, kad šios temos išplečia tradicinės literatūros temas ir įkūnija unikalias XX a. Vakarų literatūros ypatybes.

XX a. įvyko dramatiškų visuomenės struktūros, ekonomikos, politikos, mokslo ir technologijų pokyčių, dėl kurių Vakarų literatūra pasikeitė iš tradicinės į modernią: sugriuvo senosios vertybių sistemos; pasikeitė rašymo požiūriai ir estetika; rašytojai pradėjo tyrinėti psichologinį pasaulį ir plėsti diskusijas apie žmoniją ir šiuolaikinę civilizaciją.