Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 14 d.

„Senjorų dienos internete 2023“ renginiai

Jau penktą kartą asociacija „Langas į ateitį“ organizuoja akciją „Senjorų dienos internete“ – senjorai kviečiami domėtis interneto technologijų ir elektroninių paslaugų naujovėmis, mokytis kritiškai vertinti informaciją ir tobulinti skaitmeninius įgūdžius.

Lapkričio 20–23 dienomis 11–12 val. kviečiame stebėti akcijos metu rengiamas tiesiogines internetines transliacijas iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijos (asociacijos „Langas į ateitį“ YouTube kanale).

Kviečiame jungtis ne tik senjorus!

Akcijos metu iš Nacionalinės bibliotekos TV studijos vyks keturios transliacijos aktualiomis temomis:

Lapkričio 20 d. 11 val.

E. parašas. Ką žinoti? Kaip naudoti?

Ryšių reguliavimo tarnybos Skaitmeninių paslaugų reguliavimo grupės l. e. p. vadovė Irma Kazlienė bei Ryšių reguliavimo tarnybos Tarybos narė Kristina Mikoliūnienė pasakos apie e. parašo galimybes bei patikimas priemones, atkreips dėmesį į tai, ką reikėtų žinoti prieš naudojantis „skaitmeniniu rašikliu“, kaip pasirūpinti savo duomenų saugumu.

Lapkričio 21 d. 11 val.

Dirbtinio intelekto galimybės ir kasdienis taikymas

„Bijai vilko, neik į mišką“. Ar šis posakis tinka dirbtinio intelekto (DI) vartotojams? Ar gerai nežinodami, kaip veikia DI, turėtume vengti juo naudotis?

DI taikymas kelia daug abejonių, tačiau siūlo ir daug naujų galimybių, skatina kūrybiškumą, padeda greitai priimti sprendimus. DI taip pat taikomas kuriant senjorams aktualias gerovės technologijas – kritimo jutiklius, automatines šviesos sistemas, nuotolinį durų atidarymą, vienišų senjorų sveikatos nuotolinę stebėseną, virtualiosios realybės priemones koordinacijai ir atminčiai lavinti bei daug kitų technologinių sprendimų.

Per transliaciją išbandyti dirbtinį intelektą padrąsins Darius Remeika, Vytauto Didžiojo universiteto jaunesnysis mokslo tyrėjas, Medijų ir informacinio raštingumo dėstytojas, „Digires“ Baltijos skaitmeninio atsparumo centro atstovas. O su gerovės technologijomis supažindins Rimvydas Velykis, Kauno trečiojo amžiaus universiteto Technologijų fakulteto dekanas ir prorektorius bendradarbiavimui ir projektams.

Lapkričio 22 d. 11 val.

Kodėl jų nenaudojau iki šiol? Programėlės, padedančios kasdien

Išmanusis telefonas – vienas iš pažangiausių įrenginių, jį turi beveik kiekvienas. Toks prietaisas atlieka daugybę funkcijų, daugelis juo ne tik skambina, bet ir naudoja kaip žadintuvą, fotoaparatą, įrenginį muzikai klausytis, užrašinę bei kita. Kartais net stebina, kaip į tokį sąlygiškai nedidelį įrenginį viskas telpa. Tiesa, didžiąją dalį išmaniųjų galimybių telefonui suteikia programėlės. Šiuo metu būtent išmaniesiems telefonams skirtų programėlių yra daugiau nei 5 mln.

Pristatymo metu „BITĖS Profų“ projekto vadovas Karolis Špiliauskas papasakos, kokios programėlės padeda lengviau bendrauti su artimaisiais, palaikyti aktyvumą, rūpintis sveikata ar paprasčiausiai palengvina kasdienybę. Taip pat sužinosite, kaip tokiomis programėlėmis pradėti naudotis.

Lapkričio 23 d. 11 val.

Kaip nukenksminti netikras naujienas? Šiuolaikinio informacijos vartotojo gidas 

Gyvename ne tik informacijos, bet ir melagienų bei dezinformacijos amžiuje. Todėl, siekiant gauti informacijos ir išlikti saugiems internete, informacijos vartojimo įgūdžiai tampa itin svarbūs. Technologijos nuolat tobulėja, su jomis – ir sukčių bei piktavalių metodai, pasitelkiami manipuliuoti interneto vartotojais. Todėl svarbu išmanyti pagrindinius manipuliacijos būdus, taikyti kasdienes sąmoningo informacijos vartojimo praktikas. Tai gali padėti užkardyti neigiamą netikrų naujienų poveikį. Kokių informacijos iškraipymo būdų reikėtų labiausiai saugotis, kokį vaidmenį kovoje su melagienomis vaidina žiniasklaida ir kokie įpročiai padeda atpažinti klaidingas žinutes? Apie tai plačiau papasakos Delfi „Melo detektoriaus“ redaktorė, faktų tikrintoja Aistė Meidutė.

Šiemet akcija rengiama įgyvendinant projektą „Informacinės technologijos jungia kartas“, jį finansuoja Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Projektą vykdo Vilniaus Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas, Kauno trečiojo amžiaus universitetas ir asociacija „Langas į ateitį“.