Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gegužės 3 d.

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje jau kuriama trimatė vandens miesto vizija

Bibliotekoje nuo pietų aktyviai čirškia naujai sukurta elektroninė signalizacija, kurią ką tik sukonstravo jaunieji Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos projekto „Atrask save 3D mieste“ dalyviai. Kiekvieną ketvirtadienį šioje bibliotekoje besirenkantys jaunuoliai kompiuterinėmis programomis mokosi projektuoti sumažintą miesto modelį, su savo gatvėmis, mokyklomis, kompiuterizuotais namais ir žaidimų aikštelėmis.

Suprojektavę namus, būrelio lankytojai čia pat juos gali ir atsispausdinti – taip, būtent atsispausdinti su 3D spausdintuvu. Su juo bibliotekos lankytojai spausdins ir kitus miesto modelio objektus, į kuriuos vėliau integruos ir savo sukurtus paprastus, bet ne prastus elektroninius įrenginius – signalizacijas, motorus ir kitas nesudėtingas dalis.

Pakalbinome bibliotekos darbuotojas, kaip kilo idėja bibliotekoje pradėti teikti jaunimui tokias įnovatyvias paslaugas? Apie tai papasakoti paprašėme Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkės Rūtos Gavėnės.

„Dalyvavome projekte „Bibliotekos jaunimui“, kurio metu dirbome su 3D spausdintuvu ir kūrėme maketus akliesiems. Tada ir supratom šio projekto naudingumą, be to sulaukėme labai didelio susidomėjimo“ – pasakojo R. Gavėnė.

„Vaikai susirenka ir dirba „Solidworks“ arba „Arduino“ programomis. „Solidworks“ programa galima suprojektuoti įvarius objektus: namus, pakabukus ar auskarus ir juos atspausdinti 3D spausdintuvu bei vėliau panaudoti. Šia programa vaikai ir kuria vandens miestą. „Arduino“ programa yra elektronikos sujungimo programa, šia programa rezultatą galima pasiekti greičiau. Vaikai mėgsta kurti abiem programomis“ – kaip vyksta kūrybinis procesas būrelyje kuriant 3D miestą pasakoja aktyviai šiame projekte įsitraukusi Vinco Kudirkos bibliotekos darbuotoja Jolita Bočytė.

O kodėl būtent sumanusis „vandens“ miestas, koks vaidmuo šiame projekte skirtas vandeniui?

„Mūsų projekto partneriai – Klaipėdos viešoji biblioteka, o naudos gavėjas – Jurbarko viešoji biblioteka. Mes su Jurbarku „dalinamės“ ta pačia Nemuno upe, o Klaipėda turi Baltijos jūrą. Todėl norėjome šiuos miestus sujungti ir sukurti sumanųjį vandens miestą“ – pasakojo J. Bočytė.

Kokiai auditorijai, kokiam lankytojui skirtas šis projektas Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos projektas?

„Kvietėme registruotis 14–19 metų amžiaus, bet taip pat rizikuodami priėmėme ir vieną 12-metį bei kelis 13-mečius, kurie tikrai nenusileidžia vyresniems vaikams ir noriai pas mus eina“ – teigia J. Bočytė.

Turbūt ir patiems bibliotekos darbuotojams prireikė šio to išmokti ir pasitobulinti, kad galėtų efektyviai padėti būrelio lankytojams?

„Projekto pradžioje buvo įkurtą ateities laboratorija 3D ir bibliotekos darbuotojus apmokino 6 „Robotikos mokyklos“ mentoriai“ – apie mokymosi eigą pasakojo J. Bočytė.

Mentoriaus Tado ir paklausėme, ką bibliotekoje prie kompiuterių palinkusių jaunuolių grupė taip aktyviai kuria? Kokią užduotį jie gavo šiandien?

„Jie dabar turi padaryti savadarbę signalizaciją, kad priklausomai nuo šviesos jutiklio skleistų skirtingą garsą. Kūryba prasideda, kai jie turi suprogramuoti tam tikrą garsą, kurį sistema skleistų“ – teigė Tadas.

Mentorius Tadas mus supažindino ir su sumaniausiais šio projekto dalyviais, kurie jau yra šio to pasiekę patys. Štai Tomas, būrelio lankytojas, šiandien programavo signalizaciją. Bandė sujungti dvi programas. O Povilas dažniausiai kuria erdvinius kūnus, kuriuos po to atspausdina 3D spausdintuvu. Šiandien Povilas taip pat bando sukurti signalizaciją.

Bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė R. Gavėnė teigia, jų vykdomas projektas kitų bibliotekų bendruomenės narių labai vertinamas – juk idėja kurti vandens miesto maketą yra iš tiesų originali.

„Iš bibliotekų susilaukiame didelio dėmesio, dalyvaujant knygų mugėje priėjo dešimtys bibliotekų, kurios teigė, kad nori mokintis iš mūsų. Tai planuojame dalintis patirtimi ir organizuosime ekskursijas. Tikimės, kad netolimoje ateityje kiekvienoje bibliotekoje turėsime po 3D spausdintuvą ir tai bus nauja paslauga visai bendruomenei“, – savo lūkesčiais dalinosi R. Gavėnė.

Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Aistė Pupininkaitė sako, kad projektas jau susilaukė ir plačiosios visuomenės dėmesio.

„Projektas tikrai pastebimas Kauno mieste. Susidomėjimas tikrai didelis iš Kauno miesto valdžios ir Kauno miesto verslininkų. Žmonės susipažįsta, kaip spausdinamos detalės, domisi ir programavimo technika. Verslininkai mėgsta čia organizuoti savo susitikimus, išnaudoja erdvę aktyviai“ – pasakojo A. Pupininkaitė.

Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos vykdomas projektas „Atrask save 3D mieste“ siekia per kūrybą sudominti jaunimą naujausiomis projektavimo ir inžinerijos technologijomis bei taip paskatinti ateityje rinktis technologinių mokslų studijas.

Net 45-ios Lietuvos viešosios bibliotekos šiemet kartu su partneriais įgyvendina Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuojamo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, orientuotus į vietos bendruomenių gyvenimo kokybės gerinimą. Šie projektai sudaro sąlygas bibliotekoms plėsti savo paslaugų pasiūlą, atnaujinant infrastruktūrą, ir kurti partnerystę su verslu, vietos valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis bei kitomis bibliotekomis.

Iš viso projektams finansuoti skirta 1 mln. 200 tūkst. eurų. Bibliotekos projektus turės įgyvendinti iki 2016 m. vidurio.

Radijo reportažą apie Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos projektą „Atrask save 3D mieste“ klausykite čia ›.

Daugiau nuotraukų rasite portale 3erdve.lt ›.