Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. lapkričio 2 d.

Spalio 4 d. – lapkričio 2 d.: Lotynų Amerikos kultūros pristatymų ciklas

Užsienio reikalų ministerija kartu su Lietuvai akredituotomis Lotynų Amerikos šalių ambasadomis ir šių šalių garbės konsulais Lietuvoje kviečia į Lotynų Amerikos kultūros pristatymų ciklą. Spalio pirmąją savaitę prasidėsiantys ir visą mėnesį besitęsiantys pristatymai sostinės gyventojus ir svečius supažindins su turtingomis Lotynų Amerikos tradicijomis ir plės supratimą apie šio regiono kultūros ypatybes.

Spalio 4 dieną 17 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje vyks vieša Kolumbijos užsienio reikalų viceministrės Patti Londoño-Jaramillo paskaita apie šiai šaliai atsiveriančias galimybes po penkis dešimtmečius trukusio konflikto.

Tą patį vakarą naujose Vilniaus tango teatro patalpose (Gedimino pr. 64) koncertuos geriausiu Urugvajaus tango dainininku tituluojamas Nelson Pino kartu su pianistu Alvaro Hagopianu, drauge  pasirodys ir Vilniaus tango teatro šokėjai. Koncerto pradžia – 19 val. Papildomas Urugvajaus tango atlikėjų pasirodymas – spalio 2 d. 20 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje.

Lotynų Amerikos kultūros pristatymų cikle bus rengiamos ir filmų peržiūros. Nuo spalio 4 d. iki lapkričio 2 d. Nacionalinės bibliotekos Kino salėje nemokamai bus rodomi žymių Kolumbijos, Čilės, Gvatemalos ir Meksikos režisierių filmai, atskleidžiantys Lotynų Amerikos socialinius reiškinius, kultūrines tapatybes ir iškilias asmenybes.

Pristatymų ciklą baigs Meksikos fotografijų paroda apie vieną garsiausių Meksikos tradicinių švenčių – Mirusiųjų dieną. Paroda visą spalio mėnesį bus eksponuojama Užsienio reikalų ministerijoje, o nuo lapkričio 2 d. persikels į Nacionalinę biblioteką.

 Nacionalinėje bibliotekoje vyksiančių renginių programa


Spalio 4 d., Konferencijų salė, V a.

17 val. – paskaita „Kolumbija: galimybės po konflikto“ (angl. Colombia: Post-conflict Opportunities)

Pasibaigus daugiau nei penkis dešimtmečius trukusiam karui, Kolumbijai atsiveria naujos galimybės ir iššūkiai. Juos pristatys Lietuvoje viešinti Kolumbijos užsienio reikalų viceministrė Patti Londoño Jaramillo. Paskaita vyks anglų kalba.

18 val. – filmo „Linkiu tau gero“ (orig. Gente de bien) peržiūra

Rež. Franco Lolli, Kolumbija, Prancūzija, 2014 m., 86 min.

Kolumbiečio Franco Lolli drama apie socialinę atskirtį, sunkią ir gražių svajonių nenudailintą vaikystę. Tikroviški veikėjų paveikslai neleis žiūrovams iškart jų pamilti, tačiau padės suprasti šį filmą kaip tikrovės atspindį, pasakojantį vargstančių žmonių istorijas.

Dešimtmetis Erikas mamos paliekamas tėčio priežiūrai, tačiau ne itin sutariantys tėvas ir sūnus kurį laiką vargiai randa bendrą kalbą. Gerosios samarietės vaidmenį įkūnyti nusprendusi Maria Isabel, turtinga moteris, kuriai dirba Eriko tėvas Gabrielis, apsiima rūpintis vaiku ir stengiasi padėti jam rasti vietą socialinėje aplinkoje. Ilgainiui paaiškėja, kad kai kurių problemų Eriko gyvenime negali panaikinti nei nauji draugai, nei madingi globėjos dovanoti drabužiai. Filmas pasakoja apie sunkią vaikystę ir socialinę atskirtį, kurios barjerai trukdo rasti savo vietą po saule.


Spalio 12 d., Kino salė, V a.

18 val. – filmo „Violeta išėjo į dangų“ (orig. Violeta se fue a los cielos) peržiūra

Rež. Andrés Wood, Čilė, 2011 m., 110 min.

Daugeliu talentų apdovanotos Čilės kompozitorės, dainų autorės ir folklorininkės Violetos Parra 100-osioms gimimo metinėms paminėti pasirinkta 2011 m. Andrés Woodo biografinė drama. Tai filmas-portretas apie vieną mylimiausių ir labiausiai nusipelniusių Čilės menininkių, vadinamą Lotynų Amerikos folkloro motina. Filme pateikta jos gyvenimo istorija apie kuklią vaikystę, keliones po užsienio šalis, išsikovotą galimybę paveikslų ekspozicijai Paryžiaus Luvro muziejuje ir asmeninių santykių dramas bei iššūkius dėl Čilės kultūros išsaugojimo.

V. Parra savo muzikinę kelionę pradėjo dar vaikystėje ir tęsė ją įvairiose pasaulio šalyse, kur koncertavo, kūrė muzikos albumus. Grįžusi į gimtąją šalį, ji ėmėsi surinkti originalias Čilės folkloro dainas ir išsaugoti tradicijas. Užsispyrimas įgyvendinti sumanytas idėjas jai trukdė išlaikyti santykius su mylimaisiais, būti suprastai, prisitaikyti socialinėje aplinkoje. Dabar V. Parra, nors mirė nesulaukusi nė 50-ies, yra prisimenama dėl jos darbų ir nepamirštamos muzikos. Filme šiai moteriai atiduodama duoklė už visą gyvenimą trukusį darbą siekiant populiarinti Čilės kultūrą.


Spalio 26 d., Renginių erdvė, III a.

18 val. – filmo „Mokyklinis autobusas“ (orig. La Camioneta) peržiūra

Rež. Mark Kendall, JAV, Gvatemala, 2012 m., 52 min.

Jungtinių Amerikos Valstijų režisieriaus Marko Kendallio susidomėjimas savo kultūros antropologija yra pateiktas jo pirmajame dokumentiniame filme, kuriame gausu detalių ir simbolių stebėjimo. „Mokyklinis autobusas“ parodomas kaip intymus ir ryškus stebėtino ryšio tarp Šiaurės ir Centrinės Amerikos pristatymas.

Kiekvieną dieną dešimtys nebeeksploatuojamų mokyklinių autobusų palieka Jungtines Amerikos Valstijas ir keliauja žemyn į pietuose esančią Gvatemalą. Čia jie suremontuojami, perdažomi ir atgimsta kaip maži ryškiaspalviai krovininiai automobiliai, kurių didžioji dauguma Gvatemaloje dirba kiauras dienas. Tačiau vairuotojas, keliaujantis pirkti ir pargabenti tokio autobuso, važiuodamas per Meksiką, kaskart jaučią baimę dėl joje vykstančių smurto protrūkių. Vien 2010 m. beveik 200 tokių mokyklinių autobusų vairuotojų ir kontrolierių buvo nužudyti dėl to, kad atsisakė arba negalėjo sumokėti rinkliavos vietinėms gaujoms.

„Mokyklinis autobusas“ pasakoja tik vieno tokio autobuso transformacinę kelionę: kelionę tarp šiaurės ir pietų, tarp gyvenimo ir mirties, per išsibarsčiusių prisiminimų kolekciją tarp žmonių ir vietų, kurios santūriai primena mums apie tarpusavyje sujungtus pasaulius, kuriuose gyvename.


Lapkričio 2 d., Konferencijų salė, V a.

17 val. – fotografijų parodos „Mirusiųjų diena“ atidarymas

Mirusiųjų dienai paminėti skirta fotografijų paroda leis susipažinti su viena svarbiausių Meksikos kultūroje švenčių. Paprotys, kuriame susipina actekų kultūra ir katalikybė, bendruomenėms leidžia prisiminti mirusiuosius ir jų atminimą pagerbti triukšmingai ir spalvotai. Tikima, kad santūrus gedėjimas piktina dvasias, todėl žmonės linksminasi ir švenčia gyvenimą su muzika, renginiais ir gausiu maistu.

Paroda Nacionalinėje bibliotekoje bus eksponuojama lapkričio 2–7 d. ant pagrindinių laiptų į III aukštą.

18 val. – filmo „Mano namų kiemas“ (orig. El patio de mi casa) peržiūra

Rež. Carlos Hagerman, Meksika, 2015 m., 89 min.

Dokumentinis filmas apie porą, besiruošiančią atsisveikinti su viso gyvenimo darbu, ir jų veiklos įpėdinius. Sutuoktiniai Oscaras ir Doris jų sūnaus Carloso sukurtame filme pasakoja apie savo gyvenimą Meksikos kaime ir daugelį metų, praleistų mokant kitus. Artėjant metui pasitraukti ir perleisti savo pradėtus darbus jaunesnei kartai, pora susiduria su nelaukiamais gyvenimo pokyčiais ir kartu bando prie jų prisitaikyti. Filmas leidžia susipažinti su kitokiu gyvenimo būdu – europiečių imigrantų gyvenimu kaimo vietovėje, pasiaukojimu suteikti galimybę mokytis kitiems bendruomenės nariams ir užmezgamais artimais asmeniniais ryšiais. Tai šiltas, pamokantis dokumentinis filmas apie tai, kaip mažos smulkmenos kuria šeimos gyvenimą ir stiprina tarpusavio ryšį.

Atkreipiame dėmesį, kad visi filmai bus demonstruojami ispanų kalba su subtitrais anglų kalba.

Trumpai apie renginius

Data spalio 4, 12, 26 d. ir lapkričio 2 d.
Laikas spalio 4 d. ir lapkričio 2 d. – 17 val., spalio 12 ir 26 d. – 18 val. 
Vieta spalio 4 d. ir lapkričio 2 d. – Konferencijų salėje, V a.; 
spalio 12 – Kino salėje, V a.; spalio 26 d. – Renginių erdvėje, III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizuoja Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija kartu su Lietuvai akredituotomis Lotynų Amerikos šalių ambasadomis ir šių šalių garbės konsulais
Bendradarbiauja Nacionalinė biblioteka;paskaita „Kolumbija: galimybės po konflikto“ rengiama drauge su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų universitetu
Remia parodą „Mirusiųjų diena“ remia: Meksikos ambasada Švedijoje; Meksikos Kultūros misterija; Meksikos Užsienio reikalų ministerijos Tarptautinio vystomojo bendradarbiavimo agentūra
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“:
spalio 4 d. ›
spalio 12 d. ›
spalio 26 d. ›
lapkričio 2 d. ›
Svarbu paskaita vyks anglų kalba;
filmai bus demonstruojami ispanų kalba su subtitrais anglų kalba;
maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku, vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami