Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. liepos 2 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2018 m. 6-asis numeris: apie ką jis?

Rubrikos #GyvasŽodis svečias fotografas Marius Jovaiša, vieno populiariausių albumų „Neregėta Lietuva“ autorius, žino, kaip pristatyti Lietuvą pasauliui, ir tai daro jau beveik dešimtmetį. Švenčiant valstybės atkūrimo šimtmetį, M. Jovaišos nuomone, reikėtų pristatyti ne tik nuostabų mūsų šalies kraštovaizdį, bet ir išmaniuosius darbus – savo naujajame albume jis planuoja parodyti naujausių laikų Lietuvos žmonių veiklą technologijų srityje, intelektinio darbo kūrinius.

Sostinės Lukiškių aikštėje veikia vasaros skaitykla po atviru dangumi su patogiais sėdmaišiais, vilniečiams ir miesto svečiams siūlanti beveik 1000 leidinių. Apie UAB „Gera pramoga“ su partneriais, tarp kurių ir Vilniaus miesto centrinė biblioteka, įgyvendintą projektą „Vilnius skaito“ pasakoja Vaiva Markevičiūtė.

Bibliotekų ir leidėjų bendradarbiavimo būtinumo, geresnio tarpusavio supratimo, bendro veikimo galimybių ir kitus tarptautinėje konferencijoje „Biblioteka leidėjui – leidėjas bibliotekai 2“ aptartus klausimus analizuoja dr. Nijolė Bliūdžiuvienė. Išsiaiškinti, kaip teisėtai dalytis internete pateikiamais kūriniais, kaip skelbti skaitmeninį (suskaitmenintą) kultūros paveldo, mokslo, kūrybos objektą ir kaip jį ženklinti, padės Mildos Strodomskienės, Jurgos Gradauskaitės ir Juozo Markausko rekomendacijos.

2017 m. geriausio jaunojo bibliotekininko vardą pelniusi Inga Mitunevičiūtė pokalbyje su Vaiva Markevičiūte dalijasi mintimis apie vaikų literatūros specifiką, vaikų skaitymo skatinimo ir sudominimo knyga būdus, tarptautinės partnerystės plėtojimo ir dalijimosi patirtimi svarbą.

Leidinį „Buvusios Kražių kolegijos 1803 metų knygų sąrašas“ pristato Diana Norkūnienė, filosofo Vilhelmo Storostos-Vydūno rankraštinį palikimą, saugomą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, apžvelgia Vytautas Smilgevičius. Valdonė Budreckaitė, pasitelkusi Nacionalinės bibliotekos fondus, atskleidžia dviejų prancūzų, tarpukariu dirbusių Vytauto Didžiojo universitete, – literatūros tyrinėtojo Albert‘o Pierre‘o Prioult ir kalbininko Raymond‘o Schmittleino – Lietuvoje paliktą pėdsaką.

Šiemet minint 50 metų, praėjusių nuo Prahos pavasario įvykių, mintimis apie to meto kultūrinę spaudą, kūrėjų situaciją, žmonių jausenas, atsispindėjusias ir rašytojo Juozo Apučio novelėse, dalijasi Virginija Aputienė. Taip pat pristatome Nacionalinėje bibliotekoje vykusius Adolfo Damušio demokratijos studijų centro politinių studijų dienų renginius.

Naujo dizaino kronikos skiltyse supažindiname su „Poezijos pavasario“ ir kitais Lietuvos bibliotekų renginiais. Kryždirbystės ciklui skirtuose puslapiuose dr. Elvyda Lazauskaitė pasakoja apie su šv. Antanu ir šv. Jonu Krikštytoju susijusias lietuvių tradicijas.


Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).


Viršeliuose

Pirmame: Krakavo ežeras, Molėtų r., 2018 m. Fotografas Marius Jovaiša

Ketvirtame: kryždirbystė – Lietuvos nacionalinio savitumo išraiška. Redakcija, bendradarbiaudama su Lietuvos nacionalinio muziejaus Etninės kultūros skyriumi, supažindina su lietuvių garbintais šventaisiais. Birželio numeryje – šv. Antanas, 1920 m., Klaipėdos r., Laigių k. Meistras Juozapas Piaulokas. Arūno Baltėno nuotr.