Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. lapkričio 12 d.

Kultūrinės edukacijos forumai „Kultūra atrakina“ įpusėjo savo kelionę po Lietuvą

Lapkričio 11 d. Anykščiuose vyko jau šeštasis kultūrinės edukacijos forumas „Kultūra atrakina“. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos organizuotas forumas – tai dalis Nacionalinės bibliotekos drauge su Kultūros ministerija ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija vykdomo Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto veiklų. Forume gyvai dalyvavo per 30 Utenos apskrities kultūros ir švietimo sričių atstovų. Renginį nuotoliniu būdu stebėjo per 400 dalyvių.

„Šiandien tai jau šeštasis kultūrinės edukacijos forumas. Džiaugiuosi, kad jis keliauja po skirtingus Lietuvos miestus dalindamasis įkvepiančiomis idėjomis ir siūlydamas probleminių kontekstų sprendimus. Kūrybiškumas yra viena svarbiausių savybių bet kurioje srityje, kultūrinė edukacija ir šis projektas turi galimybę sustiprinti šį kontūrą“, – sveikindamas forumo dalyvius kalbėjo Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. 

Planuojama surengti 10 kultūrinės edukacijos forumų visose Lietuvos apskrityse. Pirmas forumas, vykęs rugpjūčio mėnesį Klaipėdoje, surengtas drauge su Klaipėdos kultūrų komunikacijų centru. Antras forumas Šiauliuose surengtas bendradarbiaujant su Šiaulių dailės galerija. Kaune prie renginio partnerių prisidėjo Lietuvos švietimo istorijos muziejus. Ketvirtas forumas surengtas drauge su Alytaus miesto teatru. Penktas forumas Panevėžyje vyko bendradarbiaujant su apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąja biblioteka. Anykščiuose prie renginio partnerių prisidėjo Anykščių menų inkubatorius-studija.

Forumo dalyvius nuotoliniu būdu pasveikino kultūros ministras Simonas Kairys ir Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė. Patirtimi dalijosi kultūrinės edukacijos ekspertai ir praktikai: Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto vadovė Giedrė Čistovienė, asociacijos „Žinių ekonomikos forumas“ vadovas Arminas Varanauskas, asociacijos „Kūrybinės jungtys“ vadovė Milda Laužikaitė, Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų edukacijos metodininkė dr. Nelija Kostinienė, kultūros ir meno projektų kuratorė ir kūrybos praktikė Inga Norkūnienė.

Renginio metu taip pat vyko Utenos apskrities kultūrinės edukacijos teikėjų, dirbančių pagal Kultūros paso programą, kontaktų mugė. Po forumo pranešimų dalies dalyviai susiskirstė į keturias praktinių veiklų grupes, jose plačiau susipažino su Anykščiuose veikiančių kultūros ir meno įstaigų – Anykščių menų inkubatoriaus-studijos, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus, Anykščių menų centro, interaktyvaus muziejaus „Istorijų dvarelio“ – vykdomomis edukacinėmis veiklomis, diskutavo apie kultūros ir meno pritaikymą ugdymo procesui.

Nacionalinės kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto tikslas – tobulinti kultūrinės edukacijos Lietuvoje sistemą ir įrankius (Kultūros paso programą, kultūrinės edukacijos koordinatorių ir kultūros edukatorių kompetencijas ir tinklą, kultūrines intervencijas bei tam pritaikytą IT sistemą) siekiant stiprinti mokinių ir pedagogų kultūrines kompetencijas, kūrybinį kritinį mąstymą ir taip ugdyti kitus ateičiai būtinus gebėjimus. Projektu siekiama sukurti kultūrinės edukacijos administravimo platformą ir palengvinti administracinę naštą, telkti kultūrinės edukacijos koordinatorių (formaliojo ir neformaliojo švietimo) tinklą, užtikrinant kokybišką kultūros ugdymą ir nuoseklų koordinavimą, stiprinti sukurtą kultūros edukatorių tinklą skatinant juos teikti kuo kokybiškesnes, įvairesnes kultūrines edukacijas.

Šiemet planuojami dar keturi kultūrinės edukacijos forumai: lapkričio 17 d. – Tauragėje, lapkričio 24 d. – Marijampolėje, gruodžio 1 d. – Telšiuose ir gruodžio 13 d. – Vilniuje.

Forumo įrašą galima rasti čia.

© Roko Bužinsko nuotr.