Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Liepa. Paminėk skaitydamas!

Kiekvieną mėnesį būna ypatingų datų. Vienos mums puikiai žinomos – tai didžiosios šventės, kitos dienos būna dedikuotos kokiai nors įdomiai, prasmingai temai, tačiau žinomos mažiau. Liepą kviečiame Valstybės dieną (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną) paminėti skaitant pažintines knygas apie Lietuvos didžiavyrius, kūrusius ir puoselėjusius valstybę, Pasaulio lietuvių vienybės dieną pasitikti su išeivių iš Lietuvos vaizduotę žadinančiais kūriniais, o Draugystės dieną paimti į rankas įkvepiančią knygą apie draugystę.

Liepos 6 d. Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena

  • Monika Vaicenavičienė. „Per balas link aušros. Pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus“

Ši paveikslėlių knyga pasakoja apie daktarą Joną Basanavičių – veiklų ir rūpestingą žmogų, keliautoją, tyrinėtoją, mokslininką ir pasakininką, svajojusį apie Lietuvos nepriklausomybę ir ją pasiekusį.

Vaikams nuo 6 m. 40 p.

  • Nelė Kostinienė, Živilė Mikailienė ir Lina Itagaki. „Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“

Ar žinojote, kad Vytautas Didysis puikiai žaidė šachmatais, o jo juokdarys Hanytė ne tik linksmino svečius, bet ir rengėsi dalyvauti riterių turnyre? Tarp valdovų mylimų augintinių buvo ne tik šunys, bet ir lokys, valdovų sutiktuvėms Vilniaus miestiečiai statė triumfo vartus!

Vaikams nuo 6 m. 74 p.

  • Zigmas Vitkus ir Inga Dagilė. „Lietuvos valdovai pasakoja vaikams“

Tai gyvai parašyta, šmaikščiai iliustruota ir istoriškai tiksli knyga vaikams (ir suaugusiesiems!) apie Lietuvos valdovus.

Knygoje pristatomos 28 valdovų biografijos – nuo Lietuvos karaliaus Mindaugo iki paskutinio Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio. Jos aprėpia net 560 Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės metų!

Valdovai – kariaujantys ir susitaikantys, mylintys ir nekenčiantys, pasipūtę ir nuolaidūs. Visi jie, nuo įprastai vadinamų „didžiaisiais“ iki mums mažai žinomų, turi daug ką papasakoti apie savo vaikystę, tėvus, mokslus, meilę ir atėjimą į valdžią.

Knygoje išryškinami kiekvieno jų valdymo bruožai ir reikšmė Lietuvos istorijai, daug dėmesio skiriama ir valdovų charakteriui, mintims, planams – apie visa tai jie pasakojasi patys! Kiekvieno valdovo pasakojimą lydi istoriko komentaras – kritiškas valdovo veiklos apibendrinimas.

Užeik į pilies menę, kur ūžia židinyje ugnis, ir paklausyk, ką jie nori tau pasakyti. Pirmas tebūna Mindaugas, po jo Treniota...

Vaikams nuo 7 m. 136 p.

Liepos 17 d.  Pasaulio lietuvių vienybės diena

  • Laima Vincė. „Juk pažadėjai“

Uolėtoje, stačių skardžių ir tarpių avietynų saloje, kurioje nėra nei gėlo vandens, nei interneto ryšio, švyturio prižiūrėtojo namelyje gyvena Liza, Jonas ir jų tėveliai. Vaikams nereikia eiti į mokyklą, bet nevalia ir dykinėti – tėvai juos moko namuose.

Tačiau pagrindinė jų mokytoja – gamta. Paisyti gamtos dėsnių, kad ir kokie žiaurūs jie atrodytų, – viena svarbiausių pamokų. Todėl kai Liza ir Jonas prie lizdo su sudaužytais kiaušiniais randa mažą žuvėdriuką, kyla klausimas – išgelbėti jį ar palikti gamtos valiai. Tėvai galbūt leistų priglobti paukštelį, bet tik tada, jei vaikai duos pažadą, kurį ištesėti nebus lengva...

Knygos autorė Laima Vincė – Lietuvoje išgarsėjusi išeivijos rašytoja, žurnalistė ir vertėja, kūrybinio rašymo dėstytoja. Lietuvių kalba išleistos trys jos knygos: „Vaiduoklė svetainėje“, skirta vaikams, prisiminimai apie studijų laikus Vilniuje 1988–1989 metais „Lenino galva ant padėklo“ ir kūrybinio rašymo vadovėlis „Rašyti gali kiekvienas“.

Vaikams nuo 8 m. 60 p. Iš anglų kalbos vertė Julius Keleras.

  • Danutė Bindokienė. „Angelų sniegas“

Tai atrodė tarsi nekaltas gamtos pokštas – įvairiose pasaulio vietose vėjas ėmė nešioti į snaiges panašius pūkus, bet veikiai paaiškėjo, kad „Angelų sniegu“ praminti pūkai kelia žmonėms mirtiną pavojų. „Angelų sniegas“ atskiria nuo pasaulio vasarojančių Amerikos lietuvių šeimą – mamą ir vaikus. Vyriausiasis sūnus Vytenis nusprendžia pėsčias nusigauti iki artimiausio miesto ieškoti pagalbos. Be to, jis tikina žinąs, iš kur atsirado paslaptingasis sniegas. JAV lietuvių leidžiamo dienraščio „Draugas“ ilgametės redaktorės Danutės Bindokienės apysaka „Angelų sniegas“ JAV buvo išleista 1981 m. ir tapo viena mėgstamiausių išeivių vaikų knygų.

Vaikams ir jaunimui nuo 10 m. 176  p.

  • Nijolė Jankutė. „Kelionė į Septintą stotį“

Literatūros tyrinėtojo Kęstučio Urbos nuomone, pasaka „Kelionė į Septintą stotį“ – bene iškiliausias išeivijos rašytojos Nijolės Jankutės kūrinys vaikams. Pagrindinei pasakos veikėjai Karilei nepatinka televizijos rodomos siaubo laidos vaikams, baisios pasakos, ji nori matyti ir fėjas, laumes, gerąsias raganas, Kalėdų Senį, Velykę. Netikėtai mergaitės kambaryje atsiranda mažučiukė senutė – ji įjoja ant limonado butelio. Pasirodo, tai geroji ragana Teodora. Ji pakviečia Karilę skristi drauge į televiziją, į Septintos stoties susirinkimą, ir pasakyti, kad yra vaikų, kuriems nepatinka baisios pasakos. Keliautojų laukia daug nuotykių, įdomių pažinčių, atradimų. Vienas jų – kaip svarbu taisyklingai kalbėti lietuviškai.

Jaunimui nuo 8 m. 152 p.

Liepos 30 d. Tarptautinė draugystės diena

  • Virgis Šidlauskas. „Ugnikalniukas ieško draugų“

Jis svajojo susirasti draugą. Ne stebuklingą, o paprastą kaip lavoje virta spurga. Su kuriuo būtų galima pasikalbėti, pasidalyti mintimis ir, žinoma, pažaisti. Jis manė, kad tai būtų pats nuostabiausias nuotykis jo gyvenime!

Ar lengva susirasti draugą, kai esi ugnikalnis? Tikrų tikriausias, kojomis įaugęs į žemę. O dar ir tėvai tokie rūpestingi, kad nieku gyvu neleidžia su bet kuo bičiuliautis. Tikriausiai nelengva… Tačiau Ugnikalniukas žino, kad nėra nieko sunkiau nei būti vienišam. Todėl jis tvirtai pasiryžęs: kad ir kokias kliūtis teks įveikti, draugą tikrai susiras.

Vaikams nuo 7 m. 72 p.

  • Kate DiCamillo. „Jei ne Vinis Diksis“

Mano vardas Indija Opala Buloni ir praėjusią vasarą mano tėtis, pamokslininkas, nusiuntė mane į krautuvę nupirkti makaronų su sūriu, baltųjų ryžių ir poros pomidorų, o aš grįžau su šuniu.

Jei ne Vinis Diksis, ta vasara galėjo būti liūdna ir niūri, bet iš tiesų buvo pilna gerų dalykų. Aną vasarą daug galvojau apie mamą, ir tos mintys nedžiugino. Jei ne Vinis Diksis, turbūt būčiau jautusis vieniša. O dabar ne tik turėjau kuo rūpintis, bet ir susiradau naujų draugų. Su Viniu Diksiu viskas paprasčiau. Vien į jį žiūrint norisi šypsotis.

Jei ne Vinis Diksis, turbūt ir šios istorijos nebūtų.

Turbūt pamiršau paminėti, kad Vinis Diksis – tai šuo. Pats geriausias iš šunų.

Vaikams nuo 9 m. 112 p. Iš anglų kalbos vertė Regina Chijenienė.

  • Cristian Hill. „Žemyn“

Reikėjo keleto sekundžių, kad suprastų, ar parašiutas išsiskleidė.

Ar buvo lemta trenktis į žemę ir iš karto mirti.

1971 metais vyriškis išsigalvotu D. B. Kuperio vardu užgrobė vienos Amerikos oro linijų bendrovės lėktuvą ir paprašė atgabenti du šimtus tūkstančių dolerių ir parašiutą. Tai vienintelis neatskleistas nusikaltimas Amerikos aviacijos istorijoje. Ši istorija yra tikra.

Prabėgus trisdešimt penkeriems metams po įvykio, penkiolikmetis Rastas stumia dienas su draugų šutve, jo tėvo dažnai nebūna namuose, o mama nuolat apsvaigusi nuo kvaišalų. Regis, tik senis Karteris jaunuoliui suteikia dar vieną galimybę. Jis išmoko Rastą dirbti ir pakreipia vaikino gyvenimą visai kita linkme. Kartą Rasto mama patenka į bėdą ir panikos apimtas vaikinas bando apiplėšti degalinę, pasinaudodamas šutvės ginklu...

Atrodo, išeities jau nėra, tačiau, kaip sako senis Karteris, „visuomet egzistuoja dar viena galimybė“. Visuomet.

Dvi nuotykių, drąsos, žmogiškumo kupinos istorijos susipina šiame stulbinančiame, jaudinančiame ir meistriškai parašytame romane.

Jaunimui nuo 14 m. 240 p. Iš italų kalbos vertė Rasa Klioštoraitytė.