Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Mėnesio tema – stiprios mergaitės

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug, kad išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Nuo šiol kiekvieną mėnesį mūsų svetainėje ir „Facebook“ paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniesiems ar vyresniesiems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Kovo mėnesio tema – stiprios mergaitės. Kviečiame skaityti:

  • Grzegorz Kasdepke, Emilia Dziubak „Aš nenoriu būti princesė“

Marija tvirtai žino, ko nori ir ko ne. Štai princese būti ji visai netrokšta, mieliau būtų slibinu ar net bokštu. Princese gali pabūti ir kuris nors kitas iš namiškių.

Tai labai šilta ir šmaikšti paveikslėlių knyga apie šeimos žaidimus, stereotipų laužymą ir buvimą savimi.

Vaikams nuo 4 m., p. 32. Iš lenkų kalbos vertė Birutė Jonuškaitė.

  • „Pasakos apie drąsias mergaites“

Pastaruosius kelerius metus istorijų apie protingas, drąsias, sumanias moteris ir mergaites daugėja. Ši knyga ypatinga, nes joje rasite aštuonias liaudies pasakos, kažkada užrašytas brolių Grimų ir kitų tautosakos rinkėjų, tačiau perpasakotas taip, kad jos būtų aktualios mūsų laikams ir atspindėtų šiandienes vertybes.

Dažnai tradicinėse pasakose karalaitės laukia, kol jas išgelbės princas ant balto žirgo, bet šių pasakų karalaitės visai kitokios! Jos narsios ir sumanios, drąsiai neria į nuotykius, apgauna milžinus, kovoja su blogiu, pasibalnoja žirgą, gelbsti nelaimės ištiktus princus. Šios mergaitės drąsiai keičia pasaulį rodydamos pavyzdį.

6–10 m. vaikams, p. 208. Iš anglų kalbos vertė Danguolė Žalytė.

  • Clémentine Beauvais „Kiaulystės dėsnis kiaulėms negalioja“

Tai tikras desertas mėgstantiems knygas apie šmaikščius ir stiprius paauglius.

Pagrindinė veikėja penkiolikmetė Mirėja trečius metus iš eilės mokykloje tituluojama viena iš trijų kiaulaičių, t. y. negražiausių merginų, todėl, kad yra apkūni. Ašaros ir skausmas dėl patyčių jau seniai pavirto Mirėjos dygliais – ji sarkastiška, tvirta ir moka kaip reikiant tėkštelėti žodžiais atgal, o kur dar visus paauglystėje ištinkantys sunkumai, kurie tik dar paaštrina merginos charakterį ir santykius su tėvais. Tačiau visa tai tikrai nereiškia, kad mergina nėra jautri ir geraširdė.

Mirėja, susidraugavusi su kitomis šių metų kiaulaitėmis tituluotomis merginomis – Astrida ir Hakima, įkalbina jas leistis į šešių dienų žygį dviračiais į Paryžių. Jų paslaptingu žygiu (ko jos važiuoja į sostinę? Ką tuo siekia įrodyti? Kas tai – reklama ar socialinis aktyvizmas? O gal jos tiesiog nori pasigražinti kūno linijas?) susidomi net žiniasklaida. Kelyje jų laukia daug netikėtų nuotykių ir svarbių pamokų.

Šmaikšti, ironiška, sarkastiška, žaisminga ir labai jautri knyga apie šeimą, išvaizdą ir savivertę, draugystę, patyčias ir dar daug kitų dalykų.

Jaunimui nuo 14 m., p. 240. Iš prancūzų kalbos vertė Erika Sabaliauskaitė